Ga direct naar de content

Maritieme Techniek voltijd

Vierjarige bachelor in het Nederlands, start in september

Ben je geïnteresseerd in de techniek van drijvende constructies? Dan kun je je met de opleiding Maritieme Techniek verdiepen in het ontwerpen en construeren van drijvende constructies.

De Nederlandse maritieme sector behoort tot al eeuwenlang de wereldtop. Door het bouwen van speciale ‘one-offs’ en (mega)jachten heeft de Nederlandse industrie een sterke positie veroverd op de wereldmarkt. Er worden in Nederland veel verschillende maritieme objecten ontworpen en gebouwd, van baggerschepen en offshore-vaartuigen tot sleepboten en luxueuze (mega-)jachten. Ook wereldwijd wordt de Nederlandse kennis ingezet ten behoeve van internationale maritieme projecten.

De maritieme sector is daarom op zoek naar mensen die datgene willen maken wat nog niet bestaat, het onmogelijke willen realiseren en het bestaande willen optimaliseren. Hiervoor heb je een goede technische basis nodig; je moet technische tekeningen kunnen lezen en maken en kennis hebben van de aspecten die te maken hebben met het drijven, sterk zijn, werken en maken van maritieme objecten. Verder moet je goed kunnen organiseren, samenwerken en managen.

Maritiem ingenieurs zijn praktische mensen die beschikken over probleemoplossend vermogen en technische vaardigheden. Dit alles om maritieme objecten te ontwerpen en construeren die voldoen aan de eisen van nu en de toekomst: veilig, duurzaam en kostenefficiënt.

De opleiding Maritieme Techniek wordt verzorgd door Rotterdam Mainport Institute, een samenwerkingsverband van Hogeschool Rotterdam en STC Group.

Vraag de brochure aan

Brochure aanvragen

Geslacht
Woon je in het buitenland? Vraag dan de brochure(s) aan via e-mail.

Maritieme Techniek voltijd

  Studie in Cijfers

  studiekeuze123.nl/studie-in-cijfers Datum verschijning 16-05-2017 Bekijk meer informatie over Studie in Cijfers
  Deze opleiding
  Landelijk
  Like
  Studenttevredenheid
  Deze opleiding 3.5 gemiddeld, 112 respondenten
   
   
   
   
   
  Landelijk 3.7 gemiddeld, 168 respondenten
  Aantal 1e jaars
  Aantal eerstejaars
  Deze opleiding 87
  Landelijk 57
  Contacttijd 1e jaar
  Contacttijd eerstejaars
  Deze opleiding 12-24
  Landelijk 18-24
  Doorstroom 2e jaar
  Doorstroom naar het tweede jaar
  Deze opleiding 64%
  Landelijk 66%
  Diploma
  Diploma binnen 5 jaar
  Deze opleiding
  Deze opleiding 38%
  Hbo-bachelor of hoger 43%
  Landelijk
  45%
  47%
  Doorstuderen
  Doorstuderen
  Deze opleiding 10%
  Landelijk 8%
  Group 4

  Arbeidsmarkt

  1,5 jaar na afstuderen

  -

  Werkloos

  -

  Werk op niveau

  Opbouw

  Hoe is de opleiding opgebouwd?

  Onderwijsvisie

  Bij de opleidingen van Hogeschool Rotterdam voelt iedereen zich welkom en hoort iedereen erbij. Studenten en docenten kennen elkaar en weten elkaar te vinden. De docenten doen er alles aan om je te begeleiden bij je studie op een manier die bij jou past. Dit vraagt van jou betrokkenheid en een actieve inzet. Samen maken we het onderwijs.

  Kenmerkend voor het onderwijs van Hogeschool Rotterdam is de aandacht voor:

  • De kennisbasis van het beroep
  • Handelen in de beroepspraktijk
  • Je eigen professionele identiteit

  Al deze elementen komen steeds aan bod tijdens de opleiding. Studenten (en medewerkers) hebben invloed op de manier waarop dit gebeurt in medezeggenschapsraden

  In het begin van je studie ligt de nadruk op het ontwikkelen van kennis en vaardigheden, maar direct komt ook de praktijk aan bod. Je leert reële beroepsvraagstukken aan te pakken, in samenwerking met medestudenten, docenten, professionals uit de praktijk en praktijkgerichte onderzoekers. In het begin krijg je veel begeleiding van je docent, later neem je steeds meer het heft in eigen handen. Tijdens je studie leer je jezelf steeds beter kennen en ontdek je wat jouw unieke kwaliteiten zijn als beroepsbeoefenaar.

