Menu English

3D babyscanner

Erasmus MC-Sophia

Met een meetlat de couveuse in en je dan een weg manoeuvreren door een wirwar van zuurstof- en voedingskabels en onderweg oppassen voor een bewegende baby. Dat is wat verpleegkundigen nu te doen staat als ze de lengte van een te vroeg geboren baby moeten opmeten.Tijd voor verandering!

Vraagstelling

Instrumenten die momenteel wekelijks worden gebruikt om de lichaamslengte en schedelomtrek van te vroeg geboren baby's te meten, zorgen voor stress bij het kindje. Bovendien zijn ze minder nauwkeurig, minder hygiënisch en minder handig in gebruik. Extreem kwetsbare baby's, van wie de allerkleinsten minder dan 500 gram wegen en niet langer zijn dan 25 centimeter, liggen in de couveuse vast aan een 'spaghetti' van beademingsslangen, infuuslijnen en elektrische draden. Ze zijn door hun onvolgroeide huid zeer gevoelig en een schrikreactie kan al leiden tot een hersenbloeding. Bovendien zijn ze enorm gevoelig voor infecties.

Metingen met de huidige instrumenten vergen van twee verpleegkundigen veel vaardigheden en concentratie. En ze kosten veel tijd. Voor verpleegkundigen, artsen, ouders en baby's is het dan ook zeer wenselijk dat de groeimonitoring contactloos kan plaatsvinden. Dat is het belangrijkste doel van de 3D-scanner.

Aanpak

Timothy Singowikromo heeft allereerst gekeken naar waar het probleem zich bevindt. Hij heeft een kijkje mogen nemen in de kliniek neonatologie intensive care (ICN) en kreeg hier een demonstatie van een meting bij een baby in een couveuse. Hier zag Timothy Singowikromo meteen door dat de voornaamste uitdaging zal worden: "Hoe kan je een meting nauwkeurig door een transparante couveuse kap verrichten". Timothy Singowikromo heeft hiernaar onderzoekingen gedaan en is uitgekomen bij één 3D techniek die wellicht een oplossing zou bieden voor dit probleem. Voor deze techniek is een Proof of Concept ontwikkeld die verifieert of wat bedacht en onderzocht is daadwerkelijk functioneert en haalbaar is.

Bij het ontwikkelen van de Proof of Concept is een open source (gratis toegankelijk) software gebruikt die naderhand toch niet het beoogde resultaat gaf. Timothy Singowikromo is meteen aan de slag gegaan met een eigen ontwerp van een 3D scanner op basis van triangulatie en met de kennis en kunde die in de afgelopen jaren bij de opleiding Elektrotechniek is opgedaan is de Babyscanner 3D tot leven geroepen!

Resultaat

Timothy Singowikromo heeft de afgelopen anderhalf jaar, via meerdere onderwijsprojecten, een leidende rol gespeeld in het ontwikkelen van een 3D-scanner voor de groeimonitoring van te vroeg geboren baby's. Het is een van de meest hightech projecten van dit moment binnen de opleiding Elektrotechniek.

Dankzij de 3D-scanner neemt de veiligheid voor de baby's toe en verbeteren de werkomstandigheden van de medewerkers. De 3D-scanner maakt deel uit van het in 2015 gestarte (promotie)onderzoek in opdracht van Erasmus MC-Sophia naar contactloze groeimonitoring en wordt door Erasmus MC - en de gehele internationale medische wetenschap - als zeer relevant gezien.

Opleiding(en)

  • Elektrotechniek

Type

Afstuderen

Aan dit project werkten mee

Kenniscentrum Zorginnovatie

Begeleider(s)

Ronald van Gils

Link