Ga direct naar de content

Elektrotechniek voltijd

Vierjarige bachelor in het Nederlands, start in september

Elektrotechniek is overal. In hoe we communiceren, hoe we ons verplaatsen, genezen en vermaken. Elektrotechniek wordt steeds meer nano, embedded en geïntegreerd.

De toepassingen worden steeds groter, krachtiger en duurzamer. Dit vraagt om elektrotechnici die in nieuwe oplossingen of toepassingen kunnen denken, prototypes bouwen en laten werken. Van quadcopters tot oplaadpunten voor elektrische auto’s.

Zoek je een opleiding met gunstige toekomstperspectieven, dan is hbo Elektrotechniek een goede keuze. Na een brede basisopleiding en stage, verdiep je je in het laatste jaar door een minor. Zo is er Electrical Power Engineering; gericht op het ontwerpen, bouwen en beheren van elektrische installaties en systemen. Of je kiest voor de minor Embedded Systems: hier leer je over microcontrollers, real-time systemen, C programmeren, digitale schakelingen, digitale signaalbewerking en computerarchitectuur. Of kies de minor Mechatronica waarbij elektrotechniek, technische informatica en werktuigbouwkunde samenkomen in besturingstechniek, ontwerpen van geautomatiseerde systemen, aandrijvingen en het programmeren hiervan. Ben je graag bezig met elektronica, programmeren of energievraagstukken, ben je nieuwsgierig en heb je affiniteit met wiskunde en natuurkunde, dan is de opleiding Elektrotechniek zeker wat voor jou.

Vraag de brochure aan

Brochure aanvragen

Geslacht
Woon je in het buitenland? Vraag dan de brochure(s) aan via e-mail.

Elektrotechniek voltijd

  Ons 1e jaars project: bouw je eigen robot!

  Tweedejaarsstudent Matthijs kiest voor Embedded Systems in de duale route

  Topopleiding 2018

  Keuzegids Hbo

  Studie in Cijfers

  studiekeuze123.nl/studie-in-cijfers Datum verschijning 16-05-2017 Bekijk meer informatie over Studie in Cijfers
  Deze opleiding
  Landelijk
  Like
  Studenttevredenheid
  Deze opleiding 4.1 gemiddeld, 122 respondenten
   
   
   
   
   
  Landelijk 4.0 gemiddeld, 1157 respondenten
  Aantal 1e jaars
  Aantal eerstejaars
  Deze opleiding 102
  Landelijk 74
  Contacttijd 1e jaar
  Contacttijd eerstejaars
  Deze opleiding 12-18
  Landelijk 18-24
  Doorstroom 2e jaar
  Doorstroom naar het tweede jaar
  Deze opleiding 55%
  Landelijk 60%
  Diploma
  Diploma binnen 5 jaar
  Deze opleiding
  Deze opleiding 22%
  Hbo-bachelor of hoger 22%
  Landelijk
  40%
  47%
  Doorstuderen
  Doorstuderen
  Deze opleiding -
  Landelijk 16%

  Toelichting van de opleiding

  Veel studenten zijn gestart in de versnelde duale route. Deze zijn niet meegenomen in de cijfers 'diploma binnen 5 jaar'. Van de duale route heeft 56% binnen 5 jaar een diploma behaald. Diverse studenten studeren door aan de TU-Delft en zijn hier succesvol. Door de relatief lage instroom is hier helaas geen percentage gepubliceerd.

  Group 4

  Arbeidsmarkt

  1,5 jaar na afstuderen

  1%

  Werkloos

  87%

  Werk op niveau

  Opbouw

  Hoe is de opleiding opgebouwd?

  Onderwijsvisie

  Bij de opleidingen van Hogeschool Rotterdam voelt iedereen zich welkom en hoort iedereen erbij. Studenten en docenten kennen elkaar en weten elkaar te vinden. De docenten doen er alles aan om je te begeleiden bij je studie op een manier die bij jou past. Dit vraagt van jou betrokkenheid en een actieve inzet. Samen maken we het onderwijs.

