Menu English

Design in the 21st Century

Voor het oplossen van uiteenlopende, soms complexe vraagstukken wordt steeds vaker een beroep gedaan op ontwerpers. Relevante stakeholders participeren meer en meer in ontwerpprocessen. Bovendien is er meer oog voor menselijke waarden en maatschappelijke consequenties van ontwerp. Tegelijkertijd neemt het belang van digitale technologie toe. Dit project onderzoekt hoe ontwerpers nieuwe mogelijkheden en uitdagingen tegemoet treden en welke methodes daarvoor geschikt zijn.

Ontwerpen is populairder dan ooit. Drie ontwikkelingen zorgen voor belangrijke veranderingen in het vakgebied.  Ten eerste wordt ontwerpen steeds vaker, door steeds meer mensen en op steeds uiteenlopender vraagstukken toegepast. In een groeiend aantal organisaties is ‘design thinking’ gemeengoed en wordt ontwerp toegepast door bijvoorbeeld managers, beleidsmakers en docenten. Daarnaast betrekken ontwerpers steeds vaker verschillende stakeholders bij het ontwerpproces (participatory design) of geven ze die stakeholders de rol van mede-ontwerper (co-design). De rol van ontwerpers verschuift hiermee van ontwerper naar facilitator.

Ontwerpen is populairder dan ooit.

Ten tweede ontstaat er steeds meer belangstelling voor ontwerp dat menselijke waarden centraal stelt. Er is een groeiende vraag naar oplossingen waarbij tijdens het ontwerpproces rekening is gehouden met ethische en maatschappelijke consequenties. Thema’s als inclusiviteit, privacy, veiligheid, duurzaamheid en autonomie spelen hierin een belangrijke rol.  Ten derde bieden technologische ontwikkelingen nieuwe mogelijkheden voor ontwerpers. Technologie wordt steeds sneller en goedkoper, en daarmee toegankelijker voor meer partijen. Ook maakt het ‘rapid prototyping’ mogelijk. Door deze ontwikkelingen zijn steeds grotere hoeveelheden (big) data beschikbaar die als uitgangspunt kunnen dienen voor het ontwerpproces. Ook krijgen ontwerpers steeds vaker te maken met producten of diensten die gebruik maken van intelligente technologie.  Deze ontwikkelingen plaatsen ontwerpers voor nieuwe mogelijkheden en uitdagingen. Dit project onderzoekt hoe ontwerpers hiermee om kunnen gaan en welke (nieuwe) ontwerpmethodes daarvoor geschikt zijn.

Projecten

🍪

Welkom!
Wij maken gebruik van functionele en analytische cookies voor de werking van de website en het verbeteren van jouw gebruikerservaring. Wil je meer weten? Lees dan ook ons cookiebeleid.

Instellen