Zelfregulerend leren verwijst naar zelfregulerende vaardigheden zoals plannen, aandacht vasthouden, jezelf motiveren, die studenten toepassen voor succesvol doelgericht leren.
Vanuit de wetenschap en vanuit good practices aan Hogeschool Rotterdam weten we dat zelfregulerend leren de kans op diplomabehaling vergroot, het plezier in leren en welzijn van onze studenten. Ook draagt zelfregulerend leren bij aan een leven lang leren en duurzame inzetbaarheid. Studenten hebben dan ook hun hele leven profijt van zelfregulerend leren, maar hoe ondersteun je hen hierin?
In hoeverre onze studenten bij binnenkomst aan de hogeschool al zelfregulerend leren, hangt af van de prioriteiten van hun voorbereidende opleiding en van wat zij hierin al hebben ontwikkeld, thuis en in hun vrije tijd. Studenten op maat helpen zelfregulerend te leren studeren in de dagelijkse onderwijspraktijk is dan ook niet zo gemakkelijk. De Expertisekring Zelfregulerend leren ondersteunt opleidingsteams hierbij.
Deze kring bestaat uit experts zelfregulerend leren, die evidence-informed willen leren samenwerken aan zelfregulerend leren en hun expertise tot nut willen brengen aan Hogeschool Rotterdam.
Missie, visie en kernactviteiten
Missie
De Expertisekring Zelfregulerend leren streeft de volgende missie na: Het stimuleren van een duurzame lerende opleidingscultuur zelfregulerend leren aan Hogeschool Rotterdam: een die alle studenten optimaal in staat stelt zelfregulerend te leren studeren voor studentsucces (denk aan: diplomabehaling, plezier in leren, welzijn).
Om haar missie goed te kunnen vervullen, is het allereerst van belang met elkaar een visie op zelfregulerend leren te formuleren; ‘op z’n Rotterdams’. Met dit doel heeft de Expertisekring Zelfregulerend leren in 2024 relevante kennisbronnen en good practices zelfregulerend leren aan Hogeschool Rotterdam samengebracht en hierop negen uitvoeringsprincipes geformuleerd: richtinggevende uitgangspunten, basiscriteria of toetsstenen die je als opleidingsteam kunt gebruiken bij het denken over en werken aan zelfregulerend leren.
Deze uitvoeringsprincipes geven ook richting aan het professionele gesprek over zelfregulerend leren in een bepaalde context.
Visie
De Expertisekring Zelfregulerend leren ziet een duurzaam lerende cultuur Zelfregulerend leren aan Hogeschool Rotterdam als één waarin haar onderwijsprofessionals er gezamenlijk in slagen het onderwijs zo te organiseren dat de negen uitvoeringsprincipes Zelfregulerend leren zijn ingevoerd, worden ondersteund, gewaardeerd en (h)erkend, voor studentsucces.
Kernactiviteiten
De Expertisekring Zelfregulerend leren draagt bij aan realisatie van haar missie en visie door vijf kernactiviteiten.
1. Ontwikkelen en actueel houden van een gedeelde kennisbasis en uitvoeringsprincipes zelfregulerend leren ‘op z’n Rotterdams’
De (thematische) kennisbasis en uitvoeringsprincipes zijn onderliggend aan de overige vier kernactiviteiten van de expertisekring Zelfregulerend leren , zie hieronder:
2. Ondersteunen van opleidingsteams bij onderwijsinnovatie
3. Opleiden van thema-experts/teacher leaders
4. Professionalisering
Aanpalend aan de kernactiviteiten 1 tot en met 4:
5. Praktijkgericht onderzoek
Uitvoeringsprincipes
van expertisekring StudievaardighedenVerwerf als opleidingsteam actuele kennis en vaardigheden omtrent studievaardigheden (-interventies), waarmee jullie studenten hun studievaardigheden kunnen leren (door) ontwikkelen, voor studentsucces.
Studievaardigheden zijn cruciaal voor studenten, voor succesvol leren studeren, voor een leven lang leren en voor duurzame loopbaanontwikkeling. Studievaardigheden verdienen daarom een plek in ieder curriculum, in leerdoelen, in het onderwijs, in opdrachten, in feedback - in de klas en online.
Verken de studievaardigheden van jullie studenten, hoe zijn hun studievaardigheden gerelateerd aan hun succes, wat willen jullie hierin verbeteren als opleidingsteam, hoe werken jullie daarnaar toe?
Net zoals iedere individuele student, is iedere jaargroep studenten anders. Als het gaat om eerstejaars studenten is dit nog meer het geval, zij hebben al dan niet meer of minder mogelijkheden gehad voor het leren door ontwikkelen van hun studievaardigheden in het voorbereidend onderwijs. Ken jouw jaargroep, jouw student, sluit aan bij individuele studentbehoeften om studievaardigheden voor studentsucces voor iedereen een succes te maken.
Ontwikkel aan de hand van kort-cyclische experimenten in de eigen onderwijspraktijk een uitgebreid pedagogisch-didactisch handelingsrepertoire met behulp waarvan het dagelijks handelen zo kan worden vormgegeven dat dit studenten helpt hun studievaardigheden door te ontwikkelen, voor studentsucces.
Net zoals dat geldt voor de vakinhoud of voor andere vaardigheden, leren studenten studievaardigheden niet vanzelf. Studenten hebben behoefte aan expliciete instructie hierin, ondersteuning in het leren toepassen van hun studievaardigheden, onderwijs en coaching in studievaardigheden, in de klas en online.
(Her-) ontwerp het curriculum zo dat studievaardigheden voor studentsucces hierin integraal zijn ingebed en een betekenisvolle plek hebben in het dagelijks onderwijs van studenten.
Leren vindt optimaal plaats in authentieke en betekenisvolle contexten. Dit geldt ook voor het aanleren van studievaardigheden. Studenten kunnen dan ook het beste aan hun studievaardigheden werken door deze te leren door ontwikkelen in het dagelijks onderwijs, gericht op beroepstaken, in contextrijke situaties waarin studievaardigheden ertoe doen. Hoewel het zeker ook van belang is studievaardigheden op te pakken in coaching, bijvoorbeeld door hierop te reflecteren, los van het curriculum, dient het aanleren van studievaardigheden direct gekoppeld te worden aan het dagelijks onderwijs. Aangeraden wordt te starten met (onderzoeks-)projecten waar studenten heel goed studievaardigheden kunnen leren door ontwikkelen zoals plannen, time management, jezelf motiveren en je motivatie op peil leren houden, hulp leren vragen. In het voorbereidend onderwijs is het profielwerkstuk een goed voorbeeld waarin studievaardigheden leren door ontwikkelen, direct gekoppeld zijn aan een vakinhoudelijke betekenisvolle opdracht.
Werk toe naar een gedeelde teamvisie en teamaanpak die jullie studenten in staat stelt continue studievaardigheden te leren door ontwikkelen in een doorlopende leerlijn, aansluitend op het voorbereidend onderwijs en voorbereidend op vervolgonderwijs, dan wel wat er van hen hierin gevraagd wordt als het gaat om werken in de beroepspraktijk.
Studenten helpen hun studievaardigheden te leren door ontwikkelen voor studentsucces is een gedeelde verantwoordelijkheid van alle betrokkenen. Van opleidingsteams, van het management en betrokken adviseurs, van het voorbereidend onderwijs, van de opleidingspraktijk.