Menu English

Ank Jansen

Begeleidingskundig onderzoeker

Ank Jansen onderzoekt één dag per week hoe de begeleidingskunde een bijdrage kan leveren aan een inclusieve leeromgeving. In dit onderzoek brengt zij de lectoraten Diversiteit & Inclusie en Begeleidingskunde samen.

Werkervaring

Ank is ooit opgeleid als bioloog. Al tijdens haar studie interesseerde ze zich voor de maatschappelijke kanten hiervan en de communicatie hierover. Denk aan onderwerpen als biotechnologie en proefdierkunde, waar vaak een ethische component aanwezig is. Na haar studie werkte ze bij een communicatieadviesbureau, waar ze o.a. stakeholdersmanagement rondom dit soort ethisch geladen onderwerpen begeleidde.

Sinds 2012 werkt Ank bij Hogeschool Rotterdam, bij de opleiding communicatie. Al vrij snel kreeg ze diverse nevenfuncties. Als eerste in de toetscommissie, later in de curriculumcommissie. Later deed ze nevenfuncties buiten de opleiding communicatie op het gebied van de inclusieve leeromgeving.

Van 2022 – 2024 studeerde Ank begeleidingskunde. Ze werkt nu als teamcoach en begeleidingskundig onderzoeker.

Het onderzoek

In docententeams wordt net zo divers over diversiteit en inclusie gedacht als in de samenleving. En wat voor de één insluitend werkt, is voor de ander uitsluitend. Er is geen one size fits all. De aanpak van HR om docenten te professionaliseren op het gebied van Diversiteit & Inclusie (D&I) richt zich met name de voorlopers, die de relevantie en urgentie van D&I al inzien.

In haar onderzoek onderzoekt Ank hoe een team dit samen doet. Want een inclusieve leeromgeving creëer je met elkaar. De begeleidingskunde biedt met handelingsgericht onderzoeken een manier om een collectief leerproces op te starten. In dit type onderzoek staat de ontmoeting tussen onderzoeker en betrokkenen centraal. In de ontmoeting komen zowel onderzoeken, leren als handelen tot uiting. Door in gesprek te gaan, sfeer te proeven en te observeren en terug te geven wat mij opvalt, ontstaat een gezamenlijke zoektocht naar de betekenis van inclusie. In de gesprekken is het belangrijk om ruimte te creëren voor alle perspectieven die er zijn. 

Nevenfuncties

Ank is naast haar werk bij Hogeschool Rotterdam voorzitter van de Stichting In Dialoog. Vanuit hier begeleid ze ook dialogen en geeft ze dialoogtrainingen.