Menu
  English

  Online socializen

  Onlineonderwijs betekent minder contact met je medestudenten. Waar je vroeger nog even na de les of tijdens een koffiebreak kon kletsen met een klasgenoot, klikt nu iedereen zijn schermpje weg na de les en moet je je best doen om informeel contact te hebben met elkaar. Toch is het de moeite waard om te investeren in online socializen.

  Haal meer uit je studie

  Sociaal contact met je medestudenten is belangrijk voor je motivatie en zorgt ervoor dat je je thuis voelt bij je opleiding. Dat maakt het makkelijker om vragen te stellen en hulp te vragen.
  Ook voor het aanleren van competenties is het contact met je klasgenoten belangrijk. Als je elkaar vaker buiten de les om spreekt is het makkelijker om samen te werken, een presentatie te geven, te discussiëren of feedback te geven op elkaar.

  Digitaal socializen

  Maar hoe leg je contact wanneer je allemaal in je eigen kamer op afstand onderwijs volgt? De drempel om iemand te benaderen via Teams of Whatsapp kan hoog lijken wanneer je elkaar nog nauwelijks kent. Bedenk dat de meeste studenten dit zo ervaren en ze waarschijnlijk dolblij zijn wanneer jij contact zoekt en iets voorstelt.

  Tips

  • Plan een dagelijks “koffie” momentje met je klasgenoten via Teams of Zoom.
  • Houd contact via een social groep, zoals via Whatsapp. Dit is een makkelijke manier om ook informeel contact te hebben met je klasgenoten. Begin de dag eens met de hele groep goedemorgen te wensen of deel hoe jouw dag is geweest.
  • Spreek af om met medestudenten ‘samen’ aan opdrachten te werken, bijvoorbeeld door op een bepaald tijdstip online af te spreken en tegelijkertijd aan een opdracht te werken.
  • Bespreek in een online meeting de leuke, maar ook de minder leuke dingen die je meemaakt. Luister goed naar de ander en kijk wat je voor elkaar kunt betekenen.
  • Stel voor om tijdens je online werkgroep halverwege een ijsbreker of energizer te doen; even 5 minuten iets lolligs doen en dan fris weer verder.
  • Organiseer een gezellige online activiteit, zoals een escape room, een bordspel, een bingo of speel een spel via Happening. Kijk dit filmpje voor heel veel tips voor online borrelen, pubquizzen of dansen!