Menu
  English

  Toelatingsvoorwaarden

  Ben je toelaatbaar?

  Toelatingsvoorwaarden havo/vwo/mbo/Ad

  havo

  Om toegelaten te worden met een havo-diploma, gelden de volgende eisen:

  • je moet in het bezit zijn van een havo-diploma (alle profielen mogelijk) én
  • je moet over voldoende kennis beschikken van aardrijkskunde, geschiedenis en natuur & techniek. Als het je niet lukt dit vóór de start van de opleiding aan te tonen, dan krijg je hier in het eerste jaar van inschrijving op de pabo nogmaals de kans voor. Hoe je je kennis aantoont, lees je hieronder.

  vwo

  Met een vwo-diploma (alle profielen) ben je direct toelaatbaar. Er gelden geen extra eisen. Als vwo'er kun je ook deelnemen aan de Academische Pabo, een gecombineerde opleiding van Hogeschool Rotterdam (bachelor) en Erasmus Universiteit Rotterdam (master).

  mbo

  Om toegelaten te worden met een mbo-diploma, gelden de volgende eisen:

  • je moet in het bezit zijn van een mbo-niveau 4-diploma (alle domeinen mogelijk) én
  • je moet over voldoende kennis beschikken van aardrijkskunde, geschiedenis en natuur & techniek.  Als het je niet lukt dit vóór de start van de opleiding aan te tonen, dan krijg je hier in het eerste jaar van inschrijving op de pabo nogmaals de kans voor. Hoe je je kennis aantoont, lees je hieronder.
  • volg je de mbo-opleiding tot onderwijsassistent, dan is het mogelijk om vrijstellingen te verkrijgen voor de toelatingstoetsen door het keuzedeel pabo op het mbo met succes af te ronden. Let op: dit geldt alleen voor mbo-opleidingen waar pabo Hogeschool Rotterdam een samenwerkingsverband mee af heeft gesloten. Wil je weten of je hiervoor in aanmerking komt? Vraag dit dan goed na bij je mbo-instelling.

  Associate degree

  Om toegelaten te worden met een Associate degree-diploma, gelden de volgende eisen:

  • je bent in het bezit van een Associate degree-diploma. Check of je in aanmerking komt voor een versnelde route.
  • je moet over voldoende kennis beschikken van aardrijkskunde, geschiedenis en natuur & techniek. Als het je niet lukt dit vóór de start van de opleiding aan te tonen, dan krijg je hier in het eerste jaar van inschrijving op de pabo nogmaals de kans voor. Hoe je je kennis aantoont, lees je hieronder.

  Kenniseisen aardrijkskunde, geschiedenis, natuur & techniek

  Heb je geen vwo-, bachelor- of masterdiploma of (succesvol) afgeronde propedeuse pabo? Dan moet je aantonen over voldoende kennis te beschikken van de vakgebieden aardrijkskunde, geschiedenis én natuur & techniek. Als het je niet lukt dit vóór de start van de opleiding aan te tonen, dan krijg je hier in het eerste jaar van inschrijving op de pabo nogmaals de kans voor. Deze regels gelden ook voor kandidaten die deelnemen aan het Toelatingsonderzoek 21+ en voor studenten met een Associate degree-diploma.

  Alle actuele informatie over de toelatingseisen, toelatingstoetsen en studiemateriaal vind je op goedvoorbereidnaardepabo.nl

  Hoe voldoe je aan de eisen?

  Je kunt op de volgende manieren aantonen dat je voldoende kennis hebt van aardrijkskunde, geschiedenis en natuur & techniek:

  1. Heb je havo-eindexamen gedaan in de vakken aardrijkskunde en geschiedenis, dan voldoe je aan de toelatingseisen voor deze onderdelen. Voor natuur & techniek voldoe je aan de toelatingseis wanneer je havo-eindexamen hebt gedaan in natuurkunde óf biologie óf NLT (Natuur, Leven en Technologie).
  2. Heb je geen havo-eindexamen gedaan in (één van) de vakken of volg je een mbo-opleiding* (of heb je deze al eerder afgerond), moet je door het maken van een toelatingstoets per vakgebied aantonen dat je daar al genoeg van weet.

