Menu English

Dagritme

Online studeren is anders dan studeren op school. Je bent vaker alleen en je moet jezelf continue motiveren om aan het werk te gaan. Hoe zorg je dat je dag toch voldoende ritme en structuur heeft?

Begin je dag met een ochtendritueel

Begin je dag met een vast ritueel. Sta van maandag tot en met vrijdag om dezelfde tijd op, zodat je een duidelijk verschil hebt met het weekend. Doe dezelfde dingen die je zou doen als je naar school gaat: douchen, aankleden (niet elke dag een joggingbroek), ontbijten. Door elke dag dezelfde routine te volgen, zorg je ervoor dat je brein weet dat je dag gaat beginnen. Doe dit minstens drie weken rigoureus, dan voel je dat het onderdeel wordt van je routine.

Ga gelijk even naar buiten

Wist je dat het ochtendlicht het allerbeste is voor je bioritme, humeur en energie? Ga dus nog vóór je je laptop opent naar buiten en maak een wandeling! Gebruik bijvoorbeeld de wandelapp Ommetje of check één van deze wandelroutes in Rotterdam.

Zorg voor een fijne werkplek

Om goed thuis te kunnen studeren heb je een plek nodig waar je je kunt concentreren. Hoe creëer je thuis zo'n plek?

Marie Kondo

Een opgeruimd bureau zorgt voor een opgeruimd hoofd! Marie Kondo er lekker op los zodat je met ruimte in je hoofd aan je dag kan beginnen. Geen idee wie of wat dat is? Kijk deze Netflix serie over de bekende opruimgoeroe en wordt ook verslaafd aan opruimen!

Concentratie

Kies een plek waar je zo min mogelijk wordt afgeleid. Maak afspraken met je huisgenoten over wanneer je studeert en je niet gestoord wil worden. Heb je een kamer die je kan afsluiten? Top! Maar ook als dat niet kan; kies een plek waar je zo rustig mogelijk kan werken.

Muziek

Ben je toch in een ruimte met anderen: doe een koptelefoon op. Maak een playlist van muziek waarbij je je goed kunt concentreren. Het hoeft echt niet per se klassieke muziek te zijn. Sommige mensen studeren heel lekker op techno. En is het je wel eens opgevallen dat er zo veel mensen met een laptop in de Starbucks zitten? De achtergrondgeluiden van een koffiebar kunnen de concentratie flink vergroten. Probeer het eens uit op Coffitivity

Telefoon

Het is de meest bekende stoorzender: je telefoon. Leg ‘m weg (in een andere kamer, of in een la) en klik je web socials weg. Zorg dat je alleen meldingen ontvangt via de kanalen die je nodigt hebt om te studeren.

Maak een planning en....houd je eraan ;)

Maak je planning

De meeste studenten weten wel hoe je een planning moet maken. Daar zijn ook genoeg tips voor te vinden. Maar hoe zorg je ervoor dat je je ook aan je planning houdt?

Balans

Als je zelf verantwoordelijk bent voor je dagindeling kun je snel verleid worden om ergens in te blijven hangen. Of je studeert veel te lang door, óf kleeft vast aan Netflix of je komt maar niet uit bed. Probeer de 8-8-8 regel aan te houden: 8 uur slaap, 8 uur werk/studeren, 8 uur ontspanning. Blok ook concrete tijdslots in je agenda voor je ontspanning, zodat je weet dat je leven niet alleen bestaat uit studeren en werken. Kortom, maak een heldere balans zodat je wanneer je vrij bent écht vrij bent, en wanneer je studeert écht studeert. Dit zorgt voor rust.

Stel kleine doelen

Maak je doelen per dag niet te groot en beperk je tot 2 à 3 hoofdtaken per dag. Maak je doelen concreet en zichtbaar. Schrijf ze op post-its en plak ze naast je laptop.

Werk in tijd-units

Niemand kan uren achter elkaar geconcentreerd werken.Een goede manier om je concentratie en motivatie te behouden is de Pomodoro-techniek. Wat is het? Eén Pomodoro staat gelijk aan 25 minuten werken.

Je stelt een timer in op 25 minuten en in die periode focus je je volledig op je taak en sluit je jezelf af van iedere vorm van afleiding. Dus geen social media, telefoon of gesprekken met je huisgenoten. Na 25 minuten neem je een break van 5 minuten, waarin je even je insta checkt, wat te drinken pakt of naar de wc gaat.

Na 4 Pomodoro’s neem je een langere pauze, van 15 à 30 minuten om je hersenen echt wat rust te geven.

Het is handig om een app te gebruiken voor deze techniek. Gebruik bijvoorbeeld de Focus Keeper app of een online Pomodoro timer.

Sluit je dag goed af

Wanneer je thuis studeert heb je de neiging de hele dag 'aan' te staan. Communicatie via Teams, App, Zoom, Skype etc. gaat de hele dag en avond door, waardoor je brein continu aan het werk blijft. En... dat is niet goed voor je. Hoe voorkom je dit?

  • Spreek met jezelf een tijdstip af waarop je 'uit' mag.
  • Schrijf in een paar losse kernwoorden op waar je trots of dankbaar voor bent vandaag.
  • Maak een plan of een to-do lijst voor de volgende dag.
  • Schrijf in een paar kernwoorden op waar je de volgende dag voor opstaat.
  • Zet je status op 'afwezig' op de verschillende communicatiekanalen en schakel je meldingen uit.
  • Ruim je bureau op, sluit je laptop af en berg 'm op, zodat je werkplek ook echt 'weg' is en je klaar bent met je studiedag.
  • Ga nog weer even naar buiten of doe iets waar je energie van krijgt dat niets met werk of studie te maken heeft.