Menu English

Podcasts

Van Kenniscentrum Talentontwikkeling

Ga jij aan de slag binnen het brede veld van sociaal werk? Laat je dan inspireren door de kennis en ervaringen van huidige sociaal professionals, ervaringsdeskundigen, lectoren en andere betrokkenen uit het sociaal domein. Iedere maand een nieuwe aflevering met onze enthousiaste hosts, Anne Frederiks en Raphael Dollart, vanuit de Werkplaats Sociaal Domein Zuid-Holland Zuid over onderwerpen die er toe doen!

Beluister de afleveringen op de website van de werkplaats

In gesprek over omgangsvormen en pedagogische waarden in de school

Deze podcast is onderdeel van een drieluik serie over intolerant gedrag in de klas. Deze serie is gemaakt samen met de gemeente Rotterdam naar aanleiding van de motie ‘aandacht en begrip helen vele wonden’. Het lesgeven in de grootstedelijke context brengt veel uitdagingen voor leraren en schoolleiders met zich mee. In deze derde podcast vertellen Carlos van Kan, Diana Rozendaal en Ale Wyniaover over de waarden van leraren met inzichten vanuit onderzoek en manieren om hiermee te werken als leraar en schoolteam. Hoe voer je bijvoorbeeld gesprekken over intolerant gedrag en op welke manier kun je als leraar hierin het verschil maken? Wat hebben leraren nodig om een betekenisvolle rol te kunnen vervullen op de weg naar volwassenheid voor leerlingen? Wat is de pedagogische opdracht van een school? En welke rol heb je hierin als schoolleider?

 

Beluister de podcast

Praten over problemen kan averechts werken

Praten over je problemen kan helpen, maar bij meisjes kan het ook averechts uitpakken. Ze kunnen elkaar ook de put in praten en dat gebeurt steeds vaker, mede vanwege sociale media. Patricia Vuijk, lector Jeugdpreventie aan de Hogeschool Rotterdam onderzoekt hoe scholen hier beter op kunnen anticiperen.

Beluister de podcast

Professionele Identiteit

Marcel van Eck, sociaal werker van het jaar 2020-2021 presenteert in een tweedelige podcast over professionele identiteit in het sociaal werk. Hij gaat in gesprek met Leonie le Sage, lector Professionele Identiteit van het sociaal werk en emeritus hoogleraar prof. dr. André Wierdsma. Met Leonie gaat hij in op de belangrijkste ontwikkelingen ten aanzien van de professionele identiteit van de sociaal werker. Vervolgens gaat Marcel met André in op een wijze van organiseren en leidinggeven die ondersteunend is aan het bevorderen van deze professionele identiteit! 

Beluister deel 1 van de podcast  Beluister deel 2 van de podcast

Thuis in taal met Martine van der Pluijm

Spelletjes spelen, samen lezen, gesprekjes voeren. Er zijn tal van manieren waarop ouders de taalontwikkeling van hun kinderen kunnen stimuleren. Helaas zijn dit soort activiteiten niet voor iedereen vanzelfsprekend. Er bestaan grote verschillen tussen de taalvaardigheid van kinderen als zij starten op school. De invloed van ouders is onmiskenbaar. Als juist de thuisomgeving zo bepalend is, zou daar dan niet meer aandacht voor moeten zijn? Zouden scholen of leerkrachten kunnen bijdragen aan de thuis taalomgeving van hun leerlingen, en hoe dan? En welke rol speelt meertaligheid hier in?

Beluister de podcast

'Kwaliteit van leven'

Wat is kwaliteit van leven nou eigenlijk en hoe moet je daarover nadenken? De aanwezigen gaan met elkaar in gesprek en delen hun mening en ervaringen. Lees de tekst 'Zorgen voor welzijn in een stad vol verschil', voor meer informatie over de podcast en bijeenkomst.

Met: Frank Post, Elizabeth van Twist, Ragnar Dienske, Fred Sepp en Corstin Dietrich.  

Beluister de podcast

'De regen komt met bakstenen'

Wat was de aanleiding om te vluchten en welke route hebben mensen afgelegd? Kunnen zij aansluiting vinden in Nederland? Steff Geelen (programmacoördinator bij de Pauluskerk, schrijver en spoken word artiest) begeleidde de studenten bij het schrijven van columns en spoken word.  

Beluister de podcast

'Leren en onderwijzen van taal'

Wist je dat boodschappen doen, koekjes bakken of een spelletje spelen een taalactiviteit kan zijn? Zijn sommige mensen beter in het leren van een tweede taal? En hoe breng je onderzoeksresultaten naar de klas? Henok en Bobby spreken met Amos van Gelderen over Nederlands en het leren van die taal.

Met: Amos van Gelderen

Beluister de podcast

'Jeugdzorg, hoe nu verder?'

Lector Patricia Vuijk doet onderzoek naar de effectiviteit van een school-based depressiepreventieprogramma voor meisjes in de vroege adolescentie. Zij onderzoekt vriendschappen tussen meisjes in de leeftijd van 13 tot en met 15 jaar. Onlangs vertelde Patrica uitgebreid over het onderzoeksthema in een podcast.
 
Met: Patricia Vuijk en René Peters. 

Beluister de podcast

'Wat betekent het om als leerkracht te werken in de grote stad?'

Is werken in de stad uniek en zo ja: waar zit dit dan in? Klopt het dat veel startende onderwijzers sneller stoppen als ze beginnen in een stedelijke context? En hoe ziet een sterke schakel tussen opleiding en praktijk eruit om dit te voorkomen?

Met o.a: Denise van Schelven

Beluister de podcast

'Pandemisch onderwijs'

In de podcast ‘De betere docentenkamer’ was hoofddocent Monique van den Heuvel te gast. De onderwerpen die in deze aflevering aan de orde komen zijn pandemisch onderwijs en #BLM. De podcast is een initiatief van o.a. Rinus de Regt en Bob Schoute, mmv Sofie Smeets, en ontstaan naar aanleiding van het ontwikkeltraject Verdiepende pedagogiek voor docenten van Hogeschool Rotterdam. 

Beluister de podcast