Menu English

Hoogtepunten 2021

Kenniscentrum Business Innovation

Wij presenteren u de hoogtepunten van 2021.

Het jaar 2021 is de boeken ingegaan als het jaar van de economie van uitersten: zware problemen als gevolg van de lockdowns, maar ook een zeer sterke economische groei.

Het Kenniscentrum Business Innovation heeft van beiden wat meegekregen. De lockdowns bonden ons aan huis en vroegen om creatieve oplossingen om onderzoeksprojecten toch te laten doorgaan. De groei hielp partners enthousiast te maken voor deelname aan projecten en leidde ook naar nieuwe vraagstukken. Opleidingen deden een extra beroep op ons om studenten te helpen.

De rode lijn door het geheel is aanpassingsvermogen: kan je als individu en als organisatie meebewegen met de dynamiek? En hoe kan je je voorbereiden op een andere toekomst? Steeds meer van ons onderzoek heeft daarmee te maken. Dit hoogtepuntenmagazine is niet meer dan een collage van het werk van het afgelopen jaar. Ik hoop dat het interessant is om te bekijken en dat het smaakt naar meer: van harte welkom in 2022!

Arjen van Klink
Programmadirecteur Kenniscentrum Business Innovation

Industry4.0@YourService: praktijkgericht onderzoek naar servitization in het mkb 

Hoe kan je als machinefabrikant of ander mkb-bedrijf in de maakindustrie het business model verrijken met digitale diensten? Die vraag staat centraal in het onderzoek Industry4.0@YourService, dat in april 2021 is begonnen.

Lees verder

 

Twee onderzoeken van start na ontvangen subsidie Regieorgaan SIA RAAK-mkb 

Praktijkgericht onderzoek om innovatie in het mkb naar een hoger niveau te tillen én tegelijkertijd het hoger onderwijs actualiseren. Dat is waar de RAAK-mkb subsidie van Regieorgaan SIA voor staat. In 2021 hebben de onderzoeken ‘Early STATUS'  en 'Internationaal relatiemanagement van het dienstverlenend mkb in een tijd van exponentiële digitalisering' subsidie toegekend gekregen.

Lees verder

 

Betekeniseconomie

Start lectoraat Betekeniseconomie

Het lectoraat Betekeniseconomie is in 2021 van start gegaan. Met dit lectoraat, onder leiding van lector Kees Klomp, geeft de hogeschool een belangrijke impuls aan de inhoudelijke vernieuwing van de curricula van de economische opleidingen. Het lectoraat kende een vliegende start met onder andere deze hoogtepunten: 

Kenniscentrum Business Innovation begint met living lab in Schiedistrict

Vanaf september 2021 is Kenniscentrum Business Innovation in gemeente Schiedam gestart met een living lab waar ondernemers, onderwijs, overheid en onderzoek in co-creatie werken aan de opbouw van een innovatie eco-systeem voor maatschappelijk verdienvermogen.

Lees verder

Podcast

Over morgen

Een podcast over Betekeniseconomie, Digitale Economie, Circulaire Economie en Leiderschap binnen het hoger onderwijs. Arjen van Klink gaat in gesprek met studenten, docenten en professionals over de wereld van morgen. Hoe leiden wij studenten op die hier hun steentje aan bij kunnen dragen? Beluister hier de afleveringen. 

Of luister via deze kanalen:

              

Onze kennis ondersteunt het bedrijfsleven in zijn veranderopgave en biedt het onderwijs een uitdagende en inspirerende leercontext.

Publicaties

Gepubliceerd in 2021

Ieder jaar brengt het kenniscentrum artikelen, projectpublicaties, boeken en video's uit. Een kleine greep uit de publicaties van afgelopen jaar. 

Informeel innoveren. ‘Dynamic capabilities’ mkb in maakindustrie

Net als grootbedrijven beschikken mkb-bedrijven over ‘dynamic capabilities’. Hun werking wordt gekleurd, maar waardoor?

Download de publicatie

Handreiking voorkomen faillissementen: signaleer snel symptomen en voorkom verder verval

Hoe kunnen bedrijven van 10-50 medewerkers vroegtijdig bedrijfsfalen identificeren en welke rol kunnen medewerkers hierin spelen? 

Download de publicatie

Ontwerp transdisciplinair ondernemerschapsonderwijs: een handboek en methode voor docenten

Verschillende perspectieven op ondernemerschapsonderwijs die, via kritische beoordeling, kunnen helpen bij het (door)ontwikkelen van onderwijscursussen of studieprogramma's.

Download de publicatie

Leiderschap; een ‘kruis’ dat een directeur niet alleen hoeft te dragen

Webinar over strategisch leiderschap

Dinsdag 1 juni vond het webinar ‘Strategisch Leiderschap’ plaats. Het webinar stond in het teken van de cruciale en soms kwetsbare positie van de directeur in het mkb. Uit de gesprekken met de directeur-eigenaren en directeur-grootaandeelhouders die deelnamen aan het webinar bleek dat dit herkenbaar is en aandacht behoeft.  Kijk hier het webinar terug. 

Sneller naar succesvolle toepassingen van biobased materialen 

In het 8-jarige programma 'Living Ecosystem' werken Hogeschool Rotterdam, Avans Hogeschool en HZ University of Applied Sciences en verschillende consortiumpartners samen op het terrein van van biobased ingrediënten, circulair bouwen en biobased plastics. Het programma kan van start dankzij een SPRONG-subsidie waar lector Circulaire Economie Koen Dittrich aan mee schreef. 

Lees verder

 

Kloof tussen gevraagde dataskills mkb en datageletterdheid studenten

Data is de drijvende kracht achter een brede digitale transformatie in onze huidige samenleving. Dit jaagt de vraag naar jonge professionals met datavaardigheden aan. Het onderwijs heeft hierin een belangrijke verantwoordelijkheid. Hoe kunnen we datageletterdheid in het hoger onderwijs definiëren, meten en bevorderen? Het lectoraat Digital Business heeft hierover onderzoeksresultaten gepubliceerd.

Lees verder

Hoogtepuntenmagazine 2021

Lees meer over praktijkgericht onderzoek

Hoogtepunten Praktijkgericht Onderzoek

Het praktijkgericht onderzoek van Hogeschool Rotterdam werpt een blik op de toekomst, op een steeds veranderende beroepspraktijk en op complexe vraagstukken in de Rotterdamse regio. Afgelopen jaar maakten de kenniscentra mooie stappen in uitbreiding van de maatschappelijke voetprint, profilering in de regio en professionalisering van het onderzoek. In het Hoogtepuntenmagazine 2021 lichten we inspirerende verhalen en projecten van praktijkgericht onderzoek uit.

Lees hier het Hoogtepuntenmagazine 2021 van praktijkgericht onderzoek