Opbouw
Hoe is de opleiding opgebouwd?Onderwijsvisie
Bij de opleidingen van Hogeschool Rotterdam voelt iedereen zich welkom en hoort iedereen erbij. Studenten en docenten kennen elkaar en weten elkaar te vinden. De docenten doen er alles aan om je te begeleiden bij je studie op een manier die bij jou past. Dit vraagt van jou betrokkenheid en een actieve inzet. Samen maken we het onderwijs.
Kenmerkend voor het onderwijs van Hogeschool Rotterdam is de aandacht voor:
- De kennisbasis van het beroep
- Handelen in de beroepspraktijk
- Je eigen professionele identiteit
Al deze elementen komen steeds aan bod tijdens de opleiding. Studenten (en medewerkers) hebben invloed op de manier waarop dit gebeurt in medezeggenschapsraden.
Bij de start van je studie ligt de nadruk op het ontwikkelen van kennis en vaardigheden, maar direct komt ook de praktijk aan bod. Je leert reële beroepsvraagstukken aan te pakken, in samenwerking met medestudenten, docenten, professionals uit de praktijk en praktijkgerichte onderzoekers. Eerst krijg je veel begeleiding van je docent, later neem je steeds meer het heft in eigen handen. Tijdens je studie leer je jezelf steeds beter kennen en ontdek je wat jouw unieke kwaliteiten zijn als beroepsbeoefenaar.
Het eerste jaar
Ontwerper, werkvoorbereider, constructeur of R&D engineer; welke functie je als maritiem ingenieur ook inneemt, je werkt altijd aan een (deel van een) drijvende constructie. Daarom richten de kennisvakken binnen de opleiding zich in hoofdlijnen op de volgende vier technische aspecten:
- Drijven Maritieme objecten drijven. Dit onderscheidt het werk van een maritiem ingenieur van alle andere werktuigbouwkundigen. Binnen dit thema valt alles wat met de interactie met water te maken heeft.
- Sterk zijn Om te kunnen drijven moet de constructie van een maritiem object sterk genoeg zijn. Binnen dit thema valt alles wat met de scheepsconstructie te maken heeft, of met het berekenen van de sterkte hiervan.
- Werken Vracht vervoeren. Mensen vervoeren. Baggeren. Een drijvende constructie voert een functie uit. Oftewel: hij werkt. Binnen dit thema valt alles wat met de systemen aan boord te maken heeft.
- Maken Een schip moet gemaakt worden. De maritiem ingenieur moet al bij het ontwerp op de hoogte zijn van verschillende productietechnieken. Ook de economische aspecten van de productie van een maritiem object vallen binnen dit thema.
Om bovenstaande thema’s onder de knie te krijgen, krijg je veel exacte vakken. Wiskunde en natuurkunde zijn absoluut noodzakelijk. Met medestudenten werk je samen aan een projectopdracht en zet je de kennis en vaardigheden uit de thema’s in om een maritiem technisch probleem op te lossen. Daarnaast ontwikkel je binnen de projecten communicatie-, onderzoeks- en projectvaardigheden. In het propedeusejaar oriënteer je je breed op het vakgebied. Tijdens de projectopdrachten ga je in het eerste jaar al oriënteren op je toekomstige beroep.
Na het eerste jaar
Vanaf jaar twee ga je dieper in op de vier thema’s. Ook ga je in het kader van Project Werfbedrijf voor een periode van vier weken ‘staal ruiken’, oftewel: meelopen op de werf en de scheepsbouw van dichtbij ervaren. In het derde jaar loop je een half jaar stage in de maritieme sector, waarmee je verder oriënteert op je toekomstige beroep. In het vierde jaar volg je een minor om jezelf verder te specialiseren of te verbreden. In de tweede helft van het vierde jaar doe je een afstudeeronderzoek binnen een bedrijf.
