Menu English

Facility Management voltijd

 • Duur en startmoment

  4 jaar, september

 • Opleidingstype

  Voltijd Bachelor

 • Taal

  Nederlands

Houd jij van organiseren, van ‘dingetjes regelen’, en geeft het je een voldaan gevoel als je iets voor elkaar krijgt? Dan is de opleiding Facility Management echt iets voor jou.

Je kent het vast wel: je gaat naar een festival en mist precies het optreden waarvoor je kwam, omdat je megalang in de rij staat voor een paar drankjes. Of omdat je megalang in de rij staat voor de dixies. Misschien kwam je überhaupt te laat aan op het festival, omdat op het treinstation waar je vanmorgen vertrok alle kaartautomaten buiten werking waren waardoor je je geplande trein miste. Superirritant.

Wil jij ervoor zorgen dat op plekken waar mensen komen, zoals op festivals, treinstations, kantoren, in scholen en ziekenhuizen alles op rolletjes verloopt? Dan is deze opleiding echt iets voor jou. In vier jaar tijd stomen wij jou klaar tot Facilitair Manager die kan leidinggeven, goed kan samenwerken, probleem oplossend kan denken, goed kan budgetteren en helder en duidelijk kan communiceren.

Ook leren we je om advies te geven en leiding te geven aan een team van medewerkers die jouw plannen realiseren. Kortom: Facility Management is echt een mensgerichte managementopleiding en juist om die reden is de sfeer op de opleiding heel informeel, ongedwongen en vriendelijk. Docenten zijn makkelijk te benaderen, omdat de opleiding een eigen domein heeft en studenten zijn heel sociaal. Leuk om te weten is dat dit domein als project is ontwikkeld door studenten en docenten van de opleiding Facility Management.

Wil je weten hoe onze afdeling eruitziet en de sfeer proeven van de opleiding en haar docenten en studenten? Bekijk dan onderstaande video waarin we je een kijkje in de keuken geven én van a tot z uitleggen wat je allemaal in vier jaar tijd leert bij ons.

Voorlichtingsactiviteiten

Bekijk het aanbod en meld je aan
Alles over de open dag van Facility Management

Studie in Cijfers

studiekeuze123.nl/studie-in-cijfers
Laatste wijziging op 24-08-2022 Bekijk meer informatie over Studie in Cijfers
Deze opleiding
Landelijk gemiddeld deze studie

Toelichting van de opleiding

COVID-19 kan invloed hebben op de cijfers. Lees meer op studiekeuze123.nl/corona.

Arbeidsmarkt

1,5 jaar na afstuderen

2%

Werkloos

73%

Werk op niveau

Meekijken met de studenten?

Volg onze studenten via Instagram en TikTok

Ben je benieuwd naar de opleiding Facility Management en wat Facility Management studenten van Hogeschool Rotterdam iedere dag doen? Via Instagram en TikTok kun je de sfeer dagelijks volgen.

Opbouw

Hoe is de opleiding opgebouwd?

Onderwijsvisie

De opleiding Facility Management heeft als missie 'het creëren van de meest menselijke gebouwen en gebieden'. Je wordt opgeleid tot Rotterdamse facilitaire professional. Het gebruik van gebouwen en gebieden verandert continu. In die dynamiek is de Rotterdamse facility professional in staat om vraag en aanbod op een ondernemende en verfrissende wijze met elkaar te verbinden en toekomstgerichte ruimtes en omgevingen te realiseren.

In de opleiding wordt, in aansluiting op deze missie, jij als student centraal gezet. Dit betekent dat wij het onderwijs inrichten gericht op het leerproces van onze studenten. Bij de opleiding Facility Management Rotterdam bieden wij jou contextrijk onderwijs in een inspirerende leer- en werkomgeving waarin we je uitdagen je professionele identiteit maximaal te ontwikkelen. Het onderwijs is een afspiegeling van het werkveld en het vakgebied Facility Management. Dit maakt ons een beroepsopleiding.

Bij het maken van ons onderwijs en het vormgeven van onze onderwijsomgeving, worden studenten en het werkveld betrokken. Goed onderwijs maak je samen, dat is ons motto

Het eerste jaar

De opleiding Facility Management duurt 4 jaar en is opgebouwd uit 4 onderwijsperiodes per jaar. De opleiding is onderverdeeld in 5 kerngebieden. Per onderwijsperiode staan 1 of meerdere kerngebieden centraal.

De kerngebieden die van de opleiding Facility Management zijn:

 • Mens & Activiteit
 • Community & Services
 • Organisatie & Proces
 • Vastgoed & Omgeving
 • Data & Technologie

De kerngebieden worden onder kopje "Vakkenoverzicht" kort toegelicht.

Elk kerngebied bestaat uit een aantal inhoudelijke opdrachten en een toetsopdracht ter afsluiting. Denk hierbij aan het opstellen van een offerte, het maken van een verhuisplan voor een organisatie of het geven van een advies ter verbetering van een bepaald proces. De opdrachten bestaat uit een combinatie van individuele opdrachten en groepsopdrachten. De opdrachten zijn zo veel mogelijk met een opdrachtgever uit het werkveld, waardoor je direct in contact komt met mensen en organisaties waar je in de toekomst kan komen te werken. Daarnaast werk je het hele jaar aan je professionele vaardigheden, zoals communiceren, onderbouwen, samenwerken en het doen van onderzoek. Dit doe je zowel in trainingen als in de praktijk. Ook krijg je een stevige basis aan kennis over recht, economie en personeelsmanagement. Deze kennis helpt je bij het maken van de opdrachten. Gedurende de hele opleiding krijg je coaching aangeboden. Deze coaching helpt je in je persoonlijke en professionele ontwikkeling. Dit doe je samen met andere studenten en een vaste coach. Je leert van en met elkaar. Elk studiejaar kun je 60 studiepunten halen. Het eerste jaar moet je minimaal 48 punten halen.

