Vragen die bij de expertisekring Diversiteit en Inclusiviteit (D&I) binnenkomen hebben betrekking op verschillende dimensies. Via de volgende uitvoeringsprincipes wil de expertisekring D&I docententeams helpen om hun onderwijs meer inclusief te maken.
Uitvoeringsprincipes
van expertisekring Diversiteit en inclusiviteitDe docent is zich bewust van, en houdt rekening met, het bestaan van structurele ongelijke machtsverhoudingen in de samenleving en de historische context waaruit deze zijn voortgekomen. De docent is zich bewust van het effect dat deze vormen van ongelijkheid kunnen hebben op studenten in het hoger beroepsonderwijs, tijdens hun studie, stage en carrière.
De docent is zich bewust van de manier waarop verschillende dimensies van identiteit elkaar doorsnijden en beïnvloeden, zoals etniciteit, gender, religie, sociaal-economische achtergrond (klasse), seksualiteit, opleidingsniveau, neuro-diversiteit, lichamelijke beperking, etc. En hoe dit kan leiden tot specifieke situaties van ongelijkheid waarbij studenten worden uitgesloten.
De docent is in staat om micro-agressies, vooroordelen en negatieve stereotypen te herkennen en weet hoe te handelen wanneer hij/zij/hen deze tegenkomt in een lessituatie.
Docenten en studenten behandelen elkaar vanuit het principe van gelijkwaardigheid en wederkerigheid. Docenten maken in hun les en brede onderwijspraktijk ruimte voor de stem, ervaringen en verhalen van studenten en onderzoeken mogelijkheden om verantwoordelijkheid en kennis in het onderwijs gelijkwaardig te delen.
De docent is in staat om pedagogisch-didactische vaardigheden zo in te zetten dat de klas een veilige leeromgeving is voor iedereen en studenten en docenten samen werken vanuit wederzijds respect.
De docent is zich bewust van het verschil tussen equity en equality en wat dit vraagt met betrekking tot de ondersteuning van de student. Te denken valt aan het erkennen van en rekening houden met verschillende behoeftes voor een gelijkwaardige behandeling, bijvoorbeeld met specifieke middelen en kansen.
De docent is zich ervan bewust dat woorden en beelden ertoe doen in interculturele communicatie. Dit betekent bijvoorbeeld dat de docent in de les gebruik maakt van beeldmateriaal waarin verschillende soorten studenten zich kunnen herkennen. Maar ook dat de docent geen gebruik maakt van woorden en beelden die als micro-agressies worden ervaren door studenten.