Werkvormen
Je krijgt tijdens je studie te maken met een afwisselende mix van werkvormen. Omdat we een theoretische achtergrond belangrijk vinden, krijg je veel colleges. Die worden afgewisseld met practica, workhops en projecten. Tijdens de practica en projecten oefen je je vaardigheden. Hiervan maak je verslagen en geef je presentaties.
Keuze en begeleiding
Keuze
Tijdens je opleiding kun je kiezen uit zo'n driehonderd (hogeschoolbrede) keuzevakken. Dit biedt de kans om over de grenzen van je eigen opleiding heen te kijken en om invulling te geven aan je specifieke leerbehoeften. Afhankelijk van je opleiding kun je zelf een stageplek uitzoeken. Via een minor in de hoofdfase van je studie kies je een bepaald profiel waarmee je jezelf kunt onderscheiden. Ook de afstudeeropdracht die je kiest, geeft een persoonlijke inkleuring aan je opleiding.
Begeleiding
Iedere student is uniek en heeft zijn eigen ideeën over wat hij in zijn studie wil bereiken. In onze begeleiding maken we je bewust van je capaciteiten, kansen en uitdagingen. Soms blijkt tijdens of al vóór de opleiding dat je moeite hebt met een bepaald vak. Dan is het nuttig je kennis hiervan bij te spijkeren. Als student krijg je een coach (docent) die je begeleidt en de studievoortgang in de gaten houdt. Ook kun je een peercoach krijgen: een ouderejaarsstudent die een jongerejaars begeleidt.
Studeren met een functiebeperking
Heb je een functiebeperking en heb je daarvoor aanpassingen of voorzieningen nodig, dan bieden we daarvoor verschillende mogelijkheden.
Stage lopen
In het derde jaar loop je een half jaar stage in de maritieme sector, waarmee je verder kan oriënteren op je toekomstig beroep.
Minors
In de laatste fase van je opleiding verdiep je je door middel van een minor in je vakgebied of verbreed je je kennis in een door jou gewenste richting. De onderstaande minors geven een beeld van het type minor dat je kunt verwachten.
Bij deze minor houd je je bezig met het ontwerpen van jachten en kleine schepen.
In de minor 'Waterworld: The Energy Transition at Sea' word je opgeleid tot de offshore engineer van de toekomst. Je legt samen met een team ingenieurs de grondvesten voor het ontwerp voor het duurzame productieplatform. Je onderzoekt de drie hoofdaspecten van dit project: energieopwekking, energieconversie en transport naar land.
Bekijk de video van de minor
Wat vinden de studenten van de minor?
Studente Nina Beekmann werd smoorverliefd op duurzaamheid dankzij deze minor
Student van andere hogeschool?
Ben je student bij een andere hogeschool en wil je een minor bij Hogeschool Rotterdam volgen? Bekijk je mogelijkheden op Kiesopmaat.nl. De minors van Hogeschool Rotterdam duren een half jaar (september - februari) en leveren 30 EC (studiepunten) op.
Afstuderen
De afstudeerstage in het vierde jaar duurt vijf maanden. Het gaat dan om een opdracht uit het bedrijfsleven. Je sluit de afstudeerperiode af met een afstudeeronderzoek naar een maritiem probleem uit het bedrijfsleven.
Een mooi voorbeeld van een afstudeeronderzoek bij Maritieme Techniek is het onderzoek van oud-student Jesse de Ridder. Hij heeft met zijn afstudeeronderzoek naar een alternatieve duurzame brandstof voor de scheepvaart de Bachelor-Award 2021 gewonnen!
Internationale mogelijkheden
Voor studenten van de opleiding Maritieme Techniek is het mogelijk om een van de stageperiodes bij een bedrijf in het buitenland te doen. Ook is het mogelijk om een periode in het buitenland te studeren aan één van onze partnerhogescholen. Daarnaast worden internationale studiereizen georganiseerd.
