Opbouw
Hoe is de opleiding opgebouwd?Ons onderwijs
Bij onze opleidingen voelt iedereen zich welkom en hoort iedereen erbij. Studenten en docenten kennen elkaar en weten elkaar te vinden. De docenten doen er alles aan om je te begeleiden bij je studie op een manier die bij jou past. Dit vraagt van jou betrokkenheid en een actieve inzet. Samen maken we het onderwijs.
Hierbij besteden we onder andere aandacht aan je:
- kennisbasis van het beroep
- handelen in de beroepspraktijk
- eigen professionele identiteit
- persoonlijke ontwikkeling
Al deze elementen komen steeds aan bod tijdens de opleiding. Studenten (en medewerkers) hebben invloed op de manier waarop dit gebeurt in medezeggenschapsraden.
Bij de start van je studie ligt de nadruk op het ontwikkelen van kennis en vaardigheden, maar direct komt ook de praktijk aan bod. Je leert reële beroepsvraagstukken aan te pakken, in samenwerking met medestudenten, docenten, professionals uit de praktijk en praktijkgerichte onderzoekers. Eerst krijg je veel begeleiding van je docent, later neem je steeds meer het heft in eigen handen. Tijdens je studie leer je jezelf steeds beter kennen en ontdek je wat jouw unieke kwaliteiten zijn als beroepsbeoefenaar.
Integrale benadering
Bouwkunde kenmerkt zich door zijn integrale benadering van bouwkundige vraagstukken. Er komen namelijk altijd meerdere bouwkundige disciplines tegelijk aan bod. Dit zorgt ervoor dat je alles sneller begrijpt vanuit een breder perspectief zoals ook in de beroepspraktijk gebeurt. Het zijn realistische vraagstukken van échte opdrachtgevers waarmee je aan de slag gaat. De onderwijsstructuur is helder: na vijf weken onderwijs volgt een tentamen en een individuele opdracht. Aansluitend heb je een pressure cooker project dat drie weken duurt. Je werkt tijdens de pressure cooker intensief aan een casus samen met je projectgroep.
Deze opleiding richt zich op het duurzaam ontwikkelen van de gebouwde omgeving. Wij leiden je op zodat jij een mooie bijdrage kan leveren aan de levenscyclus van een bouwwerk. Je verlaat de opleiding als ingenieur met een pakket aan technische, professionele kennis en vaardigheden.
Keuze en begeleiding
Keuze
Tijdens je opleiding kun je kiezen uit zo'n driehonderd (hogeschoolbrede) keuzevakken. Dit biedt de kans om over de grenzen van je eigen opleiding heen te kijken en om invulling te geven aan je specifieke leerbehoeften. Afhankelijk van je opleiding kun je zelf een stageplek uitzoeken. Via een minor in de hoofdfase van je studie kies je een bepaald profiel waarmee je jezelf kunt onderscheiden. Ook de afstudeeropdracht die je kiest, geeft een persoonlijke inkleuring aan je opleiding.
Begeleiding
Iedere student is uniek en heeft zijn eigen ideeën over wat hij in zijn studie wil bereiken. In onze begeleiding maken we je bewust van je capaciteiten, kansen en uitdagingen. Soms blijkt tijdens of al vóór de opleiding dat je moeite hebt met een bepaald vak. Dan is het nuttig je kennis hiervan bij te spijkeren. Als student krijg je een coach (docent) die je begeleidt en de studievoortgang in de gaten houdt. Ook kun je een peercoach krijgen: een ouderejaarsstudent die een jongerejaars begeleidt.
Studeren met een functiebeperking
Heb je een functiebeperking en heb je daarvoor aanpassingen of voorzieningen nodig, dan bieden we daarvoor verschillende mogelijkheden.
Stage lopen
Een periode waar je voor het eerst bij een bedrijf echt aan de slag gaat in je eigen vakgebied. Een half jaar lang doe je praktijkervaring op. Tijdens dit half jaar doe je ook een klein onderzoek en heb je terugkomdagen.
Bij het bedrijf word je begeleid door een bedrijfsbegeleider en vanuit de hogeschool heb je een docentbegeleider. Samen met de docentbegeleider en een paar andere stagiaires praat je op terugkomdagen over je stage en onderzoek en ga je op bezoek bij stagebedrijven of projecten van medestudenten.
