Menu
  English

  The Ant: nieuw ontwerp klein ontmantelingsschip

  Damen Shipyards

  Ontwikkeling van innovatieve & duurzame oplossingen voor ontmantelingsactiviteiten in de offshore-industrie.

  Vraagstelling

  Het ontmantelen en verwijderen van olie- en gas platformen en infrastructuur op zee krijgt sinds een aantal jaren toenemende aandacht binnen de ‘offshore oil & gas industrie’. Dit proces van het ontmantelen en verwijderen van de platformen wordt ook wel het ‘decommissioning’ proces genoemd. Damen Shipyards wil haar portfolio met schepen uitbreiden en inspelen op de verwachte stijging aan decommissioning projecten. Het afstudeeronderzoek richtte zich op de ontwikkeling van een nieuw scheepsontwerp, waarmee Damen Shipyards zich kan introduceren in deze specifieke markt.

  Aanpak

  Gestart is met onderzoek naar het decommissioningsproces, waarna technische benadering en huidige marktcondities volgden. Dit resulteerde in een focus naar ‘welk soort platform, welk gebied en welke gewichtsklasse’. Hierop zijn 4 voorstellen voor toepassingen en deelmarkten ontwikkeld. Deze zijn geanalyseerd met stakeholders van het project op potentie en toegevoegde waarde voor de markt en Damen. Na de analyse is besloten om een schip te ontwikkelen met de als hoofdfunctie de ‘topsides (bovenkanten) van de olie en gas platformen verwijderen en transporteren tot een max. gewicht van 1600 ton’.

  Resultaat

  Na een aantal ontwerp iteraties is een basis-ontwerp gecreëerd. Het huidige concept heeft de mogelijkheid om modulair missie equipment aan boord te kunnen plaatsen, zodat het schip verschillende activiteiten kan uitvoeren. Dit resulteert in maximale flexibiliteit en de mogelijkheid om een betere concurrentiepositie te creëren binnen de markt. Met potentie tot doorontwikkeling kan Damen zich met dit ontwerp introduceren in dit marktsegment. Met The Ant en de verschillende modulaire missie configuraties wordt een nieuw hoofdstuk aan Damen’s portfolio toegevoegd: de ‘Damen Decom Series’.

  Duurzaam

    Dit project is duurzaam.

  Opleiding(en)

  • Maritieme Techniek

  Type

  Afstuderen

  Aan dit project werkten mee

  Justin Rietveld

  Begeleider(s)

  C. Voncken