  Het eerste jaar

  Welke functie een maritiem ingenieur ook inneemt, ongeacht het type bedrijf of sector, het onderwerp van zijn werkzaamheden is een (deel van een) drijvende constructie. Vandaar dat de kennisvakken binnen de opleiding zich richten op de technische aspecten van drijvende constructies. Deze technische aspecten zijn verdeeld in de vier thema’s:

  • Drijven: Maritieme objecten drijven. Het is dit aspect dat de constructies waaraan een maritiem ingenieur werkt, onderscheidt van alle andere (technische) constructies. Binnen dit thema valt alles wat met de interactie met water te maken heeft.
  • Sterk zijn: De constructie van een maritiem object moet sterk genoeg zijn om ervoor te zorgen dat het thema Drijven (maar ook Werken) gegarandeerd is. Binnen dit thema valt alles wat met de scheepsconstructie te maken heeft, of met het berekenen van de sterkte hiervan;
  • Werken: een drijvende constructie werkt: het voert een functie uit (bijvoorbeeld vracht/mensen vervoeren of baggeren) waarmee geld wordt verdiend. Binnen dit thema valt alles wat met de systemen aan boord te maken heeft.
  • Maken: Een maritiem object moet gemaakt worden. Al in het ontwerp moet hiermee rekening gehouden worden en de maritiem ingenieur is op de hoogte van verschillende productietechnieken. Tevens vallen binnen dit thema economische aspecten die horen bij de totstandkoming van een maritiem object.

  De vier thema’s worden ondersteund door een centraal pakket aan exacte vakken. Hieronder vallen de noodzakelijke wis- en natuurkunde vakken om de technische aspecten in de thema’s te ondersteunen.

  Door met een groep medestudenten aan een projectopdracht te werken leer je de kennis en vaardigheden uit de thema’s integraal in te zetten om een maritiem technisch probleem op te lossen. Daarnaast ontwikkel je binnen de projecten communicatie-, onderzoeks- en projectvaardigheden.

  Door een eerste kennismaking met de thema’s heb je in het propedeusejaar de kans om je breed te oriënteren op het vakgebied. Met de projectopdrachten ga je in het eerste jaar al oriënteren op je toekomstig beroep.

  Na het eerste jaar

  In de hoofdfase ga je dieper in op de vier thema’s en je oriënteert je op alle facetten binnen het vakgebied. Ook ga je in het kader van Project Werfbedrijf voor een periode van vier weken meelopen op de werfvloer. In het derde jaar loop je een half jaar stage in de maritieme sector, waarmee je verder kan oriënteren op je toekomstig beroep. In het vierde jaar volg je een minor om jezelf verder te specialiseren of om je te verbreden. In de tweede helft van het vierde jaar doe je een afstudeeronderzoek binnen een bedrijf.

  Keuze en ondersteuning

  Keuze

  Tijdens je opleiding kun je kiezen uit zo'n driehonderd keuzevakken. Dit biedt je de kans om over de grenzen van je eigen opleiding heen te kijken en om invulling te geven aan je specifieke leerbehoeften. Afhankelijk van je opleiding kun je zelf een stageplek uitzoeken. Via een minor in de hoofdfase van je studie kies je een bepaald profiel waarmee je jezelf kunt onderscheiden. Ook de afstudeeropdracht die je kiest, geeft een persoonlijke inkleuring aan je opleiding.

  Ondersteuning

  Iedere student is uniek en heeft zijn eigen ideeën over wat hij in zijn studie wil bereiken. In onze ondersteuning maken we je bewust van je capaciteiten, kansen en uitdagingen. Soms blijkt tijdens of al vóór de opleiding dat je moeite hebt met een bepaald vak. Dan is het nuttig je kennis hiervan bij te spijkeren. Als student krijg je een coach (docent) die je begeleidt en de studievoortgang in de gaten houdt. Ook kun je een peercoach krijgen: een ouderejaarsstudent die een jongerejaars begeleidt.

  Studeren met een functiebeperking

  Heb je een functiebeperking en heb je daarvoor aanpassingen of voorzieningen nodig, dan bieden we daarvoor verschillende mogelijkheden.

  Stage lopen

  In het derde jaar loop je een half jaar stage in de maritieme sector, waarmee je verder kan oriënteren op je toekomstig beroep.

  Minors

  In de laatste fase van je opleiding verdiep je je door middel van een minor in je vakgebied of verbreed je je kennis in een door jou gewenste richting. De onderstaande minors geven een beeld van het type minor dat je kunt verwachten.

