Opbouw
Hoe is de opleiding opgebouwd?Onderwijsvisie
Hogeschool Rotterdam wil dat iedereen zich thuis voelt en dat iedereen erbij hoort. Studenten en docenten kennen elkaar en weten elkaar te vinden. De docenten doen er alles aan om je te begeleiden bij je studie op een manier die bij jou past. Dit vraagt van jou betrokkenheid en een actieve inzet. Samen maken we het onderwijs.
De deeltijdopleiding Werktuigbouwkunde is kleinschalig en persoonlijk. Er heerst een open sfeer en je krijgt les van ervaren docenten. Bovendien sluit de opleiding heel goed aan op het werkveld. Dat wat je leert, kun je gelijk toepassen in de praktijk!
Kenmerkend voor het onderwijs van de opleiding Werktuigbouwkunde is de aandacht voor:
- De kennisbasis van het beroep; er zijn veel contacten met het bedrijfsleven.
- Handelen in de beroepspraktijk; de competenties op hbo-niveau die je behaalt in de projecten op je werkplek.
- Je eigen professionele identiteit en persoonlijke ontwikkeling, met je eigen Studieloopbaancoach (SLC).
Programma
De deeltijdopleiding Werktuigbouwkunde is verdeeld in twee overzichtelijke periodes van twee jaar, die je beide afsluit met een volwaardig, wettelijk diploma:
- de deeltijd Associate degrees (Ad) Engineering of Smart Technology (jaar 1 en 2), bij de Rotterdam Academy (locatie Museumpark), en
- de deeltijd bachelor Werktuigbouwkunde (jaar 3 en 4) bij het Instituut Engineering & Applied Science (locatie Academieplein).
De Ad-opleidingen richten zich op het verdiepen en verbreden van je (technische) kennis, het verhogen van je analytische vaardigheden en het toepassen van die kennis en vaardigheden in praktijksituaties. Het Ad-gedeelte sluit je af met een wettelijk diploma, de Associate degree.
Na het behalen van je Associate degree kun je in het derde jaar van de deeltijd bacheloropleiding Werktuigbouwkunde instromen. In twee jaar haal je dan je Bachelor of Science (BSc) diploma en mag je jezelf hbo-ingenieur werktuigbouwkunde (ing.) noemen.
Als hbo-ingenieur werktuigbouwkunde kom je met oplossingen om processen, apparaten en instrumenten te verbeteren. Je bent een onmisbare schakel tussen technologische ontwikkelingen en de maatschappij! Als werktuigbouwkundig ingenieur spreek je de taal van andere technici binnen het bedrijf en communiceer je afhankelijk van je functie met klanten, leveranciers, monteurs, planners, inkopers, regelgever en directie.
Ook met een technisch (of aanverwant) Ad-diploma behaald op een andere (hoge)school ben je welkom in jaar 3 van de deeltijdopleiding Werktuigbouwkunde.
Werk en studie
Bij deze opleiding stellen we eisen aan je werkervaring en/of werksituatie. De exacte eisen vind je onder de toelatingsvoorwaarden.
Keuze en begeleiding
Keuze
Tijdens je opleiding kun je kiezen uit zo'n driehonderd keuzevakken. Dit biedt je de kans om over de grenzen van je eigen opleiding heen te kijken en om invulling te geven aan je specifieke leerbehoeften. Via een minor in de laatste fase van je studie kun je bij de meeste deeltijdopleidingen kiezen voor een bepaald profiel waarmee je jezelf kunt onderscheiden. Ook de afstudeeropdracht die je kiest, geeft een persoonlijke inkleuring aan je opleiding.
Begeleiding
Iedere student is uniek en heeft zijn eigen ideeën over wat hij in zijn studie wil bereiken. In onze begeleiding maken we je bewust van je capaciteiten, kansen en uitdagingen. Soms blijkt tijdens of al vóór de opleiding dat je moeite hebt met een bepaald vak. Dan is het nuttig je kennis hiervan bij te spijkeren. Als student krijg je ook een coach (docent) die je begeleidt en de studievoortgang in de gaten houdt.
Minors
In het één-na-laatste semester van de opleiding Werktuigbouwkunde verdiep je je door middel van een minor in je vakgebied of verbreed je je kennis in een door jou gewenste richting. De onderstaande minors staan altijd open voor deeltijdstudenten. Wil je een minor doen buiten de opleiding, dan moet dit altijd in overleg en gelden er bepaalde voorwaarden.
Minor Offshore & Constructions
Deze minor richt zich op het aanscherpen en toepassen van ontwerpvaardigheden van deze installaties en constructies. De minor besteedt daarbij ook aandacht aan de dynamische belastingen door wind en golven op het ontwerp, naast statische belastingen.
Minor Mechatronica
Deze minor richt zich op het integraal ontwerpen van een mechanisch systeem en bijbehorend elektrotechnisch besturings- of regelsysteem, vaak gerealiseerd met behulp van een PLC of een microcontroller.