Minors
In de laatste fase van je opleiding verdiep je je door middel van een minor in je vakgebied of verbreed je je kennis in een door jou gewenste richting. De onderstaande minors geven een beeld van het type minor dat je kunt verwachten.
Het verbeteren van bestaande gebouwen is één van de meeste actuele en grote opgaves voor Bouwkunde. In Nederland staan honderden panden, complexen, terreinen, kantoorruimtes, scholen en winkels leeg. Deze gebouwen verliezen de oorspronkelijke functie. Slopen is een optie, maar vaak zijn deze gebouwen goed her te gebruiken. Door het renoveren en transformeren kan een gebouw een nieuw leven krijgen. Je leert in de minor hoe je een gebouw kan vernieuwen.
Heb jij altijd al architect willen worden? Ben je creatief en geïnteresseerd in vormgeving? Deze minor is ontwikkeld voor bouwkundestudenten die door willen studeren aan de Technische Universiteit of de Academie van Bouwkunst om architect te worden. Alle cursussen worden gegeven op RDM Campus, een inspirerende werkomgeving waar de Academie van Bouwkunst gehuisvest is.
In deze minor leer je draagconstructies van gecompliceerde bouwwerken in meerdere materialen te ontwerpen en te dimensioneren. Je verrijkt je kennis op het gebied van materialen en hun specifieke kenmerken, op bouwdelen (vloeren, wanden, stabiliteitsvoorzieningen) en op het gebied van mechanica.
Student van andere hogeschool?
Ben je student bij een andere hogeschool en wil je een minor bij Hogeschool Rotterdam volgen? Bekijk je mogelijkheden op Kiesopmaat.nl. De minors van Hogeschool Rotterdam duren een half jaar (september - februari) en leveren 30 EC (studiepunten) op.
Afstuderen
In de tweede helft van het vierde jaar werk je aan een afstudeeropdracht: een groot project in de praktijk, in opdracht van een bedrijf. Je helpt een bedrijf een weloverwogen beslissing te maken over een specifieke vraag.
Internationale mogelijkheden
Als je een internationale carrière ambieert, dan bereidt de opleiding je hier ook op voor! In overleg met de opleiding kun je een deel van de opleiding in het buitenland doorbrengen, bijvoorbeeld tijdens je stageperiode.
Vakken
Een indicatie van de vakken die je kunt verwachten
Semester 1
-
Elementaire Bouwkundige Basis 1
Elementaire Bouwkundige Basis 1
In deze cursus leer je (theoretische) kennis en vaardigheden die je nodig hebt voor het uitvoeren van bouwkundige taken.
Je krijgt les over de geschiedenis van bouwen en architectuur. Je leert over materialen en producten die worden gebruikt om gebouwen mee te maken aan de hand van herkenbare Rotterdamse voorbeelden. Ook ontdek je alles wat nodig is voor de constructie van een gebouw en het comfort van de gebruikers.
De cursus bestaat uit hoorcolleges die je met meerdere klassen tegelijk volgt. Daarnaast volg je werkcolleges met je eigen klas waarin je oefent onder begeleiding van een docent. Je kennis en vaardigheden laat je zien in toetsen én ga je toepassen in de andere cursus (bouwdossier).
As je een keer extra begeleiding nodig hebt, is er de ‘studiehuiskamer’: een plek waar je samen met andere studenten kunt studeren, elkaar kunt helpen en vragen kunt stellen aan een docent.
-
Bouwdossier 1
Bouwdossier 1
In deze cursus leer je theoretische kennis en vaardigheden in te zetten in een echte bouwkundige opgave (Een woonhuis in de regio van Rotterdam).
Je doet dit via gestructureerde taken waarmee je diverse bouwkundige producten maakt. Denk bijvoorbeeld aan tekeningen en berekeningen, die samen in een bouwdossier terecht komen. In dat dossier staat alle informatie die nodig is om een bouwvergunning aan te vragen.
De cursus bestaat uit begeleidingslessen met je klas. De docent helpt je bij het toepassen van wat je al weet en kunt. Je werkt samen met medestudenten aan de taken en je dossier.
Als je een keer extra begeleiding nodig hebt, is er de ‘studiehuiskamer’: een plek waar je samen met andere studenten kunt studeren, elkaar kunt helpen en vragen kunt stellen aan een docent.