  Minor Yachts and Small Crafts

  Bij deze minor houd je je bezig met het ontwerpen van jachten en kleine schepen.

  Minor Offshore Construction

  In deze minor richt je je op vaste, drijvende en waterbouwconstructies.

  Offshore and Marine Technology

  Wil jij een bijdrage leveren aan het oplossen van de wereldwijde toenemende energie behoefte? Ben jij in staat om over de bestaande grenzen heen te kijken? Is het vinden van offshore en maritieme innovaties jouw ding?

  Shipyard Management

  Heb jij je ooit wel eens afgevraagd wat er komt kijken bij de bouw van een schip? Deze minor beantwoord je vragen. Je maakt in deze minor onder andere een businessplan voor een scheepswerf, een projectplan voor een scheepsbouw project en een interactieve bouwbeschrijving van een schip.

  Als je deze minor hebt gevolgd heb je de basis kennis en kunde om een managementfunctie binnen de maritieme maakindustrie te vervullen of om een eigen bedrijf te starten in de maritieme sector.

  Student van andere hogeschool?

  Ben je student bij een andere hogeschool en wil je een minor bij Hogeschool Rotterdam volgen? Bekijk je mogelijkheden op Kiesopmaat.nl. De minors van Hogeschool Rotterdam duren een half jaar (september - februari) en leveren 30 EC (studiepunten) op.

  Afstuderen

  De afstudeerstage in het vierde jaar duurt vijf maanden. Het gaat dan om een opdracht uit het bedrijfsleven. Je sluit de afstudeerperiode af met een onderzoek en schrijft hierover een scriptie.

  Internationale mogelijkheden

  Voor studenten van de opleiding Maritieme Techniek is het mogelijk om een van de stageperiodes bij een bedrijf in het buitenland te doen. Ook is het mogelijk om een periode in het buitenland te studeren aan één van onze partnerhogescholen. Daarnaast worden internationale studiereizen georganiseerd.

  Vakken

  Een indicatie van de vakken die je kunt verwachten

  Onderwijsvorm

  Hoe is het onderwijs ingericht?
  • Praktijk
  • Theorie
  • Keuzeruimte
  • Begeleiding
  5 dagen les per week
  20 uren zelfstudie per week
  • Praktijk
  • Theorie
  • Keuzeruimte
  • Begeleiding
  • Praktijk
  • Theorie
  • Keuzeruimte
  • Begeleiding
  • Praktijk
  • Theorie
  • Keuzeruimte
  • Begeleiding
  Legenda
  Praktijk
  Keuzeruimte
  Theorie
  Begeleiding

  Na je studie

  Wat kun je doen na de opleiding?

  Na je afstuderen

  Gefeliciteerd! Je hebt je Bachelor of Science (BSc) gehaald. Deze titel mag je achter je naam voeren. Je kunt er ook voor kiezen de titel Ingenieur (ing.) vóór je naam te zetten.

  Ook ontvang je bij je diploma een diplomasupplement met een DS-label. Met dit Engelstalige document kun je de waarde van je diploma eenvoudiger aantonen in het buitenland bij de toelating tot een vervolgstudie of bij het vinden van een baan.

  Heb je het Honoursprogramma gevolgd? Dan krijg je ook een honours degree, waarmee je je doorzettingsvermogen en extra kennis kunt aantonen.

  Beroepen

  Maritiem ingenieurs houden zich bezig met het ontwerpen en construeren van maritieme objecten. Uiteenlopende functies staan voor je open op het gebied van ontwerpen, berekenen, tekenen, produceren, ontwikkelen testen en onderhouden van uiteenlopende drijvende constructies. Doorgaans zal de maritiem ingenieur eerst een rol spelen in de vervaardigingskant (voorontwerp, engineering, productie en onderhoud). Een deel van de maritiem ingenieurs ontwikkelt zich in de richting van (project)management of een commerciële functie, veelal bij bedrijven in de maritieme sector.

  Doorstuderen

  Na afronding van je opleiding heb je een internationaal erkende bachelordegree. Daarna kun je bijvoorbeeld een masteropleiding gaan volgen, waaronder de MSc. Marine Technology en MSc. Offshore & Dredging Engineering aan de TU Delft.

  Locatie

  Waar ga je studeren?

  Niet op zoek naar deze opleiding?

  Kijk ook eens naar deze opties

  We gebruiken cookies om de website te verbeteren.