  * volg je de mbo-opleiding tot onderwijsassistent, dan is het mogelijk om vrijstellingen te verkrijgen voor de toelatingstoetsen door het keuzedeel pabo op het mbo met succes af te ronden met een certificaat. Laat je op je eigen mbo-instelling goed hierover informeren, want het is belangrijk dat jouw mbo is aangesloten bij de pilot om via het keuzedeel pabo toelaatbaar te worden. Alleen dan heb je recht op vrijstellingen.

  Spelregels toelatingstoetsen

  • Je bent verplicht om vóór de start van de opleiding éénmaal de toelatingstoetsen te doen voor het vakgebied (of de vakgebieden) waarvoor je nog niet aan de toelatingseisen voldoet.
  • De terugkoppeling van je score (behaald of niet behaald) van je toelatingstoets(en) gebruik je als bewijsmateriaal om aan te kunnen tonen dat je de toets(en) voor de start van de studie een keer hebt gemaakt. Ons Studenten Service Center zal hierom vragen voor het op orde brengen van je dossier.
  • Als je de toets(en) voor de start van de opleiding haalt, dan ben je in het eerste jaar van de opleiding vrijgesteld van verdere toetsing van de toelatingseisen voor het betreffende vak.
  • Als je de toetsen voor één of meerdere vakken voor de start van de opleiding niet haalt, dan kun je toch aan de pabo beginnen. In het eerste jaar van inschrijving krijg je voor elk ontbrekend vakgebied nog twee kansen om toelaatbaar te worden. We bieden je daarvoor gerichte ondersteuning in je eerste jaar.
  • Lukt het je niet om in het eerste jaar van de opleiding onderdelen te halen om toelaatbaar te worden, dan moet je helaas de opleiding verlaten.
  • Voor meer informatie: kijk op www.goedvoorbereidnaardepabo.nl

  Inhoud toetsen

  De toelatingstoetsen zijn op het niveau van havo 3/vmbo-t 4. De toetsen bestaan elk uit 60 vragen, waarvoor je anderhalf uur de tijd krijgt. Met een dyslexieverklaring krijg je een half uur extra voor het maken van je toets.

  Voorbereiding op de toetsen

  Je kunt je op verschillende manieren voorbereiden op de kennistoetsen:

  Landelijke ondersteuning

  • Zelfstudie: om je voor te bereiden door middel van zelfstudie kun je gebruik maken van leermaterialen, voorbeeldtoetsen, begrippenlijsten en studieplannen. Alle informatie vind je op goedvoorbereidnaardepabo.nl.
  • Online training: in bepaalde periodes worden landelijk online trainingen aangeboden. Het actuele aanbod vind je op goedvoorbereidnaardepabo.nl.

  Ondersteuning door Hogeschool Rotterdam

  Voorbereidingscursussen: naast de landelijke ondersteuning slaan de drie Rotterdamse pabo’s de handen ineen en organiseren online voorbereidingscursussen voor elk vak dat getoetst wordt (4 bijeenkomsten per cursus). Tijdens deze bijeenkomsten gaat een vakdocent in vogelvlucht door de stof die je moet kennen voor de toets. Daarnaast kun je je vragen stellen en kom je in contact met anderen die zich op de toets(en) moeten voorbereiden.

  De lessen sluiten aan op de toetsvensters waarin de toelatingstoetsen gepland zijn.

  Bekijk de cursusinfo en -data

  Meld je aan voor een cursus

  Toetsmomenten

  Je kunt de toetsen bij Hogeschool Rotterdam maken, maar dat mag ook bij een andere pabo. De resultaten zijn landelijk geldig.

