Deze minor is gericht op datgene wat je gaat tegenkomen in de logopedische praktijk.
Als logopedist ben je expert in het onderzoeken, diagnosticeren en behandelen van communicatieproblemen. Stoornissen in de communicatie worden nog ingewikkelder wanneer de cliënt meerdere talen spreekt.
Deze minor biedt verdieping in de logopedisch inhoudelijke aspecten van meertaligheid binnen alle stoornisgebieden, zoals dynamisch testen en het inzetten van tolken. Je krijgt de gelegenheid om jezelf te verdiepen in talige onderwerpen binnen de logopedie. Je werkt aan basiskennis over lees- en spellingsvaardigheden en hoe je omgaat met laaggeletterdheid van een volwassen client. Ook staat het oudere kind (vanaf 7 jaar) met een TOS centraal. Denk hierbij aan het onderzoeken en het behandelen van syntaxis en pragmatiek bij deze doelgroep. Daarnaast werk je samen met medestudenten aan een uitdagend minorproject wat gerelateerd is aan taal en/ of meertaligheid.
Door deze minor ben je nog beter voorbereid op de uitdagingen die de toenemende diversiteit in de zorgpraktijk met zich meebrengt.
Extra informatie
Periode
28-8-2023 t/m 4-2-2024
Literatuur
De docenten zullen tijdens de bijeenkomsten de specifieke literatuur onder jullie aandacht brengen.
Toelatingseisen
De minor ‘Meer Taligheid’ is toegankelijk voor logopediestudenten. De ingangseis is dat de student minorwaardig is (d.w.z. de student heeft toestemming van de eigen opleiding om een minor te volgen).
Inhoud en programma
De minor richt zich op het verdiepen van logopedische kennis rondom taal en meertaligheid (onderzoeksmogelijkheden, diagnostiek, behandelmethodes).
Onderwerpen die aan bod komen tijdens de minor:
- (Super)diversiteit
- Laaggeletterdheid
- Taal en identiteit
- Lees- en spellingsvaardigheden
- TOS en Meertaligheid
- Afasie en Meertaligheid
- Spontane taalanalyse bij het oudere (meertalige) kind
- TOS en Pragmatiek
- TOS en behandeling van het oudere (meertalige) kind
- Gehoor en Meertaligheid
- Stotteren en Meertaligheid
- EDS en Meertaligheid
- Stem en Meertaligheid
Trainingen die worden aangeboden gedurende de minor:
- Omgaan met laaggeletterdheid
- Hoe kun je tolken inzetten?
- Hoe is het om een vreemde taal te leren?
Excursies die gepland worden tijdens de minor:
- Anders leren kijken
- City as text
- Mogelijkheid tot deelname aan de minorweek Multilingualism in het buitenland
- Rotterdam Begrijpt Elkaar
- Week van lezen en schrijven
- Online en offline activiteiten vanuit Drongo
Minorproject
Naast het minoronderwijs werk je samen met medestudenten aan een uitdagend minorproject in de regio Rotterdam wat gerelateerd is aan taal en/of meertaligheid.
Toetsing
15 EC Minorthema
Het minoronderwijs wordt afgerond met een interviewrapportage (3EC), een casuïstiektoets (8EC) en een taalanalyse (4EC).
15 EC Minorproject
Het minorproject wordt afgerond met een presentatie en een projectverslag (15EC).
Doelen
Minorthema
Na de minor Meer Taligheid ben jij die professional die cliënten en complexe praktijksituaties vanuit verschillende perspectieven kan bekijken. Je bent goed voorbereid op de uitdagingen die de toenemende diversiteit in de zorgpraktijk met zich meebrengt.
Minorproject
De student levert een bijdrage aan de onderzoekende/innovatieve competentie door het in groepsverband uitvoeren van een project naar aanleiding van een vraag uit het werkveld, gerelateerd aan taal of meertaligheid.
Opmerkingen
Rooster
De minor is voltijdonderwijs en wordt gedurende semester 1 van het cursusjaar gegeven.
De colleges (online en op locatie), werkgroepbijeenkomsten, trainingen en excursies worden zoveel mogelijk op drie dagen in de week aangeboden. De overige dagen zijn bestemd voor het zelfstudie, verwerken van opdrachten en het uitvoeren van het minorproject.
Volg onze online voorlichting
Deze voorlichting is een interactieve online bijeenkomst via Teams. Je krijgt een korte presentatie over de minor en kunt daarna vragen stellen aan de docent. Je kunt meedoen op je mobiel, laptop of tablet.
Door hieronder op de datum van de voorlichting te klikken kom je in de Teams-meeting.