Menu English

“Mijn reis naar New York is de grootste inspiratie geweest om Bouwkunde te gaan studeren.”

Bas van de opleiding Bouwkunde

Aan een nieuwe opleiding beginnen is altijd spannend, er komt veel op je af: wennen aan het onderwijs, nieuwe studiegenoten leren kennen en les krijgen in een groot gebouw. Op een bepaald moment weet je: ik kan dit en ik voel me hier thuis. Bas van de opleiding Bouwkunde zit in zijn vierde leerjaar en vertelt hoe hij het studiekeuzeproces en de eerste periode van de studie heeft ervaren.

Het oriënteren

Bas: “Ik heb eerst mavo gedaan en toen havo, want ik wist totaal niet welke richting ik op wilde. Ik vond techniek altijd heel interessant. Ik heb dus als eerste gekeken welke technische studies er allemaal waren. Uiteindelijk is een reis naar New York de grootste inspiratie geweest om Bouwkunde te gaan studeren. Door alle gebouwen daar vroeg ik me af hoe dit nou echt in elkaar zit en begon ik dit super interessant te vinden.

Ik heb de studie op verschillende hogescholen bekeken, maar ik was toch het meest enthousiast bij Hogeschool Rotterdam. Dit doordat de opleiding op andere hogescholen vaak ook wat onderdelen van civiele techniek en watermanagement in zich had, en dit wilde ik niet.

De juiste keuze

Je hebt altijd wel te maken met wat pieken en dalen tijdens een opleiding. Aan het begin van de studie waren we vooral bezig met veel tekenwerk, wat ik super leuk vind. Dit soort projecten motiveren mij heel erg. Bij mijn stage had ik helaas een klein dal. Ik vond het heftig om ineens vijf dagen van negen tot vijf actief te zijn. Het feit dat we te maken hadden met een lockdown hielp ook niet mee. Ondanks dit, heb ik toch ook een super leuke en leerzame tijd gehad. Het leukste moment van de opleiding tot nu toe was toen ik een specialisatie mocht kiezen. Dit was wel echt de omslag. Dan ga je nog specifieker iets doen wat je écht interesseert en leuk vindt. Dit geeft echt een drive om verder te gaan.

Projecten en duurzaamheid

Het project dat me het meest is bijgebleven ging over 'zero foot print ecological – woningen’. We kregen de opdracht om een magazine te maken. Daarin moesten we een ontwerp maken voor woningen voor een vakantiepark in Indonesië. We moesten nadenken over hoe we een bepaald stuk grond het beste konden inrichten. Normaliter houden we ons bezig met vraagstukken die met de stad Rotterdam te maken hebben, maar hierbij keken we ineens naar de andere kant van de wereld. Het project nam duurzame maar ook sociale aspecten mee. Daar haalde ik ontzettend veel energie uit.

De sfeer

Het is heel fijn dat iedereen hier met dezelfde interesses en motivatie zit. Dat zorgt voor verbinding. Vooral nu ik met mijn minor bezig ben merk ik dat het heel leuk vind om intensief samen te werken. Ook docenten zijn altijd bereid om je te helpen. Bij Bouwkunde is er vaak geen goed of fout, er zijn verschillende manieren. Zo kom je echt samen tot het beste resultaat.

Na mijn afstuderen

Ik weet zeker dat ik ga doorstuderen. Of dit aan de Academie van Bouwkunsten in Amsterdam wordt of dat ik eerst nog een tussenjaar neem en ga reizen weet ik nog niet. Maar ik ga in ieder geval doorstuderen tot architect!

Meer weten over deze opleiding?

Ga naar de opleidingspagina

🍪

Welkom!
Wij maken gebruik van functionele en analytische cookies voor de werking van de website en het verbeteren van jouw gebruikerservaring. Wil je meer weten? Lees dan ook ons cookiebeleid.

Instellen