-
Persoonlijke en Professionele Ontwikkeling 1
Persoonlijke en Professionele Ontwikkeling 1
In deze cursus staat jouw persoonlijke en professionele ontwikkeling centraal. Je onderzoekt vragen als: Zit ik hier op de juiste plek? Vind ik deze studie leuk? Past dit bij mij?
Je leert bewuste keuzes te maken die richting geven aan jouw groei, zowel als persoon als professional. Daarnaast ontwikkel je vaardigheden om effectief om te gaan met je professionele omgeving en met de maatschappij waarin je werkt en leeft.
Deze cursus volg je gedurende het hele studiejaar. De cursus bestaat uit een reeks workshops met je klas onder begeleiding van je PPO docent. Daarnaast voer je individuele gesprekken met je PPO docent als onderdeel van de studieloopbaancoaching.
Jouw ontwikkeling laat je zien in een portfolio die we aan het einde van het studiejaar bespreken in een assessment.
-
Keuzeonderwijs
Keuzeonderwijs
In studiejaar 1 en 2 volg je vakken die je zelf mag kiezen naast het vaste lesprogramma.
Je kunt kiezen uit bijna driehonderd (hogeschoolbrede) keuzevakken die je over de grenzen van de opleiding laten kijken. Met keuzevakken ontwikkel je jezelf persoon naast jouw ontwikkeling als bouwkundige in de opleiding.
Als je bijspijker onderwijs voor Nederlands en/of Wiskunde moet volgen is dat voor jou een verplicht onderdeel van het keuzeonderwijs.
Semester 2
-
Elementaire Bouwkundige Basis 2
Elementaire Bouwkundige Basis 2
In deze cursus leer je (theoretische) kennis en vaardigheden die je nodig hebt voor het uitvoeren van bouwkundige taken.
Je krijgt les over de stappen die nodig zijn om een gebouw echt te kunnen bouwen aan de hand van herkenbare Rotterdamse voorbeelden. Je leert bijvoorbeeld over bouwmethodes, wet- en regelgeving, veiligheid op en om de bouwplaats, contracten, het plannen van de bouwwerkzaamheden en het berekenen van de kosten. Ook leer je wat er gebeurt wanneer de gebruiker van een gebouw wil verbouwen of verduurzamen.
De cursus bestaat uit hoorcolleges die je met meerdere klassen tegelijk volgt. Daarnaast volg je werkcolleges met je eigen klas, waarin je oefent onder begeleiding van een docent. Je kennis en vaardigheden laat je zien in toetsen én ga je toepassen in de andere cursus (bouwdossier).
Als je een keer extra begeleiding nodig hebt, is er de ‘studiehuiskamer’: een plek waar je samen met andere studenten kunt studeren, elkaar kunt helpen en vragen kunt stellen aan een docent.
-
Bouwdossier 2
Bouwdossier 2
In deze cursus leer je theoretische kennis en vaardigheden in te zetten in een echte bouwkundige opgave (Een rijtjeswoningen voor een Rotterdamse woonwijk).
Je doet dit via gestructureerde taken waarmee je diverse bouwkundige producten maakt. Denk bijvoorbeeld aan tekeningen en berekeningen, die samen in een bouwdossier terecht komen. Denk aan een planning, een begroting, een onderhoudsplan en een voorstel voor verbouwing of verduurzaming. Al deze producten vormen samen een bouwdossier. In dat dossier staat alle informatie die nodig is om te bouwen, een gebouw in gebruik te nemen, te onderhouden en aan te passen.
De cursus bestaat uit begeleidingslessen met je klas. De docent helpt je bij het toepassen van wat je al weet en kunt. Je werkt samen met medestudenten aan de taken en je dossier.
Als je een keer extra begeleiding nodig hebt, is er de ‘studiehuiskamer’: een plek waar je samen met andere studenten kunt studeren, elkaar kunt helpen en vragen kunt stellen aan een docent.
-
Persoonlijke en Professionele Ontwikkeling 1
Persoonlijke en Professionele Ontwikkeling 1
In deze cursus staat jouw persoonlijke en professionele ontwikkeling centraal. Je onderzoekt vragen als: Zit ik hier op de juiste plek? Vind ik deze studie leuk? Past dit bij mij?
