Menu English

Depressie

Herken jij een gevoel van leegte, een stroom van negatieve gedachten en gevoelens, veel piekeren en concentratieproblemen? Mogelijk zijn het symptomen van een depressie. Logisch dat die het studeren lastig(er) kunnen maken. Lees hier wat je kunt doen om toch zo goed mogelijk te studeren. 

Wat is het?

Bijna iedereen voelt zich wel eens somber. Je hebt mogelijk een depressie als je gedurende minimaal 2 weken bijna elke dag en vrijwel de hele dag somber, neerslachtig of prikkelbaar bent én nergens zin in hebt. Er zijn vele soorten van depressie: het komt in verschillende vormen en gradaties. Als je vermoedt dat je een depressie hebt kun je het beste contact opnemen met je huisarts. Die kan je helpen en doorverwijzen naar een psycholoog of GGZ-instelling.

Heb je extra ondersteuning nodig?

Een decaan  kan je helpen met een goed plan van aanpak, maar kan ook voorzieningen voor je adviseren. Als je bijvoorbeeld door je depressieve klachten veel moeite hebt met concentreren, helpt het je misschien om tijdelijk extra tentamentijd te krijgen. Of wanneer je in therapie bent en daardoor onderwijs mist, kan het handig zijn om lessen bij een andere klas te volgen of een vervangende opdracht te maken.    

Diagnose verklaring

Neem bij het eerste gesprek met je decaan een diagnose-verklaring mee van je (BIG geregistreerde) arts/specialist of begeleider. Dit document gebruikt je decaan alleen om je medische omstandigheid te verifiëren.

Studietoeslag

Kun jij niet bijverdienen vanwege je (medische) beperking? Dan kom je misschien wel in aanmerking voor extra studietoeslag. Kijk hier voor meer informatie. Woon je in Rotterdam? Kijk dan direct hier.

Financiële compensatie

Loop je studievertraging op in de eerste vier jaar dat je studeert in het hoger onderwijs? Mogelijk kom je in aanmerking voor een extra jaar studiefinanciering. De decaan gaat met je in gesprek of je daarvoor eventueel in aanmerking komt.

Lukt het studeren niet (meer) door je functiebeperking?

Kom dan ook langs de decaan. De decaan kan je helpen met de beslissing (tijdelijk) te stoppen met je studie, en kan onderzoeken of je in aanmerking komt voor een voorziening aangaande je studiefinanciering, zoals een verlenging van je prestatiebeurs of een kwijtschelding van (een deel van) je studieschuld.

Interessante links

Heb je vragen? Neem contact op met je studentendecaan of plan een afspraak in.

🍪

Welkom!
Wij maken gebruik van functionele en analytische cookies voor de werking van de website en het verbeteren van jouw gebruikerservaring. Wil je meer weten? Lees dan ook ons cookiebeleid.

Instellen