Vakken
Een indicatie van de vakken die je kunt verwachtenOnderwijsperiode 1
- Wiskunde 1
- Hydromechanica 1
- Scheepskennis
- Project Droomschip
Onderwijsperiode 2
- Wiskunde 2
- Scheepsconstructie 1
- Statica
- Project Zilvervloot
- Studieloopbaancoaching 1.1
- Keuzeonderwijs / ondersteunend onderwijs
Onderwijsperiode 3
- Wiskunde 3
- Maritieme Werktuigkunde 1
- Ontwerpen van Machineonderdelen
- Project Voor de Wind
- Keuzeonderwijs / ondersteunend onderwijs
Onderwijsperiode 4
- Mechanica 1
- Scheepsproductie 1
- Materiaalkunde 1
- Project Schip van de Toekomst
- Studieloopbaancoaching 1.2
- Keuzeonderwijs / ondersteunend onderwijs
Onderwijsperiode 1
- Mechanica 2
- Maritieme Werktuigkunde 2
- Elektrische Systemen
- Project Duurzaamheid en Innovatie
- Keuzeonderwijs
Onderwijsperiode 2
- Wiskunde 4
- Scheepsproductie 2
- Project Werfbedrijf
- Studieloopbaancoaching 2.1
Onderwijsperiode 3
- Wiskunde 5
- Hydromechanica 2
- Weerstand en Voortstuwing 1
- Project Maritiem Ontwerp
- Keuzeonderwijs
Onderwijsperiode 4
- Dynamica
- Scheepsconstructie 2
- Mechanica 3
- Project Detailontwerp
- Studieloopbaancoaching 2.2
- Keuzeonderwijs
Onderwijsperiode 1 & 2
- Onderzoeksintegratie
- Stage
- Intervisie Stage
Onderwijsperiode 3
- Materiaalkunde 2
- Scheepsconstructie 3
- Eindige Elementen Methode
- Project Geïntegreerd Ontwerp 1
Onderwijsperiode 4
- Maritieme Werktuigkunde 3
- Hydromechanica 3
- Weerstand en Voortstuwing 2
- Project Geïntegreerd Ontwerp 2
- Praktijkintegratie Project
- Studieloopbaancoaching 3.2
Onderwijsperiode 1 & 2
- Minor
- Afstudeervoorbereiding
Onderwijsperiode 3 & 4
- Afstudeeronderzoek
- Intervisie Afstuderen
Na je studie
Wat kun je doen na de opleiding?Na je afstuderen
Gefeliciteerd! Je hebt je Bachelor of Science (BSc) gehaald. Deze titel mag je achter je naam voeren. Je kunt er ook voor kiezen de titel Ingenieur (ing.) vóór je naam te zetten.
Ook ontvang je bij je diploma een diplomasupplement met een DS-label. Met dit Engelstalige document kun je de waarde van je diploma eenvoudiger aantonen in het buitenland bij de toelating tot een vervolgstudie of bij het vinden van een baan.
Heb je het Honoursprogramma gevolgd? Dan krijg je ook een honours degree, waarmee je je doorzettingsvermogen en extra kennis kunt aantonen.
Beroepen
Als je bent afgestudeerd, mag je jezelf maritiem ingenieur noemen. Daarmee kun je alle kanten op: van kantoor tot scheepswerf. Maritiem ingenieurs houden zich bezig met het ontwerpen, berekenen, tekenen, produceren, ontwikkelen, testen en onderhouden van allerlei drijvende constructies. Veel maritiem ingenieurs gaan eerst aan de slag aan de vervaardigingskant (voorontwerp, engineering, productie en onderhoud). Een deel ontwikkelt zich daarna in de richting van (project)management of een commerciële functie bij bedrijven in de maritieme sector.
Doorstuderen
Na afronding van je opleiding heb je een internationaal erkende bachelordegree. Daarna kun je een masteropleiding gaan volgen, waaronder de MSc. Marine Technology en MSc. Offshore & Dredging Engineering aan de TU Delft.
Je zou ook een hbo-master kunnen volgen, zoals de Master Shipping & Transport van Hogeschool Rotterdam.