Menu English

Onderwijs op afstand

We hebben daarvoor het magazine OnderwijsopAfstand.hr.nl gemaakt, voor en door collega's van Hogeschool Rotterdam. Hij bevat handleidingen voor bijvoorbeeld het online en live geven van colleges en organiseren van peerfeedback en is voorzien van didactisch perspectief en veel praktische tips. Uiteraard vullen we de komende tijd het magazine aan met nieuwe onderdelen, maar de belangrijkste informatie om aan de slag te kunnen staat er in. Uiteraard blijven we studenten ook stimuleren om zelfstudie op te pakken.

Wil je je (verder) verdiepen en bekwamen op dit terrein, bijvoorbeeld in de voorbereiding op het onderwijs van na de zomervakantie, dan bieden we graag een aantal handreikingen. Om te beginnen met hieronder nog een keer op een rij te zetten waar jij als docent of onderwijsmanager op elk instapniveau terechtkunt voor vragen, hulp, tools en professionalisering op het gebied van blended learning.

Online magazines
Om op een laagdrempelige manier aan de slag te gaan met het realiseren van onderwijs op afstand werden twee online magazines gelanceerd:

1 Online Magazine Onderwijs op Afstand
Hoe werkt pedagogiek en didactiek in een online omgeving? Hoe maak je een goede online les? Daarmee start het magazine. Daarna volgen handleidingen en tips toegespitst op groepsgrootte en type les. Het magazine heeft ook een zoekfunctie, die de komende tijd nog wordt geoptimaliseerd.

2 Online Magazine Toetsen op Afstand
Wat zijn manieren waarop je online kunt toetsen en welke middelen gebruik je daarvoor? Hoe maak je een goede afweging bij het omzetten van een toets naar een andere toetsvorm? In dit magazine vind je antwoorden op dit soort vragen met bijbehorende voorbeelden.

De online magazines worden periodiek aangevuld met nieuwe onderdelen.

Helpdesk
Heb je behoefte aan meer individuele begeleiding bij het vormgeven van blended onderwijs? Dan kun je via hr.topdesk.net terecht bij de pedagogisch/didactische helpdesk (onderwijs op afstand) of de toetshelpdesk (toetsen op afstand). Deze helpdesks worden bemand door collega’s en onderwijsadviseurs met veel ervaring in het ontwerpen en geven van blended onderwijs. Nadat je schriftelijk je vraag hebt gesteld, wordt er contact met je opgenomen en kun je sparren over je ideeën. Mocht je hulp nodig hebben bij bepaalde programma’s, dan is dat ook mogelijk. Door van deze diensten gebruik te maken is het voor ons bovendien mogelijk om inzicht te krijgen in de behoeften en ideeën omtrent het verder vormgeven van de gewenste ondersteuning en professionalisering.

Online Onderwijsparade
De Online Onderwijsparade stond dit jaar volledig in het teken van hands-on hulp bij het ontwikkelen en vormgeven van blended onderwijs. Er werden dertien inspirerende webinars gegeven over online onderwijs en die zijn allemaal terug te kijken. Waar moet je bijvoorbeeld op letten als je eerstejaars goed wilt verwelkomen? Je kunt (in miro) ook een online workshop volgen die handvatten geeft om jouw cursus te herontwerpen voor een blended situatie.

Het enthousiasme over de Online Onderwijsparade was groot. Hij werd goed bezocht en 400 collega’s sloten zich aan bij het Team HR-Online Onderwijsparade. Hoe groter deze community, des te meer ideeën en inzichten uitgewisseld kunnen worden. We nodigen je dan ook graag uit om je aan te sluiten.

Hoe doe jij dat online?
Hoe kun je in deze online wereld goed onderwijs geven? In het 'TV-programma' Hoe doe jij dat online? neemt Bart Lamboo ons mee aan de hand van vragen die bij docenten leven over online onderwijs. Juist nu we allemaal lerende zijn, willen we aan een collega vragen: hoe doe jij dat? In elke aflevering worden tips en tricks door docenten gegeven over verschillende aspecten van online onderwijs. Misschien vind je in de verhalen van collega's net die gouden tip die je nodig hebt om verder te kunnen. Bekijk hier de afleveringen.

ICT in Onderwijs-coach
De afgelopen maanden zagen we vanuit de opleidingen een sterke toename in de interesse voor professionalisering op het gebied onderwijs en technologie. Aan het begin van het collegejaar 2019/2020 werd bij EAS de eerste ICTO-coach benoemd en door de overgang naar onderwijs op afstand heeft deze rol ook bij andere instituten de aandacht. Indien jouw instituut overweegt een vacature hiervoor uit te zetten, neem dan contact op met wolt@hr.nl.

Startbaan
In een samenwerking van de WERKplaats Onderwijsleertechnologie en OKP is een startbaan ontwikkeld om onderwijsadviseurs meer zicht te geven op de specifieke eigenschappen van blended onderwijs. Doel was ook een aantal producten te ontwikkelen waarmee opleidingen eenvoudiger keuzes kunnen maken in de blend van hun onderwijs. Hoe online of offline moet, kan, en mag het zijn? En wat betekent dit dan in de praktijk van het lesgeven? Een van de opgeleverde producten is de Course Composition Cube, waarmee dergelijke keuzes zichtbaar worden. Onderwijsmanagers kunnen zich richten tot de onderwijsadviseurs voor meer informatie.

Verdere informatie
Uiteraard kun je ook op de gebruikelijke kanalen zoals Hint en Informatiepunt Coronavirus terecht voor meer informatie over online onderwijs en voor een bundeling van praktische informatie over onderwijs en werken op afstand.

Blijf vragen stellen, ervaringen delen en elkaar inspireren. Niet in de laatste plaats omdat we ook volgend collegejaar (deels) op deze manier zullen werken. In de afgelopen vier maanden zijn we een hoop kennis en ervaringen rijker geworden. Als we hiervan goed gebruikmaken en vragen en kennis blijven delen, kunnen we met elkaar zorgdragen voor het realiseren van kwalitatief blended onderwijs.

Wil je ook actief kennis en ervaring delen en zo meewerken aan (nog) beter blended onderwijs? Neem dan contact op met wolt@hr.nl.

 

Voor vragen over werken op afstand kan je op de hint-pagina over werken op afstand terecht. Vragen en antwoorden over het gebruik van office 365 vind je op de hint-pagina over Office 365. Als je algemene vragen hebt over de IT applicaties zijn de collega’s van de Servicepunten er om je te ondersteunen. In deze periode zijn zij niet fysiek aanwezig op de hogeschool, maar je kan je vraag ook hiervoor stellen via het self service portaal van de dienst FIT of sturen naar service@hr.nl. Als het nodig is word je teruggebeld om je op weg te helpen.

Iedereen die ervaring heeft met het uitvoeren van onderwijs op afstand en die collega’s online wil ondersteunen met het gebruik van tools (waaronder Microsoft Teams en FeedbackFruits) kan zich bij ons melden. Mail dan naar corona.info@hr.nl met als onderwerp ‘Ik help graag’.

Veelgestelde vragen per onderwerp