Vraag de brochure aan
Brochure aanvragen
Arbeidsmarkt
1,5 jaar na afstuderen
Werkloos
Werk op niveau
Opbouw
Hoe is de opleiding opgebouwd?Onderwijsvisie
Bij de opleidingen van Hogeschool Rotterdam voelt iedereen zich welkom en hoort iedereen erbij. Studenten en docenten kennen elkaar en weten elkaar te vinden. De docenten doen er alles aan om je te begeleiden bij je studie op een manier die bij jou past. Dit vraagt van jou betrokkenheid en een actieve inzet. Samen maken we het onderwijs.
Kenmerkend voor het onderwijs van Hogeschool Rotterdam is de aandacht voor:
- De kennisbasis van het beroep
- Handelen in de beroepspraktijk
- Je eigen professionele identiteit
Al deze elementen komen steeds aan bod tijdens de opleiding. Studenten (en medewerkers) hebben invloed op de manier waarop dit gebeurt in medezeggenschapsraden.
Bij de start van je studie ligt de nadruk op het ontwikkelen van kennis en vaardigheden, maar direct komt ook de praktijk aan bod. Je leert reële beroepsvraagstukken aan te pakken, in samenwerking met medestudenten, docenten, professionals uit de praktijk en praktijkgerichte onderzoekers. Eerst krijg je veel begeleiding van je docent, later neem je steeds meer het heft in eigen handen. Tijdens je studie leer je jezelf steeds beter kennen en ontdek je wat jouw unieke kwaliteiten zijn als beroepsbeoefenaar.
Drie fases
De opleiding aan de Willem de Kooning Academie is opgedeeld in drie fases, iedere fase sluit je af met een assessment. In iedere fase krijg je kennis aangereikt middels colleges, literatuur, workshops en video en je leert door zelf te doen middels stages en projecten. Jij geeft aan op welke gebieden jij je nog meer wilt ontwikkelen.
Leren produceren
De eerste anderhalf jaar leer je hoe er in het leisure domein geproduceerd wordt op kleine en grote schaal. Maak kennis met alle vaardigheden die je als leisure producer moet kunnen beheersen. Je verzamelt kennis over concept-ontwikkeling, branding, wetgeving en financiering. In iedere module werk je met een opdrachtgever uit het werkveld in kleine teams aan concrete opdrachten.
Zelfstandig produceren
Halverwege het tweede jaar ga jij je ontwikkelde diensten in de markt zetten. Dit doe je o.a. door met een eigen onderneming te experimenteren in de creatieve en/of culturele industrie. Je ontwikkelt je visie als creatieve geest in een internationale omgeving én tijdens een stage van 20 weken.
Innovatief produceren
Tijdens het laatste jaar leer je toekomstgericht te werk te gaan door te innoveren en te forecasten. Je kiest zelf een minor en studeert af middels een beroepsproduct. Dit kan een autonome, sociale of commerciële inslag hebben.
Keuze en ondersteuning
Keuze
Tijdens je opleiding kun je kiezen uit zo'n driehonderd keuzevakken. Dit biedt je de kans om over de grenzen van je eigen opleiding heen te kijken en om invulling te geven aan je specifieke leerbehoeften. Afhankelijk van je opleiding kun je zelf een stageplek uitzoeken. Via een minor in de hoofdfase van je studie kies je een bepaald profiel waarmee je jezelf kunt onderscheiden. Ook de afstudeeropdracht die je kiest, geeft een persoonlijke inkleuring aan je opleiding.
Ondersteuning
Iedere student is uniek en heeft zijn eigen ideeën over wat hij in zijn studie wil bereiken. In onze ondersteuning maken we je bewust van je capaciteiten, kansen en uitdagingen. Soms blijkt tijdens of al vóór de opleiding dat je moeite hebt met een bepaald vak. Dan is het nuttig je kennis hiervan bij te spijkeren. Als student krijg je een coach (docent) die je begeleidt en de studievoortgang in de gaten houdt. Ook kun je een peercoach krijgen: een ouderejaarsstudent die een jongerejaars begeleidt.
Studeren met een functiebeperking
Heb je een functiebeperking en heb je daarvoor aanpassingen of voorzieningen nodig, dan bieden we daarvoor verschillende mogelijkheden.
Stage lopen
In het tweede jaar volg je een flexibele stage met opleidingsgerichte opdrachten van in totaal 168 uur. In het derde jaar duurt je stage een half jaar, naar keuze in Nederland of in het buitenland.
Bekijk in onderstaand filmpje hoe Sanne Gosselink haar derdejaars stage bij Stadsontwikkeling Rotterdam ervaart.
Minors
In de laatste fase van je opleiding verdiep je je door middel van een minor in je vakgebied. Naast de minors van Hogeschool Rotterdam kun je ook kiezen voor het aanbod van Leisure & Events Management met de volgende topics:
Hoe zet je een stad op de kaart?
Leer in de praktijk hoe leisure en events bijdragen de economie van een stad. Leer hoe je ideeën ontwikkelt, een visie onderbouwt, verschillende partijen aanstuurt, compromissen sluit en onafhankelijk adviseert.
Hoe geef je het publiek een onvergetelijk evenement?