Je leert bewuste keuzes te maken die richting geven aan jouw groei, zowel als persoon als professional. Daarnaast ontwikkel je vaardigheden om effectief om te gaan met je professionele omgeving en met de maatschappij waarin je werkt en leeft.
Deze cursus volg je gedurende het hele studiejaar. De cursus bestaat uit een reeks workshops met je klas onder begeleiding van je PPO docent. Daarnaast voer je individuele gesprekken met je PPO docent als onderdeel van de studieloopbaancoaching.
Jouw ontwikkeling laat je zien in een portfolio die we aan het einde van het studiejaar bespreken in een assessment.
-
Keuzeonderwijs
Keuzeonderwijs
In studiejaar 1 en 2 volg je vakken die je zelf mag kiezen naast het vaste lesprogramma.
Je kunt kiezen uit bijna driehonderd (hogeschoolbrede) keuzevakken die je over de grenzen van de opleiding laten kijken. Met keuzevakken ontwikkel je jezelf persoon naast jouw ontwikkeling als bouwkundige in de opleiding.
Als je bijspijker onderwijs voor Nederlands en/of Wiskunde moet volgen is dat voor jou een verplicht onderdeel van het keuzeonderwijs.
Semester 1
-
Verdiepende Bouwkundige Basis 1
Verdiepende Bouwkundige Basis 1
In deze cursus leer je (theoretische) kennis en vaardigheden en bouwt door op wat je in studiejaar 1 geleerd hebt.
Je krijgt les over alle aspecten die nodig zijn om nieuwe grotere en complexere gebouwen te maken aan de hand van herkenbare Rotterdamse voorbeelden. Daarbij komen alle onderwerpen van studiejaar 1 weer aan bod zoals bijvoorbeeld constructie, comfort, materialen, bouwmethodes, wet- en regelgeving, de bouwplaats, contracten en alles rondom het plannen van de bouwwerkzaamheden. Allemaal iets uitdagender dan in studiejaar 1 omdat het gaat om een groter en complexer gebouw.
De cursus bestaat uit hoorcolleges die je met meerdere klassen tegelijk volgt met daarnaast werkcolleges met je klas waarin je oefent onder begeleiding van een docent. Je kennis en vaardigheden laat je zien in toetsen én ga je gebruiken in de andere cursus (bouwproject).
Als je een keer extra begeleiding nodig hebt, is er de ‘studiehuiskamer’: een plek waar je samen met andere studenten kunt studeren, elkaar kunt helpen en vragen kunt stellen aan een docent.
-
Bouwproject 1
Bouwproject 1
In deze cursus leer je theoretische kennis en vaardigheden in te zetten in een echte bouwkundige opgave (Een woongebouw met bedrijfsruimte in Rotterdam of de regio).
Je doet dit op basis van een projectopdracht waarvoor je dus diverse bouwkundige producten gaat maken. Producten die je in studiejaar 1 ook al een keer gemaakt hebt maar nu voor een ingewikkelder gebouw. Al deze producten komen samen in een projectdossier. In dat projectdossier staat alle informatie die nodig is om voor jouw gebouw een vergunning te verlenen, het te kunnen bouwen en in stand houden.
De cursus bestaat uit begeleidingslessen met je klas. De docent helpt je bij het toepassen van wat je al weet en kunt. Je werkt samen met je medestudenten bij het maken van je projectdossier.
Als je een keer extra begeleiding nodig hebt, is er de ‘studiehuiskamer’: een plek waar je samen met andere studenten kunt studeren, elkaar kunt helpen en vragen kunt stellen aan een docent.
-
Persoonlijke en Professionele Ontwikkeling 2
Persoonlijke en Professionele Ontwikkeling 2
In deze cursus staat jouw persoonlijke en professionele ontwikkeling centraal en bouwt door op wat je in studiejaar 1 geleerd hebt.
Je gaat verder met het herkennen van je talenten, motivatie en waarden die van invloed zijn op jouw persoonlijke en professionele keuzes, zoals ook het oriënteren op de stage in studiejaar 3. Je leert over de invloed van culturele verschillen en hoe jij daar mee om kan gaan en van invloed op bent. Je ontdekt wat de grote maatschappelijke opgaven voor jou betekenen waar je als bouwkundige mee te maken krijgt. Denk bijvoorbeeld aan de energietransitie, klimaatadaptatie en leefbaarheid.
