Over het project
Projectbeschrijviing
Bij de transformatie van verzorgingsstaat naar participatiesamenleving is een belangrijke taak weggelegd voor het sociaal werk. Het sociaal werk is de beroepsgroep bij uitstek die bijdraagt aan participatie, zelfredzaamheid en het bouwen van informele structuren in de maatschappij (met het oog op samenleven, participatie en onderlinge steun). De relevantie van deze beroepstaken neemt toe door de vergrijzing en ontwikkelingen in het zorgdomein (toenemende gezondheidsverschillen, oplopende personeelstekorten). Om sociaal werkers in staat te stellen hieraan uitvoering te geven is de kennis- en onderzoeksagenda sociaal werk in 2020 ontwikkeld (Hooghiemstra en Van Pelt, 2020).
Het platform lectoren Sociaal Werk heeft intensief bijgedragen aan de totstandkoming van deze agenda. De agenda biedt zicht op de maatschappelijke opgaven, laat kennishiaten zien en benadrukt het belang van bundeling van kennis en zichtbare impact. De toenemende relevantie van sociaal werk in combinatie met de lancering van de kennis- en onderzoekagenda sociaal werk is aanleiding voor het platform lectoren sociaal werk om de samenwerking met interne en externe stakeholders te willen intensiveren met het oog op kennisontwikkeling en –benutting.
(Beoogde) resultaten
Het platform beoogt preventie van gezondheidsproblemen en bevorderen van samen zorgzaamheid van (potentieel) kwetsbare burgers door:
- uitvoering van onderzoek zoals geagendeerd in de kennis- en onderzoeksagenda sociaal werk, inclusief werving van fondsen
- valorisatie van onderzoek mede door verbinding met het netwerk van kennisinstituten, de beroepsvereniging, het onderwijs, organisaties en gemeenten in het sociaal domein
- advisering door participatie in advies- en onderzoekscommissies over de ontwikkeling van het sociaal werk op allerlei beleidsterreinen (jeugd, GGZ, ouderen, positieve gezondheid e.d.)
- advisering van beroepsonderwijs en beroepsvereniging sociaal werk
Verbinding met onderwijs
Het lectorenplatform draagt bij aan kennisontwikkeling rondom sociaal werk en onderhoudt contact met opleidingen Social Work over de kennisbasis sociaal werk in de opleidingen.
Samenwerking
Het landelijk platform lectoren sociaal werk is een sinds 2003 bestaand samenwerkingsverband van 30 lectoren, verbonden aan 15 verschillende hogescholen. Daarnaast is er samenwerking met o.a. Movisie, BPSW, opleidingen Social Work.
Projectfeiten
Looptijd 2023 - 2026 |
Financiering SIA regeling lectorenplatform |
Projectleiderschap: Lectoraat |
Projectleiderschap |