Van een merklancering tot een meerdaags festival, het organiseren van een evenement is topsport. Leer hoe je een opdracht werft, een evenement ontwerpt, verkoopt, uitvoert, beveiligt en evalueert. Verken de divisies waarin je je kunt specialiseren; promotie, management en productie. Voer in een klein team een praktijkopdracht uit en wees de spil binnen een zelf te organiseren evenement.
Hoe ontwerp je een business case voor kunst en cultuur?
Zet je kennis en vaardigheden in om meerwaarde te creeëren in de kunst en cultuur sector. Ervaar hoe je binnen de formele kaders omgaat met gemeente- en Rijksbeleid. Vind je weg op management- en ondernemersniveau. Ontwikkel je in de breedte, toon visie, lef en zakelijk inzicht.
Student van andere hogeschool?
Ben je student bij een andere hogeschool en wil je een minor bij Hogeschool Rotterdam volgen? Bekijk je mogelijkheden op Kiesopmaat.nl. De minors van Hogeschool Rotterdam duren een half jaar (september - februari) en leveren 30 EC (studiepunten) op.
Afstuderen
Het tweede deel van het vierde jaar staat in het teken van je afstudeeropdracht. Deze opdracht is tegen het einde van de opleiding, omdat bedrijven behoefte hebben aan 'bijna-professionals'.
Bachelorscripties
Bekijk hieronder de laatste bachelorscripties voor een indruk van afstudeeronderwerpen.
Vakken
Een indicatie van de vakken die je kunt verwachtenTerm 1
- Oriëntatie op Leisure
- Trend onderzoek en visie
- Werken in projectteams
- Project Leisure Development
- Professionele identiteit
Term 2
- Project: Creative Business
- Professionele identiteit
- Stage (80 uur)
- Waardecreatie
- Creatieve concepten
- Marketing & Branding
Term 1
- Project ondernemen
- Professionele identiteit
- Concepting & Marktonderzoek
- Ondernemen in de Leisure Branche
- Organisatie management
- Strategische marketing
Term 2
- Project ondernemen
- Professionele identiteit
- Stage (120 uur)
- Sales & Marketingcommunicatie
- Kwantitatief onderzoek
- Beleid & Strategie
Term 1
- Stage (20 weken)
- Professionele identiteit
- Praktijk onderzoek
- Management vaardigheden
Term 2
- Project Innovatie
- Professionele identiteit
- Innovatie management
- Impact in the city
- Discover, Analyse, Convince
Term 1
- Minor
- Professionele identiteit
Term 2
- Afstudeeropdracht
- Professionele identiteit
Je kunt verschillende keuzemodules volgen die bij uitstek geschikt zijn voor studenten die de ambitie hebben om een extra plus op hun cv te zetten.
Door het volgen van deze keuzecursussen maak je kennis met andere studenten met dezelfde ambitie en kun je uitzoeken of het programma iets voor jou is. Ook ontwikkel je je op het gebied van de honourscompetenties.
Onderwijsvorm
Hoe is het onderwijs ingericht?- Praktijk
- Theorie
- Keuzeruimte
- Begeleiding
- Praktijk
- Theorie
- Keuzeruimte
- Begeleiding
- Praktijk
- Theorie
- Keuzeruimte
- Begeleiding
- Praktijk
- Theorie
- Keuzeruimte
- Begeleiding
Na je studie
Wat kun je doen na de opleiding?Na je afstuderen
Gefeliciteerd! Je hebt je Bachelor of Arts (BA) gehaald. Deze titel mag je achter je naam voeren.
Bij je diploma ontvang je een diplomasupplement met een DS-label. Met dit Engelstalige document kun je de waarde van je diploma eenvoudiger aantonen in het buitenland bij de toelating tot een vervolgstudie of bij het vinden van een baan.
Heb je het Honoursprogramma gevolgd? Dan krijg je ook een honours degree, waarmee je je doorzettingsvermogen en extra kennis kunt aantonen.
Beroepen
Een leisure manager initieert, creëert en vermarkt producten en diensten in de vrijetijdssector. Je bent zelfstandig en ondernemend. Je kerntaken zijn het ontwikkelen van visie en beleid, de regie en marketing van vrijetijdsbelevenissen, en het managen van een organisatie in de vrijetijdssector.
Adiarèn Meulens werkt als projectmedewerker bij Your Space, een jongerenlocatie waar evenementen, workshops en presentaties worden gehouden. In onderstaand filmpje zie je hoe zijn dag er uit ziet.
Waar kom je terecht?
Je werkveld is de stad, de kunst- en cultuursector en de evenementenbranche. Vanuit een commerciële gedachte en met vernieuwende ideeën draag je bij aan een positief vrijetijdsklimaat. Je bent op de hoogte de nieuwste technologieën en je bent maatschappelijk bewust.
Wat betekent dat in de praktijk?
Je werkt bijvoorbeeld voor het International Film Festival Rotterdam, poptempel Paradiso, 3FM Serious Request, De Kunsthal of de Marathon Rotterdam. Beroepen zijn onder andere:
- marketeer van een theater;
- projectleider city marketing van een (grote) stad;
- ontwikkelaar van brand events voor consumentenmerken;
- ondernemer in de creatieve en culturele industrie;
- programmeur van muziekpodia of festivals;
- eventmanager/ coördinator in de sport-, muziek- of cultuurbranche.