Deze cursus duurt een heel studiejaar en bestaat uit een serie workshops met je klas die worden begeleid door je PPO docent. Naast de workshops voer je individuele gesprekken met je PPO docent als onderdeel studieloopbaancoaching.
Jouw ontwikkeling laat je zien in een portfolio die we aan het einde van het studiejaar bespreken in een assessment.
-
Keuzeonderwijs
Keuzeonderwijs
In studiejaar 1 en 2 volg je vakken die je zelf mag kiezen naast het vaste lesprogramma.
Je kunt kiezen uit bijna driehonderd (hogeschoolbrede) keuzevakken die je over de grenzen van de opleiding laten kijken. Met keuzevakken ontwikkel je jezelf persoon naast jouw ontwikkeling als bouwkundige in de opleiding.
Semester 2
-
Verdiepende Bouwkundige Basis 2
Verdiepende Bouwkundige Basis 2
In deze cursus leer je (theoretische) kennis en vaardigheden. Je bouwt door op wat je in studiejaar 1 geleerd hebt.
Je krijgt les over alles wat er komt kijken bij het transformeren van een bestaand gebouw naar een nieuwe functie. Daarvoor komen alle onderwerpen van studiejaar 1 weer aan bod zoals constructie, comfort, materialen, bouwmethodes, wet- en regelgeving, de bouwplaats, contracten en het plannen van de bouwwerkzaamheden.
Allemaal iets uitdagender dan in studiejaar 1 omdat het gaat om een bestaand gebouw.
De cursus bestaat uit hoorcolleges die je met meerdere klassen tegelijk volgt met daarnaast werkcolleges met je klas waarin je oefent onder begeleiding van een docent. Je kennis en vaardigheden laat je zien in toetsen én ga je gebruiken in de andere cursus (bouwproject).
Als je een keer extra begeleiding nodig hebt, is er de ‘studiehuiskamer’: een plek waar je samen met andere studenten kunt studeren, elkaar kunt helpen en vragen kunt stellen aan een docent.
-
Bouwproject 2
Bouwproject 2
In deze cursus leer je theoretische kennis en vaardigheden in te zetten in een echte bouwkundige opgave (De transformatie van een bestaand Rotterdams gebouw naar een nieuwe functie).
Je doet dit op basis van een projectopdracht waarvoor je verschillende bouwkundige producten maakt. Producten die je in studiejaar 1 ook al een keer gemaakt hebt maar nu voor een ingewikkelder gebouw. Al deze producten komen samen in een projectdossier. In dat projectdossier staat alle informatie die nodig is om voor jouw gebouw een vergunning te verlenen, het te kunnen bouwen en in stand houden.
De cursus bestaat uit begeleidingslessen met je klas. De docent helpt je bij het toepassen van wat je al weet en kunt. Je werkt samen met je medestudenten bij het maken van je projectdossier.
Als je een keer extra begeleiding nodig hebt, is er de ‘studiehuiskamer’: een plek waar je samen met andere studenten kunt studeren, elkaar kunt helpen en vragen kunt stellen aan een docent.
-
Persoonlijke en Professionele Ontwikkeling 2
Persoonlijke en Professionele Ontwikkeling 2
In deze cursus staat jouw persoonlijke en professionele ontwikkeling centraal en bouwt door op wat je in studiejaar 1 geleerd hebt.
Je gaat verder met het herkennen van je talenten, motivatie en waarden die van invloed zijn op jouw persoonlijke en professionele keuzes, zoals ook het oriënteren op de stage in studiejaar 3. Je leert over de invloed van culturele verschillen en hoe jij daar mee om kan gaan en van invloed op bent. Je ontdekt wat de grote maatschappelijke opgaven voor jou betekenen waar je als bouwkundige mee te maken krijgt. Denk bijvoorbeeld aan de energietransitie, klimaatadaptatie en leefbaarheid.
Deze cursus duurt een heel studiejaar en bestaat uit een serie workshops met je klas die worden begeleid door je PPO docent. Naast de workshops voer je individuele gesprekken met je PPO docent als onderdeel studieloopbaancoaching.
Jouw ontwikkeling laat je zien in een portfolio die we aan het einde van het studiejaar bespreken in een assessment.