  Kenmerkend voor het onderwijs van Hogeschool Rotterdam is de aandacht voor:

  • De kennisbasis van het beroep
  • Handelen in de beroepspraktijk
  • Je eigen professionele identiteit

  Al deze elementen komen steeds aan bod tijdens de opleiding. Studenten (en medewerkers) hebben invloed op de manier waarop dit gebeurt in medezeggenschapsraden

  In het begin van je studie ligt de nadruk op het ontwikkelen van kennis en vaardigheden, maar direct komt ook de praktijk aan bod. Je leert reële beroepsvraagstukken aan te pakken, in samenwerking met medestudenten, docenten, professionals uit de praktijk en praktijkgerichte onderzoekers. In het begin krijg je veel begeleiding van je docent, later neem je steeds meer het heft in eigen handen. Tijdens je studie leer je jezelf steeds beter kennen en ontdek je wat jouw unieke kwaliteiten zijn als beroepsbeoefenaar.

  Het eerste jaar

  In het propedeusejaar oriënteer je je breed in de elektrotechniek. Je legt een goede theoretische en praktische basis. Bij Elektrotechniek bieden wij je parallel aan je studie een begeleidingstraject: de PI-lijn (Professionele Identiteit). In de PI-lijn bieden we je handvatten om je studie succesvol te laten zijn. Ook willen wij dat je een goed beeld krijgt van het vakgebied Elektrotechniek en begeleiden we jou in je ontwikkeling tot een ELEprofessional.

  Na het eerste jaar

  In het tweede jaar ligt het accent op aandrijftechniek en vermogenselektronica, energiecentrales, digitale signaalbewerking, telecommunicatie, regeltechniek en embedded systems. Je voert ook projecten uit waarin deze onderwerpen worden toegepast. In de hoofdfase ga je een half jaar op stage. Tijdens de eerste helft van het vierde jaar volg je een minor (specialisatie). Deze kies je in overleg met je coach. Het laatste half jaar voltooi je een afstudeeropdracht in een bedrijf.

  Keuze en ondersteuning

  Keuze

  Tijdens je opleiding kun je kiezen uit zo'n driehonderd keuzevakken. Dit biedt je de kans om over de grenzen van je eigen opleiding heen te kijken en om invulling te geven aan je specifieke leerbehoeften. Afhankelijk van je opleiding kun je zelf een stageplek uitzoeken. Via een minor in de hoofdfase van je studie kies je een bepaald profiel waarmee je jezelf kunt onderscheiden. Ook de afstudeeropdracht die je kiest, geeft een persoonlijke inkleuring aan je opleiding.

  Ondersteuning

  Iedere student is uniek en heeft zijn eigen ideeën over wat hij in zijn studie wil bereiken. In onze ondersteuning maken we je bewust van je capaciteiten, kansen en uitdagingen. Soms blijkt tijdens of al vóór de opleiding dat je moeite hebt met een bepaald vak. Dan is het nuttig je kennis hiervan bij te spijkeren. Als student krijg je een coach (docent) die je begeleidt en de studievoortgang in de gaten houdt. Ook kun je een peercoach krijgen: een ouderejaarsstudent die een jongerejaars begeleidt.

  Studeren met een functiebeperking

  Heb je een functiebeperking en heb je daarvoor aanpassingen of voorzieningen nodig, dan bieden we daarvoor verschillende mogelijkheden.

  Stage lopen

  In de hoofdfase ben je voor het eerst langere tijd werkzaam in een professionele organisatie. Je past in deze periode toe wat je in de eerdere jaren op school hebt geleerd.

  Bekijk in onderstaand filmpje hoe Paul Perdeams zijn derdejaars stage bij Cofely Energy & Infra ervaart.

  Minors

  In de laatste fase van je opleiding verdiep je je door middel van een minor in je vakgebied of verbreed je je kennis in een door jou gewenste richting. De onderstaande minors geven een beeld van het type minor dat je kunt verwachten.

  Minor Electrical Power Engineering

  Deze minor is gericht op het ontwerpen, bouwen en beheren van elektrische energiesystemen. Belangrijke onderwerpen zijn: veiligheid, net quality, opwekking en distributie, duurzame energie, vermogenselektronica en computersimulaties hiervan.

