Menu English

Monique van den Heuvel

Hoofddocent

Sinds 2013 is Monique van den Heuvel werkzaam bij Kenniscentrum Talentontwikkeling. Daarnaast is ze hoofddocent Pedagogiek en Didactiek bij de Lerarenopleiding Gezondheidszorg en Welzijn. Daar leidt zij, samen met haar collega’s, leraren op voor het vmbo en mbo. Daarnaast werkt zij vanuit Kenniscentrum Talentontwikkeling onder andere in het Werkverband Beroepspedagogiek, een samenwerking van Hogeschool Rotterdam met mbo-scholen, en in de Kenniskring Werk maken van Onderwijspedagogiek.

Monique ontwierp de methodiek Klasse-gesprek en schreef samen met Mieke de Wit het boek Kairos in de klas. Pedagogiek met hart, hoofd, handen en voeten. In dit boek is de rijke pedagogische literatuur praktisch bruikbaar en inzetbaar gemaakt voor leraren (in opleiding), zodat zij beter toegerust voor de klas staan. Door de literatuur handen en voeten te geven, leren leraren te spelen met de pedagogiek.De auteurs moedigen je daarbij aan om je eigen weg te vinden, je eigen vragen te stellen, je eigen fantasie te gebruiken en je eigen manier te vinden om in contact te blijven met wat jou aan het hart gaat. Kairos is de personificatie van het geschikte moment, het moment dat ertoe doet. Kairos verschijnt als een les op rolletjes loopt, als jouw ritme dat met dat van je leerlingen samenvalt, als je jezelf verbaast over de treffende voorbeelden die je opeens uit je mouw weet te schudden, als de leerlingen na de les blijven hangen, omdat ze niet weg willen uit de sfeer. Kairos verschijnt en je weet: 'Hiervoor ben ik het onderwijs in gegaan.' 

Kairos kan toevallig langs komen fladderen. De opzet van het boek is om het toeval een handje te helpen.

        

Samen met lector Ellen Klatter en pedagoog/onderzoeker Wouter Pols werkte Monique aan het project Pedagogische Empowerment in het middelbaar beroepsonderwijs: een onderzoeks- en begeleidingstraject gericht op docenten in het middelbaar beroepsonderwijs. Het gaat hierbij om de pedagogische cultuur en de pedagogische houding van de leraren in het beroepsonderwijs. Monique neemt deel aan Werkverband Beroepsonderwijs en begeleidt de leergang Beroepspedagogiek met Andrea Bleijleven van het Noorderpoort College in Groningen. Daarnaast begeleidt zij de trajecten Verdiepende Pedagogiek binnen HR Academie.

Monique was programmaleider Excellent Onderwijs bij Expertisecentrum Maatschappelijke Innovatie van Hogeschool Rotterdam en ze was betrokken bij de Master Leren en Innoveren van de hogeschool. Met voormalig lector Piet Boekhoud begeleidde zij docententeams van verschillende ROC’s in het land. Doel: bewustwording van hun pedagogische kwaliteit en werken aan een pedagogisch klimaat.

Voor haar loopbaan bij Hogeschool Rotterdam was Monique docent, medewerker en coördinator bij verschillende organisaties in de kunst- en cultuursector.

Verdiepende Pedagogiek en Pedagogisch Pact 

Het lerend netwerk Pedagogische Pact is voor (oud-) deelnemers van het leertraject Verdiepende Pedagogiek , en alle hoofddocenten Didactiek en Pedagogiek.

Lees hier meer over Pedagogisch Pact

Volg Monique van den Heuvel

Op social media

Project(en)

Van Monique van den Heuvel

Publicatie(s)

Van Monique van den Heuvel
🍪

Welkom!
Wij maken gebruik van functionele en analytische cookies voor de werking van de website en het verbeteren van jouw gebruikerservaring. Wil je meer weten? Lees dan ook ons cookiebeleid.

Instellen