-
Keuzeonderwijs
Keuzeonderwijs
In studiejaar 1 en 2 volg je vakken die je zelf mag kiezen naast het vaste lesprogramma.
Je kunt kiezen uit bijna driehonderd (hogeschoolbrede) keuzevakken die je over de grenzen van de opleiding laten kijken. Met keuzevakken ontwikkel je jezelf persoon naast jouw ontwikkeling als bouwkundige in de opleiding.
Semester 1
-
Stage
Stage
In dit semester doe je praktijkervaring op door tijdens je stage mee te werken in een bouwkundig bedrijf of organisatie naar keuze. Je zoekt zelf een plek en benadert deze zelf, nationaal of internationaal. Zo ontdek je hoe het is om te werken in het bedrijf of de organisatie waar je misschien wel zou willen werken na de opleiding.
Tijdens de stage functioneer je als een gewone medewerker in alles wat het bedrijf of organisatie doet. Tegelijk werk je aan jouw persoonlijke en professionele ontwikkeling door leerdoelen voor jezelf op te stellen en hiermee aan de slag te gaan.
Tijdens de stage word je begeleid door een bedrijfs- en docentbegeleider. Samen met een stagegroep bespreek je regelmatig hoe het gaat met je werk en je groei, zowel persoonlijk als professioneel.
Semester 2
-
Domeinoverstijgend Opgavegericht Onderwijs
Domeinoverstijgend Opgavegericht Onderwijs
In je loopbaan zul je regelmatig geconfronteerd worden met de vraag of een bepaald materiaal of product geschikt is voor de beoogde toepassing. Het antwoord op die vraag is niet altijd eenvoudig.
In dit semester ervaar je hoe je als bouwkundige van betekenis kunt zijn bij het ontwikkelen van oplossingen voor ingewikkelde maatschappelijke vraagstukken. Denk bijvoorbeeld aan de energietransitie, klimaatadaptatie of leefbaarheid. Dit zijn allemaal vraagstukken die niet vanuit één vakgebied (of opleiding) kunnen worden opgelost, omdat er verschillende kennis en vaardigheden voor nodig is.
Je gaat met zo’n vraagstuk, dat zich afspeelt in Rotterdam of de regio, aan de slag in een projectgroep met studenten van verschillende opleidingen. Je wordt daarin begeleid door docenten uit de verschillende opleidingen en professionals uit de praktijk. Je leert in feite met zijn allen, want er zijn nog geen vooraf bepaalde oplossingen.
Tijdens dit semester is ga ook nog meer leren over bouwkundige onderwerpen, maar zal je zelf moeten aangeven wat en wanneer je nodig hebt. Je persoonlijke en professionele ontwikkeling gaat ook verder door ook in dit semester leerdoelen voor jezelf op te stellen en daaraan te werken.
Semester 1
-
Minor
Minor
Een minor is een semester binnen de opleiding dat je zelf kan invullen. Je kunt ervoor kiezen om nog meer te leren over een bepaald bouwkundig onderwerp, of juist iets heel anders. Je hebt de keuze uit een aantal bouwkunde-minoren, andere minoren binnen de hogeschool of minoren bij andere hogescholen, zowel nationaal als internationaal.
Met jouw minorkeuze bepaal je zelf een belangrijk deel van je opleiding en geef je richting aan je professionele ontwikkeling.
Semester 2
-
Afstuderen
Afstuderen
Het afstuderen is het sluitstuk van je opleiding en is het laatste semester. In het afstuderen laat je zien dat je klaar bent voor de beroepspraktijk en dat je voldoet aan de eisen voor het diploma.
Afstuderen betekent dat je behoorlijk zelfstandig een bouwkundig vraagstuk onderzoekt voor een bedrijf of organisatie en daarvoor een oplossing ontwikkelt. Dit doe je op basis van wat je tijdens de opleiding hebt geleerd, aangevuld met het opdoen van nieuwe kennis en vaardigheden. De keuze van je afstudeeronderwerp sluit weer aan op jouw persoonlijke en professionele ontwikkeling.
Tijdens het afstuderen word je begeleid door zowel de opleiding als het bedrijf of de organisatie waar je werkt. Aan hen presenteer en verdedig je aan het einde van het afstuderen ook jouw onderzoek en je oplossing.
