Menu English

Dr. Carlos van Kan

Lector Pedagogische professionaliteit van leraren

Carlos van Kan is vanaf januari 2020 werkzaam als lector ‘Pedagogische professionaliteit van leraren’ bij Kenniscentrum Talentontwikkeling aan Hogeschool Rotterdam. Ook is hij werkzaam als senior onderzoeker op het gebied van versterken van de pedagogische dimensie van het onderwijs bij de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen.

Van Kan promoveerde in 2013 aan de Universiteit Leiden op onderzoek naar pedagogische denkbeelden van leraren. Pedagogische waarden en idealen geven richting aan handelen in concrete onderwijssituaties. Steeds opnieuw staat de vraag centraal ‘wat is op dit moment voor deze leerlingen in deze situatie het meest in hun belang, en waarom eigenlijk?’ Individuele leraren en docententeams zullen zich permanent moeten verhouden tot deze vraag om recht te doen aan iedere leerling.

Overige activiteiten

  • Onderzoeker op het gebied van versterken van de pedagogische dimensie van het onderwijs bij Hogeschool van Arnhem en Nijmegen
  • Bestuurslid van de Vereniging voor Onderwijs Research

Het Pedagogisch Prioriteitenspel

Voor veel studenten op de lerarenopleidingen is het niet vanzelfsprekend om hun pedagogische waarden en idealen te expliciteren en te beargumenteren. Dat is wel belangrijk omdat zij op deze manier hun visie op ‘goed’ onderwijs en op wat dit betekent voor dagelijkse interacties met hun leerlingen verder kunnen ontwikkelen. Het Pedagogische Prioriteitenspel daagt (aanstaande) leraren uit hun pedagogische drijfveren te onderzoeken, te verwoorden, en onderling te bespreken.

Meer informatie over het spel

In gesprek over omgangsvormen en pedagogische waarden in de school

Deze podcast is onderdeel van een drieluik serie over intolerant gedrag in de klas. Deze serie is gemaakt samen met de gemeente Rotterdam naar aanleiding van de motie ‘aandacht en begrip helen vele wonden’. Het lesgeven in de grootstedelijke context brengt veel uitdagingen voor leraren en schoolleiders met zich mee. Hoe voer je bijvoorbeeld gesprekken over intolerant gedrag en op welke manier kun je als leraar hierin het verschil maken? Wat hebben leraren nodig om een betekenisvolle rol te kunnen vervullen op de weg naar volwassenheid voor leerlingen? Wat is de pedagogische opdracht van een school? En welke rol heb je hierin als schoolleider? Carlos van Kan vertelt hier meer over

Beluister de podcast

 

Volg Carlos van Kan

Op social media

LinkedIn                

 ResearchGate

Project(en)

Van Dr. Carlos van Kan

Publicatie(s)

Van Dr. Carlos van Kan
🍪

Welkom!
Wij maken gebruik van functionele en analytische cookies voor de werking van de website en het verbeteren van jouw gebruikerservaring. Wil je meer weten? Lees dan ook ons cookiebeleid.

Instellen