Menu
Zoeken English

Hoe zit het met zelftesten?

Het is een preventieve manier van testen die ervoor kan zorgen dat een besmetting eerder wordt opgemerkt en dus verdere verspreiding van het virus kan voorkomen. Want ook als je geen klachten hebt, kun je het virus bij je dragen en aan anderen overdragen. Zelftesten kunnen helpen dit te voorkomen en bevorderen naast alle andere maatregelen een veilige leer- en werkomgeving. 

Nee, de zelftest is niet verplicht. Je hoeft dus geen negatieve uitslag te overhandigen om naar de hogeschool te komen. Wel willen we benadrukken dat het heel belangrijk is om gebruik te maken van de zelftesten die de overheid beschikbaar stelt. Als we onszelf allemaal preventief testen, is de kans kleiner dat er op de hogeschool een brandhaard van besmettingen ontstaat. Op die manier helpen we samen het coronavirus terug te dringen. Hoe minder besmettingen in de samenleving, des te groter de kans op versoepelingen en dus ook meer ruimte voor fysiek onderwijs. We zijn er dus allemaal bij gebaat gebruik te maken van zelftesten.

Via de website zelftestonderwijs.nl kun je elke week twee zelftesten bestellen. Ze worden via de post naar je huisadres verstuurd.

Als je geen klachten hebt en van plan bent naar school te gaan doe je een zelftest. Heb je wel klachten zoals verkoudheid, hoesten of koorts, dan laat je je testen in een GGD-teststraat, omdat de GGD test nauwkeuriger is.

De zelftest is eenvoudig af te nemen, doordat de wattenstaafjes niet diep de neus in hoeven te gaan. In de gebruiksaanwijzing bij elke test zijn instructies opgenomen voor de afname. Lees deze dus goed door.

Als de uitslag van de zelftest positief is, neem je contact op met de GGD om een afspraak te maken voor een reguliere test in een teststraat. In de tussentijd blijf je binnen, kom in dat geval dus niet naar de hogeschool en probeer je contact met anderen zo veel mogelijk te vermijden.

Ja. We kunnen alleen fysiek onderwijs aanbieden als we ons aan de richtlijnen van het RIVM houden. Dat betekent: bij binnenkomst handen ontsmetten, anderhalve meter afstand houden, regelmatig handen wassen, mondkapje dragen als je niet zit.

In ieder geval tot de start van de zomervakantie, dus tot en met eind juli 2021. Als daar verandering in komt, zullen we je daarover informeren.

Nee, deze twee initiatieven staan los van elkaar. Bij het studentenonderzoek ‘Testen voor je Toekomst’ gaat het om een medisch-wetenschappelijk onderzoek dat de Hogeschool Rotterdam samen met Albeda College, Erasmus Universiteit en Erasmus Medisch Centrum uitvoert. Uit dit onderzoek zal moeten blijken of de inzet van zelftesten veilig onderwijs op locatie mogelijk maakt. Want we  weten eigenlijk nog weinig over het gebruik en de bruikbaarheid van zelftesten in de praktijk. En welk effect dat thuistesten, in combinatie met schoolbezoek, heeft op het gedrag en welzijn van studenten. Binnenkort start de aanmelding voor deelname. Wil je meer weten over dit onderzoek? Kijk dan op www.eur.nl/thuistesten 

Veelgestelde vragen per onderwerp

We gebruiken cookies voor analyse en marketing om de website te verbeteren.

Wijzig cookie-instellingen