Menu Zoeken English

Big Data Volwassenheid van het mkb in Nederland

Een geweldige samenwerking tussen Onderwijs en ons Kenniscentrum
01 oktober 2020

Kenniscentrum Business Innovation heeft met de opleiding Business, IT en Management (BIM) en Career Academy van Hogeschool Rotterdam gewerkt aan een gezamenlijk onderzoeksproject. Dit was een verkennend onderzoek om big-data volwassenheid (de mate waarin big data is toegepast in de bedrijfsprocessen) van MKB-bedrijven in Nederland te onderzoeken door gebruik te maken van Big Data Maturity Moddels (BDMM), ontwikkeld door Comuzzi en Patel. (2016) en van de Data Maturity Scan, ontwikkeld door JADS MKB Datalab. In totaal werkten 35 studenten in groepen of individueel aan dit project. Zij verzamelden primaire data door semi gestructureerde interviews af te nemen bij 15 mkb-bedrijven. Het onderzoek liep van januari tot juni 2020.

Uit het onderzoek bleek dat het niveau van de waargenomen gegevensvolwassenheid van bedrijven hoger was dan de verwachting van de onderzoekers. Ook kwam naar voren dat zowel IT- als niet-IT-bedrijven erop gericht zijn om binnen vijf tot tien jaar naar een volwassener niveau van business-IT-afstemming en IT-technologieën te groeien. Dit impliceert dat de leidinggevenden van deze mkb’s zich bewust zijn van het belang op deze gebieden, die voor succesvolle big-data projecten zorgen. 

Deelnemende BIM studenten presenteerden hun bevindingen op verschillende manieren, zoals onderzoeksrapporten, mondelinge presentaties en posters.  

De opvolgende groep studenten werkt dit collegejaar aan hetzelfde project. Op basis van bevindingen van de eerste groep studenten worden een aantal aanpassingen doorgevoerd. Zo wordt bijvoorbeeld wederom gebruik gemaakt van het BDMM-model maar worden zowel onderzoekers en als bedrijfsleiders gevraagd om de rijpheid van big data te beoordelen, waardoor resultaten tussen ‘objectieve’ en ‘subjectieve’ waarnemingen met elkaar vergeleken kunnen worden.  

Bovendien worden de verschillen tussen het Technology Acceptance Model (TAM), inclusief het waargenomen gebruiksgemak, de waargenomen bruikbaarheid en de intentie om over te nemen gemeten, om de potentie van het BDMM model in mkb’s inzichtelijk te maken.  

Meer informatie over dit project en de onderzoeksresultaten kunt u vinden in de publicatie die naar aanleiding van de openbare les van lector Shengyun (Annie) Yang, wordt uitgebracht in november 2020. 

Dit project is mogelijk gemaakt dankzij de bijdrage en betrokkenheid van projectleiders en coördinatoren; Boudewijn de Graaf, Rob Reehuis, Daisy Pfister-Schouten, Ingrid Bogert en Marije van de Grift-Groot, van studenten van BIM en Career Academy en dankzij  JADS MKB Datalab die hun Data Maturity Scan beschikbaar stelden   

  
 Posters van groep 1 en groep 4 vn ICT Lab BIM                                                                  

Comuzzi, M. and Patel, A. (2016). How Organizations Leverage Big Data: A Maturity Model. Industrial Management & Data Systems, 116(8), pp.1468-1492. 

🍪

Welkom!
Wij maken gebruik van functionele en analytische cookies voor de werking van de website en het verbeteren van jouw gebruikerservaring. Wil je meer weten? Lees dan ook ons cookiebeleid.

Instellen