Het Honours Programma geeft je ruimte om jezelf meer te profileren. Profileren is iets wat in een drukke arbeidsmarkt vanuit je CV het verschil kan maken tussen er uit springen of onderdeel van de massa zijn. Het geeft aan dat je ambitie hebt, dat je vernieuwingsgericht bent en dat je leergierig bent. Je bouwt een HP-portfolio op waarin je laat zien wat je hebt gedaan en wat je kunt op basis van concrete en complexe projecten.
Het Honours Programma is een individueel programma. Hoewel je in veel projecten samen zult werken met anderen, is de beoordeling altijd individueel. Dat is prettig voor het inzicht in je eigen ontwikkeling en je bent niet van anderen afhankelijk. Je mag in studiejaar 1 en 2 instappen en uitstappen wanneer je wilt. In studiejaar 3 en 4 werk je naar een duidelijk einde. Na een succesvolle afronding, ontvang je een aantekening op het diploma.
Onderwijsvorm
Hoe is het onderwijs ingericht?Na je studie
Wat kun je doen na de opleiding?Na je afstuderen
Gefeliciteerd! Je hebt je Bachelor of Science (BSc) gehaald. Deze titel mag je achter je naam voeren. Je kunt er ook voor kiezen de titel Ingenieur (ing.) vóór je naam te zetten.
Ook ontvang je bij je diploma een diplomasupplement met een DS-label. Met dit Engelstalige document kun je de waarde van je diploma eenvoudiger aantonen in het buitenland bij de toelating tot een vervolgstudie of bij het vinden van een baan.
Heb je het Honoursprogramma gevolgd? Dan krijg je ook een honours degree, waarmee je je doorzettingsvermogen en extra kennis kunt aantonen.
Beroepen
Bouwkunde is een breed vakgebied, je kunt er allerlei interessante beroepen mee uitoefenen. Je kunt bijvoorbeeld aan de slag als:
- Projectontwikkelaar of constructeur.
- Adviseur op het gebied van duurzaamheid, bouwtechniek of bouwkosten
- Projectleider, uitvoerder of bouwmanager bij bouwbedrijven of gemeenten.
Vind je beheer en onderhoud interessanter? Werken in dit gebied kan bijvoorbeeld bij woningbouwcoöperaties. Pak je graag grote vraagstukken aan? Denk dan aan een baan waarbij je betrokken bent bij energietransitie, klimaatadaptatie en inclusiviteit van grote stadswijken.
Ben je liever creatief bezig? Dan kun je als bouwkundige bij een architectenbureau aan de slag. Hier werk je samen met de architect. Je maakt hun ontwerpen duidelijk en aantrekkelijker te presenteren. Je vertaalt deze ontwerpen naar bouwplannen die ook echt gebouwd kunnen worden.
Kortom, keuze genoeg!
Doorstuderen
Na het behalen van je bachelordiploma kun je ervoor kiezen om door te studeren door bijvoorbeeld de master Architectuur of master Stedenbouw aan de Rotterdamse Academie van Bouwkunst te volgen of verder te studeren aan een (technische) universiteit, zoals de TU Delft.
Huidige arbeidsmarkt
Bron: landelijke cijfers Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA), mei 2025-
Gemiddeld bruto maandloon 1,5 jaar na afstuderen€ 3389
-
Vaste baan 1,5 jaar na afstuderen74%
-
Voltijdbaan 1,5 jaar na afstuderen77%
-
Spreekt van goede aansluiting arbeidsmarkt72%
-
Zou achteraf zelfde opleiding kiezen92%
Praktische informatie
De belangrijke informatie op een rijAanmelden voor de opleiding
Wil je in september starten met je opleiding? Meld je dan uiterlijk 31 juli aan. Aanmelden loopt via Studielink. Na aanmelding nodigt de opleiding je uit voor een studiekeuzecheck.
Je aanmelden voor deze studie gaat gemakkelijk in drie stappen:
- Om je aan te melden, moet je beschikken over een DigiD. Heb je nog geen DigiD? Vraag deze dan nu aan. De aanvraag van DigiD duurt ongeveer een week.
- Meld je aan via Studielink.
- Om je toelating af te ronden, moet je uiterlijk 31 augustus aan alle toelatingsvoorwaarden voldoen, inclusief de betalingsverplichting van het collegegeld.