  De toetsvensters voor de huidige eerstejaarsstudenten

  • Toetsvenster augustus: vrijdag 25 augustus 2023
  • Toetsvenster oktober: woensdag 11 oktober 2023
  • Toetsvenster november/december: vrijdag 1 december 2023
  • Toetsvenster januari: woensdag 24 januari 2024

  De toetsvensters voor instroom september 2024

  Wil je in september 2024 starten met de pabo? Dan mag je vanaf april deelnemen aan de verplichte toetskansen 'voor de poort'.
  Op de volgende momenten kun je de toelatingstoetsen maken bij Hogeschool Rotterdam:

  • Toetsvenster april: woensdag 10 april en vrijdag 12 april 2024
  • Toetsvenster juni: maandag 10 juni en dinsdag 11 juni 2024
  • Toetsvenster juli: dinsdag 9 en woensdag 10 juli 2024
  • Toetsvenster augustus: vrijdag 23 augustus 2024

  De inschrijving voor de toelatingstoetsen verloopt via Cito. In de uitnodigingsmail die je van ons krijgt na je aanmelding staat de link naar de aanmeldsite van Cito. 

  Bekijk alle toetsvensters op goedvoorbereidnaardepabo.nl. Wil je de toetsen bij een andere pabo doen, informeer daar dan naar de exacte toetsdata.

  Voordat je met de opleiding start moet je één keer de toelatingstoets(en) maken die voor jou van toepassing zijn.

  We weten uit ervaring dat de kans op succesvol studeren enorm wordt vergroot, wanneer je je tijdens het eerste jaar van de studie niet meer hoeft te richten op deze toelatingstoetsen. Daarom moedigen we je aan om je goed voor te bereiden op je kans(en) ‘voor de poort’.

  Aanmelden toetsen

  Je dient je minimaal 1 maand vóór deelname aan de toetsen aangemeld te hebben voor de Lerarenopleiding Basisonderwijs (pabo) via Studielink.

  Nadat je je in Studielink hebt aangemeld voor de pabo-opleiding, ontvang je van ons een aanmeldlink van Cito waarmee je je kunt inschrijven voor de toelatingstoetsen die voor jou van toepassing zijn. 

  De toetsen worden op verschillende plekken in het land afgenomen, zo ook op pabo Hogeschool Rotterdam. Je bent zelf verantwoordelijk voor het plannen van je toets(en) en kiest hiervoor een moment en een locatie die voor jou het handigst is. Zorg voor een goede spreiding van de toetsmomenten, zodat je je voor elke toets goed kunt voorbereiden.

  Voor elk vak waarvoor je een toets moet maken, dien je je apart aanmelden. Als je de boeking(en) gemaakt hebt, dan ligt de keuze vast en is jouw toetsafname gereserveerd. Van elke aanmelding krijg je per e-mail een bevestiging. Print de bevestiging uit en bewaar deze goed, want die moet je laten zien als je de toets gaat maken. Krijg je geen bevestigingsmail na je inschrijving? Neem dan direct contact op met de klantenservice van Cito om te vragen waar het mis is gegaan (026-352 11 11). Zonder dit bewijs mag je niet deelnemen aan de toets. 

  Tijdens de afname van de toets moet je het volgende meenemen:

  • het legitimatiebewijs dat je ook hebt gebruikt voor je digitale aanmelding;
  • de bevestigingsmail van de toets die je op dat moment gaat maken;
  • (indien van toepassing) een kopie van je dyslexieverklaring.

  Afmelden of omboeken toetsen

  Omboeken van datum/toetslocatie of annuleren van een inschrijving is mogelijk tot 2 werkdagen voor de start van de toetsweek.

  • Afmelden of omboeken kan via de links in je bevestigingsmail die je hebt ontvangen na het aanmelden voor een toets.
  • Ben je ziek geworden op de dag van de afname? Meld je af voorafgaande aan het toetsmoment via de mail: klantenservice@cito.nl of neem telefonisch contact op met de klantenservice van Cito: 026-352 11 11
  • No show is een geboekte toetsafname waar je zonder afmelding niet bent geweest. Een no show telt als een toetskans. 

  Gezakt? Dan herkansing toetsen óf portfolio in eerste jaar

  Lukt het je nog niet om voor de start van de studie de toelatingstoets(en) te halen voor het vak (of de vakken) die je nog moet doen? Dan mag je toch starten met de opleiding.