  Minor Embedded systems

  Embedded Systems zijn slimme onderdelen van grotere systemen. Ze zijn niet weg te denken uit de hedendaagse wereld. Ze vertonen zich vaak in de vorm van kleine computerplatforms en zijn terug te vinden in allerlei systemen; van motormanagementsystemen tot ruimtevaartuigen. In de minor leer je alles over microcontrollers, real-time systemen, C programmeren, digitale schakelingen, digitale signaalbewerking en computerarchitectuur. Lees in dit artikel uit hogeschoolmagazine Profielen waar studenten van de minor zich onder meer mee bezighouden. http://profielen.hr.nl/2015/wat-doe-jij-nou-met-dat-booreiland/

  Minor Mechatronica

  Mechatronica is het vakgebied waar elektrotechniek, technische informatica en werktuigbouwkunde samenkomen. Speerpunten van de minor zijn besturingstechniek, ontwerpen van geautomatiseerde systemen, aandrijvingen en het programmeren hiervan. Ook volg je vakken die erop gericht zijn aansluiting te kunnen maken met andere disciplines. Als mechatronicus leer je denken vanuit meerdere vakgebieden.

  Minor TU doorstroom (alleen voltijd)

  Ook is er een mogelijkheid de TU-doorstroomminor te volgen als je na je hbo-studie verder wilt studeren aan de universiteit.

  Student van andere hogeschool?

  Ben je student bij een andere hogeschool en wil je een minor bij Hogeschool Rotterdam volgen? Bekijk je mogelijkheden op Kiesopmaat.nl. De minors van Hogeschool Rotterdam duren een half jaar (september - februari) en leveren 30 EC (studiepunten) op.

  Afstuderen

  Het laatste half jaar van je studie voltooi je een afstudeeropdracht in de praktijk, bij een bedrijf dat overeenkomt met je afstudeerrichting. Het doel is het zelfstandig uitvoeren van een project.

  Internationale mogelijkheden

  In het kader van internationalisering is het mogelijk jouw stage, je afstudeeropdracht of je minor in het buitenland te doen.

  Vakken

  Een indicatie van de vakken die je kunt verwachten

  Ben je gemotiveerd om uit te groeien tot excellente beroepsbeoefenaar, wil je meer energie in je studie steken en een plus op je cv zetten, dan biedt de opleiding Elektrotechniek een honoursprogramma voor je aan.

  Als je het programma succesvol hebt gevolgd en afsluit, krijg je aan het einde van je vierde jaar een honours degree bij je diploma en de aantekening 'excellente professional'.

  Bekijk meer informatie over het Honoursprogramma

  Onderwijsvorm

  Hoe is het onderwijs ingericht?
  • Praktijk
  • Theorie
  • Keuzeruimte
  • Begeleiding
  5 dagen les per week
  20 uren zelfstudie per week
  • Praktijk
  • Theorie
  • Keuzeruimte
  • Begeleiding
  • Praktijk
  • Theorie
  • Keuzeruimte
  • Begeleiding
  • Praktijk
  • Theorie
  • Keuzeruimte
  • Begeleiding
  Legenda
  Praktijk
  Keuzeruimte
  Theorie
  Begeleiding

  Na je studie

  Wat kun je doen na je opleiding?

  Na je afstuderen

  Gefeliciteerd! Je hebt je Bachelor of Science (BSc) gehaald. Deze titel mag je achter je naam voeren. Je kunt er ook voor kiezen de titel Ingenieur (ing.) vóór je naam te zetten.

  Bij je diploma ontvang je een diplomasupplement met een DS-label. Met dit Engelstalige document kun je de waarde van je diploma eenvoudiger aantonen in het buitenland bij de toelating tot een vervolgstudie of bij het vinden van een baan.

  Heb je het Honoursprogramma gevolgd? Dan krijg je ook een honours degree, waarmee je je doorzettingsvermogen en extra kennis kunt aantonen.

