Menu English

Industrie

Onderzoekslijn van CoE HRTech

Rotterdam heeft veel industrie en is daarmee een belangrijke motor voor de Nederlandse economie. Om de legitimiteit en continuïteit van deze motor te waarborgen is een ware energietransitie nodig.

Op dit moment loopt het onderzoek Warmtepompen in de industrie. 

Projecten zijn in voorbereiding op het gebied van:

    • Hoge temperatuur warmte op basis van elekrificatie en H2
    • Spinning disc reactor van de toekomst

Visie Lectoraat Energietransitie in de Procesindustrie
De Klimaatdoelen zijn een grote opgave voor de komende 30 jaar.

De Nederlandse industrie veroorzaakt een groot deel van de broeikasgasemissie. Op nationaal niveau gaat het om een bijdrage van circa 25%. Lokaal in de regio Rotterdam is dat aandeel nog veel hoger. Als we als onderwijsinstelling mensen willen opleiden voor de uitdagingen van deze tijd dan is de energietransitie in de procesindustrie een belangrijk aspect.

Als Lectoraat Energietransitie in de Procesindustrie ontwikkelen we de benodigde kennis in samenwerking met de praktijk. We doen onderzoek op basis van vragen uit de praktijk, met professionals uit de praktijk. Dat levert aantrekkelijk onderwijs en relevante nieuwe kennis voor de deelnemende bedrijven en opleidingen..

Benadering Energietransitie in de procesindustrie
We nemen de klimaatdoelen die ten grondslag liggen aan de energietransitie als uitgangspunt. Zoals gezegd veroorzaakt de procesindustrie 25 % van de broeikasgasemissies. Veruit het grootste deel van deze emissie wordt veroorzaakt door het verbranden van fossiele brandstof voor opwekking van proceswarmte in de vorm van stoom of directe verhitting met fornuizen.

Wil je emissies reduceren, dan zien wij drie soorten aanpassingen die je kunt doen:

  1. Volledig herontwerpen van het proces (bijvoorbeeld spinning disc reactor ipv een reguliere geroerde tank reactor of een membraan scheiding ipv een destillatie kolom)
  2. Warmteintegratie en hergebruik van energie (warmtewisselaars, warmtepompen)
  3. Decarboniseren van energiedragers (CCS, hernieuwbare elektriciteit, blauwe en groene waterstof)

Om aan de 2050 klimaatdoelstelling te voldoen zullen alle drie aspecten nodig zijn. Voor de 2030 klimaatdoelstellingen is voor sommige bedrijven alleen maatregelen in categorie 2 voldoende, voor andere bedrijven met name de zeer energie-intensieve bedrijven is ook stap 3 nodig.

Projecten

Binnen deze onderzoekslijn

Lectoren

Aangesloten bij deze onderzoekslijn

Onderzoekers

Aangesloten bij deze onderzoekslijn