Minor Procestechnologie & Energietransitie
Deze minor richt zich op praktische onderzoeksvragen uit het bedrijfsleven gerelateerd aan ontwerp en analyse van bestaande en nieuwe chemische en biochemische (groene) processen. De twee thema's binnen deze minor zijn groene grondstoffen en energie.
Vakken
Een indicatie van de vakken die je kunt verwachtenOnderwijsvorm
Hoe is het onderwijs ingericht?- Praktijk
- Theorie
- Keuzeruimte
- Begeleiding
- Praktijk
- Theorie
- Keuzeruimte
- Begeleiding
Na je studie
Wat kun je doen na de opleiding?Na je afstuderen
Gefeliciteerd! Je hebt je Bachelor of Science (BSc) gehaald. Deze internationaal erkende titel mag je achter je naam voeren. In het Nederlands kun je er ook voor kiezen om de titel Ingenieur (ing.) vóór je naam te zetten.
Ook ontvang je bij je diploma een diplomasupplement met een DS-label. Met dit Engelstalige document kun je de waarde van je diploma eenvoudiger aantonen in het buitenland, bij de toelating tot een internationale vervolgstudie of bij het vinden van een internationale baan.
Beroepsbeeld
Als werktuigbouwkundig ingenieur ben je breed inzetbaar. Je bedenkt, ontwerpt en realiseert nieuwe producten en processen, maar verbetert en optimaliseert ook bestaande technieken.
Veel functies staan voor je open op het gebied van ontwerpen, berekenen, tekenen, produceren, testen en onderhouden van eenvoudige, alledaagse, producten tot zeer ingewikkelde, unieke, offshore installaties.
Je werkt met uiteenlopende producten zoals: magnetron, 3D-freesmachine, 3D-printer, pompinstallatie, olieboorplatform, hijskraan, turbine voor een elektriciteitscentrale, machine voor de productie van microchips, en vele andere.
Erik de Jong is Construction Engineer bij IHC Merwede. In de film hieronder ervaar je één van Eriks werkdagen.
Beroepen
Je kunt onder andere aan de slag in de volgende beroepen:
De constructeur ontwerpt machines en gereedschappen en begeleidt de ontwikkeling van deze machines en gereedschappen. Voorbeelden van werkzaamheden: je maakt met speciale computerprogramma's (bijvoorbeeld CAD) constructieve ontwerpen, je begeleidt de uitvoering van een project, kiest materialen uit, berekent de kosten en de sterkte en stabiliteit van machines, gereedschappen en toegepaste materialen. Je geeft aanwijzingen aan tekenaars die ontwerpen verder uitwerken, test machines en gereedschappen uit en overlegt met tekenaars en opdrachtgevers.
Als werktuigbouwkundig ingenieur ben je breed inzetbaar. Je bedenkt, ontwerpt en realiseert nieuwe producten en processen, maar verbetert en optimaliseert ook bestaande technieken. Veel functies staan voor je open op het gebied van ontwerpen, berekenen, tekenen, produceren, testen en onderhouden van eenvoudige, alledaagse, producten tot zeer ingewikkelde, unieke, offshore installaties. Je werkt met uiteenlopende producten zoals: magnetron, 3D-freesmachine, 3D-printer, pompinstallatie, olieboorplatform, hijskraan, turbine voor een elektriciteitscentrale, machine voor de productie van microchips, en vele andere.
Onderhoud en levensduur van een product spelen een steeds grotere rol in het kader van duurzaamheid en lifecycle-oplossingen. Als onderhoudsspecialist ben je betrokken bij het opstellen van onderhoudsprocedures, het oplossen van onderhoudsproblemen, het evalueren en optimaliseren van onderhoudsschema's, het meedenken met de ontwerper zodat in het ontwerpproces al rekening gehouden wordt met onderhoudswensen en onderhoudservaringen ('onderhoudsvriendelijke producten' en realisatie langere levensduur van het product).
Je geeft leiding aan, coördineert en bewaakt werktuigbouwkundige projecten. Als projectleider verzorg je de dagelijkse leiding van een project. Je bent verantwoordelijk voor de inhoud, het budget en de planning. Een dagelijks terugkerende uitdaging om bij elke beslissing de balans hiertussen in evenwicht te houden. Hoe zorg ik dat ik op tijd, met winst, een kwalitatief goed product aflever?
Op basis van de offerte van een aangenomen project of contract bereid je de werkzaamheden voor, waarbij je rekening houdt met de specificaties en regelgeving. In overleg met afdelingen stel je materiaallijsten en contracten op voor toeleveranciers en onderaannemers. Je maakt een werkbegroting op en een technisch dossier. Je coördineert welke mensen, met welke materialen en machines, volgens strakke planning de opdracht uitvoeren. Daarbij werk je conform wettelijke richtlijnen en procedures.
Doorstuderen
Studenten Werktuigbouwkunde kunnen doorstuderen aan de TU om zich verder in het vakgebied te verdiepen. Veel studenten verbreden echter hun kennis en gaan bedrijfskunde of management doen omdat je als werktuigbouwkundige vaak in een leidinggevende positie terecht komt.