  Beroepsbeeld

  Je werkterrein is breed. Denk bijvoorbeeld aan energiebeheer: je levert een bijdrage aan het zuinig en milieubewust gebruiken van energie. Denk ook aan transport en distributie van elektrische energie of aan vermogenselektronica. Het vakgebied is sterk in ontwikkeling, bijvoorbeeld op het gebied van mobiele telefonie, internet, telebankieren, glasvezels, robots, lasers, internet en duurzame energie.

   

  Als afgestudeerde kun je terecht komen in research- en technische ontwikkelfuncties, maar ook in technisch-commerciële functies. Ook kun je doorgroeien naar een managementfunctie, zowel in het bedrijfsleven als bij de overheid.

  Enkele voorbeelden zijn:

  • Ontwerper van elektronische producten
  • Ontwerper van elektrische energiesystemen
  • Embedded systems engineer
  • Ontwerper van duurzame energiesystemen
  • Ontwerper van elektrische aandrijfsystemen
  • Research & Development engineer

  Beroepen

  Embedded systems engineer

  Je ontwerpt slimme stukjes digitale elektronica en software voor microcontrollers voor gebruik binnen grotere systemen. Denk hierbij aan koffieautomaten, domotica, zonnepanelen, maar ook toepassingen binnen de scheepvaart. Deze embedded systemen maken het bijvoorbeeld mogelijk om allerlei data te verzamelen en door te sturen, of bijvoorbeeld huishoudelijke apparatuur zoals een wasmachine aan te schakelen via het internet.

  Engineer elektrische energiesystemen

  Als engineer elektrische energiesystemen werk je bij een elektriciteitsbedrijf, openbaar vervoersbedrijf of in de scheepsvaart. Je ontwerpt een aandrijving van een trein of werkt mee aan het ontwerp van de nieuwste elektrische auto. Het ontwerpen, bouwen, testen en onderhouden van een offshore windmolenpark of booreiland behoort ook tot de mogelijkheden. Je werkt op kantoor en buiten, en pleegt overleg met opdrachtgevers en collega's uit verschillende werkvelden.

  Netwerk- en telecommunicatie engineer

  We hebben steeds grotere wensen wat betreft data overdracht via mobieltjes, het internet en de kabel. We willen films kunnen kijken, muziek kunnen luisteren, data kunnen versturen en binnenhalen, en dat alles met de hoogste resolutie en snelheid.  Om dit allemaal mogelijk te maken houd je je in dit beroep bezig met het ontwerp van netwerkarchitectuur, waarbij je gebruik maakt van de allernieuwste technieken en protocollen.

  Ontwerper van industriële elektronica en automatisering

  In dit beroep werk je vaak samen in een team met werktuigbouwkundigen aan het ontwerpen of verbeteren van productielijnen. Zo ontwerp je voor bijvoorbeeld de planten- en fruittelers of bierbrouwerijen een compleet lopende-bandsysteem, waarbij het hele proces met behulp van sensoren, camera's en robotarmen snel en automatisch moet verlopen.

  Projectengineer regeltechniek

  Leef je uit in de regeltechniek! Als  projectengineer ben je verantwoordelijk voor een regeltechnisch werkende installatie of een onderdeel van een productieapparaat. Je werkt in teams binnen de halfgeleider-industrie, aan de klimaatregeling van een kas of de flow in de pijpleidingen van een grote olieraffinaderij. Je kunt dynamische regelsystemen in kaart brengen en kijken hoe je (deel)systemen nog verder kunt automatiseren en sneller en nauwkeuriger kunt laten verlopen.

  Doorstuderen

  Je kunt al tijdens het laatste jaar van je studie de doorstroomminor volgen voor de TU Delft. Op deze manier kun je zonder schakelprogramma instromen in de master. Je kunt natuurlijk ook gewoon Elektrotechniek studeren aan een andere universiteit.

  Huidige arbeidsmarkt

  Bron: landelijke cijfers HBO-Monitor 2016

  Locatie

  Waar ga je studeren?

  Niet op zoek naar deze opleiding?

  Kijk ook eens naar deze opties

  We gebruiken cookies om de website te verbeteren.