Ga direct naar de content

Maritieme Techniek voltijd

Vierjarige bachelor in het Nederlands, start in september

Heb je interesse in het ontwerpen en construeren van schepen? Of wil je in een management- of adviesfunctie bij een scheepswerf werken? Volg dan de opleiding Maritieme Techniek.

De Nederlandse scheepswerven behoren tot de wereldtop. Al eeuwenlang hebben we hier vakkennis in huis en ook nu is Nederland een toonaangevende scheepsbouwnatie. Er worden in Nederland veel verschillende schepen ontworpen en gebouwd, van baggerschepen en offshorevaartuigen tot veerschepen en luxueuze jachten. Ook wereldwijd wordt de Nederlandse kennis ingezet ten behoeve van de internationale scheepsbouw.

In de opleiding Maritieme Techniek (voorheen Scheepsbouwkunde) worden de waardevolle eeuwenoude tradities van de scheepsbouw gecombineerd met de meeste moderne technieken. Dit alles om schepen te ontwerpen en te bouwen die voldoen aan eisen van de nabije toekomst: veilig, duurzaam en kostenefficiënt.

De opleiding Maritieme Techniek wordt verzorgd door de Rotterdam Mainport University of Applied Sciences, een samenwerkingsverband van Hogeschool Rotterdam en de STC-Group.

Let op! Deze opleiding heette voorheen Scheepsbouwkunde.

Studie in Cijfers

studiekeuze123.nl/studie-in-cijfers Datum verschijning 16-05-2017 Bekijk meer informatie over Studie in Cijfers
Deze opleiding
Landelijk
Like
Studenttevredenheid
Deze opleiding 3.5 gemiddeld, 112 respondenten
 
 
 
 
 
Landelijk 3.7 gemiddeld, 168 respondenten
Aantal 1e jaars
Aantal eerstejaars
Deze opleiding 87
Landelijk 57
Contacttijd 1e jaar
Contacttijd eerstejaars
Deze opleiding 12-24
Landelijk 18-24
Doorstroom 2e jaar
Doorstroom naar het tweede jaar
Deze opleiding 64%
Landelijk 66%
Diploma
Diploma binnen 5 jaar
Deze opleiding
Deze opleiding 38%
Hbo-bachelor of hoger 43%
Landelijk
45%
47%
Doorstuderen
Doorstuderen
Deze opleiding 10%
Landelijk 8%
Group 4

Arbeidsmarkt

1,5 jaar na afstuderen

-

Werkloos

-

Werk op niveau

Opbouw

Hoe is de opleiding opgebouwd?
Onderwijsvisie

Bij de opleidingen van Hogeschool Rotterdam voelt iedereen zich welkom en hoort iedereen erbij. Studenten en docenten kennen elkaar en weten elkaar te vinden. De docenten doen er alles aan om je te begeleiden bij je studie op een manier die bij jou past. Dit vraagt van jou betrokkenheid en een actieve inzet. Samen maken we het onderwijs.

Kenmerkend voor het onderwijs van Hogeschool Rotterdam is de aandacht voor:

 • De kennisbasis van het beroep
 • Handelen in de beroepspraktijk
 • Je eigen professionele identiteit

Al deze elementen komen steeds aan bod tijdens de opleiding. Studenten (en medewerkers) hebben invloed op de manier waarop dit gebeurt in medezeggenschapsraden

In het begin van je studie ligt de nadruk op het ontwikkelen van kennis en vaardigheden, maar direct komt ook de praktijk aan bod. Je leert reële beroepsvraagstukken aan te pakken, in samenwerking met medestudenten, docenten, professionals uit de praktijk en praktijkgerichte onderzoekers. In het begin krijg je veel begeleiding van je docent, later neem je steeds meer het heft in eigen handen. Tijdens je studie leer je jezelf steeds beter kennen en ontdek je wat jouw unieke kwaliteiten zijn als beroepsbeoefenaar.

Het eerste jaar

Je maakt kennis met de basis van de scheepsbouw. Je volgt vakken als scheepsconstructie, scheepsontwerp, maritieme werktuigkunde, materialenkennis, wiskunde, natuurkunde, communicatie & samenwerken, hydromechanica en je maakt kennis met lassen bankwerken. Ook leer je projectmatig werken. Met een groep medestudenten los je fictieve bedrijfsproblemen op of ontwerp je scheepsconstructies. Daarnaast ontwikkel je praktijkvaardigheden, zoals presenteren, rapporteren, onderhandelen.

Na het eerste jaar

In het begin van het tweede jaar ga je eerst op stage, je werkt mee om te kijken hoe het schip tot stand komt. Daarna ga je dieper in op scheepsconstructies, maritieme werktuigkunde, hydromechanica, scheepsontwerpen, productie & organisatie en er zijn diverse projecten. In het derde jaar loop je een kantoorstage bij een werf of ontwerpbureau. Na deze stage verdiep je je weer verder in de theorie. In het begin van het vierde jaar kies je een minor (specialisatie) en daarna studeer je af.

