Menu English

Civiele Techniek duaal

  • Duur en startmoment

    2 jaar voltijd + 2 jaar duaal, september

  • Opleidingstype

    Duale Bachelor, ook beschikbaar in voltijd en deeltijd

  • Taal

    Nederlands

Houdt het voor jou niet op bij het maken van plannen voor een betere gebouwde omgeving, maar wil je ze ook uitwerken om ze daadwerkelijk te realiseren? Dan is Civiele Techniek iets voor jou!

Met de opleiding Civiele Techniek geef je antwoord op de gevolgen van de klimaatverandering en zorg je ervoor dat onze groeiende steden leefbaar blijven. Dit doe je door oplossingen te formuleren, technisch uit te werken en deze daadwerkelijk te bouwen. Jij bent het die onze leefomgeving vormgeeft waarmee je impact hebt op het dagelijkse leven van duizenden mensen.

Wat dacht je bijvoorbeeld van de stijgende zeespiegel? Geef jij hierop het antwoord door onze dijken te versterken of ben jij de bedenker van de nieuwe Deltawerken waardoor meer dan een miljoen mensen bij hoog water droge voeten houden? Of bekijk je het een stuk dichterbij huis en zorg jij ervoor dat iedereen bij jou in de straat droge voeten houdt als die extreme regenbui valt? Kortom, belangrijke vragen waarop jij het technische antwoord weet te geven.

Daarnaast zien we onze steden groeien en staat de leefbaarheid onder druk. Steden worden steeds warmer en als iedereen met de auto gaat reizen komt niemand meer op zijn bestemming aan. Weet jij onze steden her in te richten zodat de leefbaarheid wordt gegarandeerd en iedereen kan blijven wonen, werken en recreëren? Kortom, ontwerp jij de infrastructuur en de openbare ruimte daaromheen zodat jij en de stad van de toekomst vorm geeft?

Als toekomstig ingenieur kun jij onder andere je bijdrage leveren door als modelleur bij een ingenieursbureau de oplossingen te ontwerpen, bij de aannemer als uitvoerder het bouwproces te leiden of door bij de overheid de opgave voor het werkveld te formuleren. Maar dat is nog niet alles. Je kunt ook aan de slag gaan voor minder voor de hand liggende werkgevers als netbeheerders, openbaar vervoersbedrijven en staalbedrijven.

Kortom, volop mogelijkheden om jou bijdragen te leveren aan de grote maatschappelijke opgaves van vandaag en morgen.

Voorlichtingsactiviteiten

Bekijk het aanbod en meld je aan
Alles over de open dag van Civiele Techniek

Opbouw

Hoe is de opleiding opgebouwd?

Onderwijsvisie

Bij de opleidingen van Hogeschool Rotterdam voelt iedereen zich welkom en hoort iedereen erbij. Studenten en docenten kennen elkaar en weten elkaar te vinden. De docenten doen er alles aan om je te begeleiden bij je studie op een manier die bij jou past. Dit vraagt van jou betrokkenheid en een actieve inzet. Samen maken we het onderwijs.

Kenmerkend voor het onderwijs van Hogeschool Rotterdam is de aandacht voor:

  • De kennisbasis van het beroep
  • Handelen in de beroepspraktijk
  • Je eigen professionele identiteit

Al deze elementen komen steeds aan bod tijdens de opleiding. Studenten (en medewerkers) hebben invloed op de manier waarop dit gebeurt in medezeggenschapsraden

Bij de start van je studie ligt de nadruk op het ontwikkelen van kennis en vaardigheden, maar direct komt ook de praktijk aan bod. Je leert reële beroepsvraagstukken aan te pakken, in samenwerking met medestudenten, docenten, professionals uit de praktijk en praktijkgerichte onderzoekers. Eerst krijg je veel begeleiding van je docent, later neem je steeds meer het heft in eigen handen. Tijdens je studie leer je jezelf steeds beter kennen en ontdek je wat jouw unieke kwaliteiten zijn als beroepsbeoefenaar.

Duale werkplek

Bij de duale route volg je de eerste twee jaar hetzelfde programma als bij de voltijdopleiding. Na het tweede jaar heb je de mogelijkheid je opleiding te combineren met een (betaalde) parttime baan in je vakgebied. In de laatste twee jaar werk je twee perioden van driekwart jaar bij twee verschillende bedrijven, ieder werkzaam in een ander segment van de civiele techniek.

Keuze en begeleiding

Keuze

Tijdens je opleiding kun je kiezen uit zo'n driehonderd keuzevakken. Dit biedt je de kans om over de grenzen van je eigen opleiding heen te kijken en om invulling te geven aan je specifieke leerbehoeften. Je zoekt zelf, in samenspraak met je opleiding, je duale werkplek voor de laatste jaren van je studie. Via een minor kun je bij veel duale opleidingen kiezen voor een specialisatie waarmee je jezelf kunt onderscheiden. Ook de afstudeeropdracht die je kiest, geeft een persoonlijke inkleuring aan je opleiding.

Begeleiding

Iedere student is uniek en heeft zijn eigen ideeën over wat hij in zijn studie wil bereiken. In onze begeleiding maken we je bewust van je capaciteiten, kansen en uitdagingen. Soms blijkt tijdens of al vóór de opleiding dat je moeite hebt met een bepaald vak. Dan is het nuttig je kennis hiervan bij te spijkeren. Als student krijg je een coach (docent) die je begeleidt en de studievoortgang in de gaten houdt. Ook kun je een peercoach krijgen: een ouderejaarsstudent die een jongerejaars begeleidt.

Studeren met een functiebeperking

Heb je een functiebeperking en heb je daarvoor aanpassingen of voorzieningen nodig, dan bieden we daarvoor verschillende mogelijkheden.

Vakken

Een indicatie van de vakken die je kunt verwachten

Onderwijsvorm

Hoe is het onderwijs ingericht?
5 dagen les per week
30 uren zelfstudie per week
Legenda
Praktijk
Keuzeruimte
Theorie
Begeleiding

Praktijkvoorbeelden

Werken aan echte projecten uit de praktijk

Na je studie

Wat kun je doen na de opleiding?

Na je afstuderen

Gefeliciteerd! Je hebt je Bachelor of Science (BSc) gehaald. Deze titel mag je achter je naam voeren. Je kunt er ook voor kiezen de titel Ingenieur (ing.) vóór je naam te zetten.

Ook ontvang je bij je diploma een diplomasupplement met een DS-label. Met dit Engelstalige document kun je de waarde van je diploma eenvoudiger aantonen in het buitenland bij de toelating tot een vervolgstudie of bij het vinden van een baan.

Heb je het Honoursprogramma gevolgd? Dan krijg je ook een honours degree, waarmee je je doorzettingsvermogen en extra kennis kunt aantonen.

Beroepen

Beroepsmogelijkheden heeft de civiel ingenieur volop. Enkele voorbeelden zijn: uitvoerder/projectleider bij aannemingsbedrijven in de wegen- en waterbouw of constructeur bij een ingenieursbureau; projectleider bij een staalconstructiebedrijf; ontwerper/adviseur bij een ingenieursbureau op het gebied van waterbouw en watermanagement, infrastructuur en mobiliteit of hoogbouw en functies bij overheden.

Bekijk de uitleg van mogelijke beroepen

 

Doorstuderen

Het is mogelijk om door te studeren aan de Technische Universiteit. Hiervoor moet je wel eerst een tussenjaar volgen bij de TU.

Locaties

Waar ga je studeren?

Niet op zoek naar deze opleiding?

Kijk ook eens naar deze opties