  Toets óf portfolio

  Tijdens het eerste jaar kun je (naast het maken van een cito-toets) ook ervoor kiezen om een portfolio te maken om voor een ontbrekend vak toelaatbaar te worden. Je kiest bij aanvang van de studie per vak zelf voor de vorm die voor jou het beste is: of een cito-toets of een portfolio.  Om je hierbij goed te kunnen adviseren is het belangrijk dat je de toets(en) die voor jou van toepassing zijn voor de start van de opleiding al een keer hebt gemaakt.

  Je hebt in het eerste jaar per ontbrekend vak nog twee kansen om toelaatbaar te worden. Als je na deze twee kansen niet toelaatbaar bent voor een vak, dan moet je alsnog de opleiding verlaten.

  Meer informatie

  Alle informatie en studiemateriaal vind je op goedvoorbereidnaardepabo.nl

  Toelatingsvoorwaarden oude diploma's

  • Heb je examen gedaan in een oud doorstroomprofiel (havo eindexamen t/m 2008, vwo eindexamen t/m 2009), bekijk dan dit overzicht (pdf) voor de juiste toelatingsvoorwaarden. Let op: als in het overzicht (pdf) aangegeven staat dat je niet toelaatbaar bent, dan ben je alsnog toelaatbaar als je het Onderzoek deficiëntie succesvol afrondt.
  • Heb je een oud havo-, vwo- of mbo-diploma (zonder doorstroomprofiel of niveau-aanduiding), neem dan contact op met Studievoorlichting voor de toelatingseisen.

  Met een 'oud' diploma moet je ook aan de kenniseisen voldoen waarover je bovenaan deze pagina meer informatie vindt.

  Overige situaties

  Je mist een vak of bent niet (direct) toelaatbaar (deficiënties)

  Heb je een havo-, vwo- of een 'oud' mbo-lang-diploma waarmee je niet (direct) toelaatbaar bent omdat één of meer verplichte eindexamenvakken ontbreken? Dan heb je (een) deficiëntie(s). Deze deficiëntie(s) moet je opheffen vóórdat je met de opleiding start. Hiervoor biedt Hogeschool Rotterdam speciale examens aan, die je met positief resultaat moet afronden.

  Let op! Als in de tabel hierboven met een 'X' aangegeven staat dat je niet toelaatbaar bent, dan ben je alsnog toelaatbaar als je het Onderzoek deficiëntie succesvol afrondt.

  Je bent 21 jaar of ouder - zonder toelaatbaar diploma

  Heb je geen diploma waarmee je toelaatbaar bent tot de hbo-opleiding van je keuze, maar wil je toch graag starten? Volg dan het Toelatingsonderzoek 21+. Rond je het traject succesvol af, dan kun je alsnog starten met de opleiding.

  Je wilt je kennis bijspijkeren

  Als je wel toelaatbaar bent, is het soms toch slim om voor de start van de opleiding nog een extra vak te volgen, zodat je kennis beter aansluit op de opleiding die je gaat volgen. Bij Hogeschool Rotterdam kun je je kennis bijspijkeren.

  Je hebt een buitenlands diploma

  Als je in het buitenland een diploma hebt behaald, kun je in de meeste gevallen een opleiding aan Hogeschool Rotterdam volgen. Het buitenlandse diploma moet dan wel vergelijkbaar zijn met het vereiste Nederlandse diploma. Daarnaast moet je nog slagen voor een toelatingsonderzoek 'Nederlands als tweede taal' als je een Nederlandstalige opleiding wilt volgen.

  Let op! Naast het succesvol afronden van het Toelatingsonderzoek 21+ moet je ook aan de kenniseisen voldoen waarover je bovenaan deze pagina meer informatie vindt. Ook met een buitenlands diploma moet je aan de kenniseisen voldoen.

  Door wijzigingen in wet- en regelgeving kunnen toelatingsvoorwaarden veranderen. Alleen het Studenten Service Center van Hogeschool Rotterdam kan uitspraken doen over je toelaatbaarheid. Aan de informatie op deze pagina kunnen geen rechten worden ontleend.