Menu English

Milieuvriendelijke baggerslibdijk

Gemeentewerken Rotterdam

De ontwikkeling van een milieuvriendelijke en duurzame baggerslibdijk voor Rotterdam.

Vraagstelling

In opdracht van Gemeentewerken Rotterdam hebben twee studenten Civiele Techniek een milieuvriendelijke baggerslibdijk bedacht. Normaal gesproken is een dijk een bult zand met een laagje klei erom heen. De baggerdijk bestaat uit gestapelde ‘worsten’ met baggerslib. Het ziet er uit als iedere andere dijk. Het grote voordeel is dat deze golvenbreker honderd jaar mee gaat en goedkoper is.

Aanpak

Vijf maanden werkten de twee studenten hard aan de ontwikkeling van de geotubes. Deze 'worsten' van geotextiel (worteldoek) worden gevuld met baggerslib uit rivieren of havens. In de kunststof Geotubes storten baggeraars hun rivierslib. Het water stroomt eruit en wat overblijft, is heel stevige grond.

Resultaat

De baggerslibdijk is na het afronden vaak in de prijzen gevallen. De Vitae Civiel Award 2006 (de prijs voor het beste afstudeerproject civiele techniek), de VBKO Waterbouwprijs 2006 en de onderwijsinnovatieprijs van Hogeschool Rotterdam. Na het afronden van het afstudeerproject was de interesse groot. Rijkswaterstaat gaf de opdracht een haalbaarheidsstudie te doen naar de toepassing van baggerdijk voor de Houtribdijk tussen Lelystad en Enkhuizen.

Opleiding(en)

  • Civiele Techniek

Type

Afstuderen

Aan dit project werkten mee

Eldert Besseling, Hugo Ekkelenkamp