Menu English

Playa Printer

Stadslab Rotterdam

Het doel van dit project is om een grote 3D-zandprinter gebouwd waar prototypes mee geprint kunnen worden die na een paar dagen volledig afbreekbaar en recyclebaar zijn.

Vraagstelling

De 3D printer is geïnspireerd op het Leave-No-Trace principe van Burning Man Festival: het 3D printen van sculpturen met lokaal beschikbare, biologisch afbreekbare materialen. Het printvolume is momenteel bijna 3 x 3 x 1,5 meter, maar enkel randvoorwaarden van de printer zijn dat deze modulair is, dus te vergroten in de X, Y en Z richting én dat de printer verrijdbaar is en dus op een andere locatie verder kan printen.

Daarnaast zou de printer ook nog idealiter ook nog op zonnepanelen moeten kunnen draaien, het moet kunnen printen in de woestijn en de printer moet te kunnen reproduceren zijn binnen de maker community. Dat wil zeggen dat andere 'makers' over de hele wereld de printer moeten kunnen namaken met gereedschappen beschikbaar in FabLabs of Makerspaces.

Aanpak

Deze printer is een samenwerking van verschillende technische opleidingen van Hogeschool Rotterdam en met name Werktuigbouwkunde, Elektrotechniek en Technische Informatica. Studenten van deze opleidingen werken gezamenlijk of in estafettevorm aan het project, met steeds weer een andere focus. De ene keer is het een minor opdracht, de andere keer past het binnen de vrije keuzeruimte van een student.

Resultaat

Op dit moment beweegt de print in X, Y en Z richting en wordt er gewerkt aan een extruder (printkop) en een slicer (software gedeelte). Ook wordt er gewerkt om alles op Github te plaatsen.

 

Opleiding(en)

  • Technische Informatica
  • Werktuigbouwkunde
  • Elektrotechniek

Type

Project

 

Aan dit project werkten mee

Minor Mechatronica (EAS), Project 7/8 (CMI), Minor Accountancy (IFM), Stadslab medewerkers en geïnteresseerde studenten.

Begeleider(s)

Elise van Beurden en Brian de Lange

Externe website

🍪

Welkom!
Wij maken gebruik van functionele en analytische cookies voor de werking van de website en het verbeteren van jouw gebruikerservaring. Wil je meer weten? Lees dan ook ons cookiebeleid.

Instellen