Menu English

Basisopleiding didactiek

De basiskwalificatie onderwijs is een kritische succesfactor voor de kwaliteit van onderwijs. Daarom is het van belang dat elke docent een basiskwalificatie onderwijs behaalt.

Vanuit het hogeschoolbrede programma Binding is in 2016 het project Didactische Kwalificatie van Docenten gestart. Dit heeft in 2017 geleid tot een nieuwe Basisopleiding Didactiek (voorheen Basisopleiding hbo-docent) die gericht is op de Rotterdamse pedagogisch-didactische aanpak. De aanpak bevordert verbondenheid tussen studenten en hun opleiding, en daagt studenten uit om het beste uit zichzelf te halen. Docenten zonder onderwijsbevoegdheid kunnen zich onderwijs-bekwaam maken door het behalen van de Basiskwalificatie Didactische Bekwaamheid (BDB) en Basis Kwalificatie Examinering (BKE).

Hogeschool Rotterdam biedt de Basisopleiding Didactiek in company aan binnen de HR Academie. Deze wordt uitgevoerd door opleiders van het Universitair Centrum voor Gedrag en Beweging van de Vrije Universiteit Amsterdam of docenten van het Instituut voor Lerarenopleidingen van Hogeschool Rotterdam. Daarnaast worden voor specifieke onderwerpen gastdocenten ingezet. Voor certificering van de Basisopleiding Didactiek werkt de HR Academie samen met het IvL Assessmentcentrum van Hogeschool Rotterdam, met het kwaliteitskeurmerk Hobéon.

In 2017 zijn er elf groepen met de Basisopleiding Didactiek gestart, waarvan één Engelstalige groep. In totaal volgden 123 docenten de opleiding.

Het gemiddeld waarderingscijfer voor de oude Basisopleiding hbo docent in 2016-2017 was 7,5; de waardering voor de nieuwe Basisopleiding didactiek laat een daling zien. Het gemiddeld waarderingscijfer voor dit opleidingstraject was 6,0. Een nieuw traject kent vaak kinderziektes. De daling heeft in de zomer van 2017 geleid tot verbetering en aanpassing van het opleidingstraject. De waarderingscijfers van het verbeterde traject geven een gemiddelde van 7,3.

🍪

Welkom!
Wij maken gebruik van functionele en analytische cookies voor de werking van de website en het verbeteren van jouw gebruikerservaring. Wil je meer weten? Lees dan ook ons cookiebeleid.

Instellen