Keuze en ondersteuning

Keuze

Tijdens je opleiding kun je kiezen uit zo'n driehonderd keuzevakken. Dit biedt je de kans om over de grenzen van je eigen opleiding heen te kijken en om invulling te geven aan je specifieke leerbehoeften. Afhankelijk van je opleiding kun je zelf een stageplek uitzoeken. Via een minor in de hoofdfase van je studie kies je een bepaald profiel waarmee je jezelf kunt onderscheiden. Ook de afstudeeropdracht die je kiest, geeft een persoonlijke inkleuring aan je opleiding.

Ondersteuning

Iedere student is uniek en heeft zijn eigen ideeën over wat hij in zijn studie wil bereiken. In onze ondersteuning maken we je bewust van je capaciteiten, kansen en uitdagingen. Soms blijkt tijdens of al vóór de opleiding dat je moeite hebt met een bepaald vak. Dan is het nuttig je kennis hiervan bij te spijkeren. Als student krijg je een coach (docent) die je begeleidt en de studievoortgang in de gaten houdt. Ook kun je een peercoach krijgen: een ouderejaarsstudent die een jongerejaars begeleidt.

Studeren met een functiebeperking

Heb je een functiebeperking en heb je daarvoor aanpassingen of voorzieningen nodig, dan bieden we daarvoor verschillende mogelijkheden.

Stage lopen

In het tweede jaar loop je een zogenaamde 'blauwe-boordenstage': een ambachtelijke stage op de werkvloer. In het derde jaar is de 'witte-boordenstage' een kantoorstage.

Minors

In de laatste fase van je opleiding verdiep je je door middel van een minor in je vakgebied of verbreed je je kennis in een door jou gewenste richting. De onderstaande minors geven een beeld van het type minor dat je kunt verwachten.

Minor Yachts and Small Crafts

Bij deze minor houd je je bezig met het ontwerpen van jachten en kleine schepen.

Minor Offshore Construction

In deze minor richt je je op vaste, drijvende en waterbouwconstructies.

Offshore and Marine Technology

Wil jij een bijdrage leveren aan het oplossen van de wereldwijde toenemende energie behoefte? Ben jij in staat om over de bestaande grenzen heen te kijken? Is het vinden van offshore en maritieme innovaties jouw ding?

Shipyard Management

Heb jij je ooit wel eens afgevraagd wat er komt kijken bij de bouw van een schip? Deze minor beantwoord je vragen. Je maakt in deze minor onder andere een businessplan voor een scheepswerf, een projectplan voor een scheepsbouw project en een interactieve bouwbeschrijving van een schip.

Als je deze minor hebt gevolgd heb je de basis kennis en kunde om een managementfunctie binnen de maritieme maakindustrie te vervullen of om een eigen bedrijf te starten in de maritieme sector.

Student van andere hogeschool?

Ben je student bij een andere hogeschool en wil je een minor bij Hogeschool Rotterdam volgen? Bekijk je mogelijkheden op Kiesopmaat.nl. De minors van Hogeschool Rotterdam duren een half jaar (september - februari) en leveren 30 EC (studiepunten) op.

Afstuderen

De afstudeerstage in het vierde jaar duurt vijf maanden. Het gaat dan om een opdracht uit het bedrijfsleven. Je sluit de afstudeerperiode af met een onderzoek en schrijft hierover een scriptie.

Internationale mogelijkheden

Voor studenten van de opleiding Maritieme Techniek is het mogelijk een periode in het buitenland te studeren aan één van onze partnerhogescholen.

Vakken

Een indicatie van de vakken die je kunt verwachten

Onderwijsvorm

Hoe is het onderwijs ingericht?
 • Praktijk
 • Theorie
 • Keuzeruimte
 • Begeleiding
5 dagen les per week
20 uren zelfstudie per week
 • Praktijk
 • Theorie
 • Keuzeruimte
 • Begeleiding
 • Praktijk
 • Theorie
 • Keuzeruimte
 • Begeleiding
 • Praktijk
 • Theorie
 • Keuzeruimte
 • Begeleiding
Legenda
Praktijk
Keuzeruimte
Theorie
Begeleiding

Na je studie

Wat kun je doen na de opleiding?
Na je afstuderen

Gefeliciteerd! Je hebt je Bachelor of Science (BSc) gehaald. Deze titel mag je achter je naam voeren. Je kunt er ook voor kiezen de titel Ingenieur (ing.) vóór je naam te zetten.

Ook ontvang je bij je diploma een diplomasupplement met een DS-label. Met dit Engelstalige document kun je de waarde van je diploma eenvoudiger aantonen in het buitenland bij de toelating tot een vervolgstudie of bij het vinden van een baan.

Heb je het Honoursprogramma gevolgd? Dan krijg je ook een honours degree, waarmee je je doorzettingsvermogen en extra kennis kunt aantonen.

Beroepen

Scheepsbouwkundig ingenieurs houden zich bezig met het ontwerpen en construeren van schepen. Functies die je kunt uitoefenen na afronding van de opleiding zijn tekenaar, ontwerper, calculator of constructeur. Maar ook in andere functies in de branche vind je scheepsbouwkundig ingenieurs. Denk daarbij aan management- en adviesfuncties bij scheepswerven en in research & developmentprojecten.

Locatie

Waar ga je studeren?

Niet op zoek naar deze opleiding?

Kijk ook eens naar deze opties

We gebruiken cookies om de website te verbeteren.