Na het eerste jaar

Het tweede jaar is een verdieping op het eerste jaar met complexere opdrachten en verfijndere kennis van de verschillende kerngebieden en vaardigheden. Ook loop je in het tweede jaar 10 weken stage bij een organisatie, naar eigen keuze.

Studiejaar 3 en 4 staan in het teken van de laatste verdieping op de kerngebieden, een managementstage, specialisatie middels een minor en het afstuderen.

Keuze en begeleiding

Keuze

Tijdens je opleiding kun je kiezen uit zo'n driehonderd (hogeschoolbrede) keuzevakken. Dit biedt de kans om over de grenzen van je eigen opleiding heen te kijken en om invulling te geven aan je specifieke leerbehoeften. Afhankelijk van je opleiding kun je zelf een stageplek uitzoeken. Via een minor in de hoofdfase van je studie kies je een bepaald profiel waarmee je jezelf kunt onderscheiden. Ook de afstudeeropdracht die je kiest, geeft een persoonlijke inkleuring aan je opleiding.

Begeleiding

Iedere student is uniek en heeft zijn eigen ideeën over wat hij in zijn studie wil bereiken. In onze begeleiding maken we je bewust van je capaciteiten, kansen en uitdagingen. Soms blijkt tijdens of al vóór de opleiding dat je moeite hebt met een bepaald vak. Dan is het nuttig je kennis hiervan bij te spijkeren. Als student krijg je een coach (docent) die je begeleidt en de studievoortgang in de gaten houdt. Ook kun je een peercoach krijgen: een ouderejaarsstudent die een jongerejaars begeleidt.

Studeren met een functiebeperking

Heb je een functiebeperking en heb je daarvoor aanpassingen of voorzieningen nodig, dan bieden we daarvoor verschillende mogelijkheden.

Stage lopen

In elk jaar doe je ervaring op in de praktijk. In het eerste jaar kom je al in contact met het werkveld door opdrachten, (zelf georganiseerde) bedrijfsbezoeken en meeloopdagen; in jaar 2 loop je voor een langere periode mee met één specifieke organisatie waarbij je een kijkje in de keuken krijgt van alle facilitaire services. De managementstage in jaar 3 duurt een half jaar, waarbij je ook leiding geeft aan medewerkers binnen die organisatie en onderzoek doet. Tot slot doe je ook je afstuderen in jaar 4 voor een echte opdrachtgever. Je zoekt in alle gevallen zelf een geschikte organisatie en een opdracht die bij je past.

Bekijk in onderstaand filmpje hoe Mark Uittenbogaard zijn derdejaars stage bij Garcia Jeans ervaart.

Minors

Begin jaar 4 volg je een minor naar keuze, voor verdere verdieping of verbreding. Dit kan een minor zijn binnen de opleiding Facility Management, bij een andere opleiding van Hogeschool Rotterdam of bij een andere hogeschool. Je kunt zelfs in het buitenland een minor volgen.

Student bij andere hogeschool?

Ben je student bij een andere hogeschool en wil je een minor bij Hogeschool Rotterdam volgen? Bekijk je mogelijkheden op Kiesopmaat.nl. De minors van Hogeschool Rotterdam duren een half jaar (september - februari) en leveren 30 EC (studiepunten) op.

Afstuderen

Ter afsluiting van de opleiding werk je aan een afstudeeropdracht. Hierbij verdiep je je in één van de kerngebieden, waarbij alle theorieën en vaardigheden, die je opgedaan hebt gedurende de opleiding, bij elkaar komen.

Internationale mogelijkheden

Als je een internationale carrière ambieert, dan bereidt de opleiding je hier ook op voor! In overleg met de opleiding kun je een deel van de opleiding in het buitenland doorbrengen, bijvoorbeeld tijdens je stageperiode.

Vakken

Een indicatie van de vakken die je kunt verwachten

Binnen de opleiding Facility Management is het mogelijk om deel te nemen aan het Honoursprogramma "Future FM". Dit programma is speciaal ontwikkeld voor studenten die iets extra's uit de studie willen halen. Het Honoursprogramma doe je naast je bachelorprogramma dus het is alleen weggelegd voor echte doorzetters. Het versterkt je ontwikkeling in het vakgebied Facility Management door middel van projecten op het gebied van innovatie en toegepast onderzoek. Rond jij als 'excellent student' dit programma succesvol af dan krijg je op je diploma de eervolle vermelding 'Honours Degree'.

Bekijk meer informatie over het Honoursprogramma

Onderwijsvorm

Hoe is het onderwijs ingericht?
5 dagen les per week
15 uren zelfstudie per week
Legenda
Praktijk
Keuzeruimte
Theorie
Begeleiding

Praktijkvoorbeelden

Werken aan echte projecten uit de praktijk

Na je studie

Wat kun je doen na de opleiding?

Na je afstuderen

Gefeliciteerd! Je hebt je Bachelor of Science (BSc) gehaald. Deze titel mag je achter je naam voeren. 

Ook ontvang je bij je diploma een diplomasupplement met een DS-label. Met dit Engelstalige document kun je de waarde van je diploma eenvoudiger aantonen in het buitenland bij de toelating tot een vervolgstudie of bij het vinden van een baan.

Heb je het Honoursprogramma gevolgd? Dan krijg je ook een honours degree, waarmee je je doorzettingsvermogen en extra kennis kunt aantonen.

Beroepsbeeld

Als facility professional werk je niet alleen goed samen met je eigen team, maar ook met andere partijen. Ben jij gastvrij ingesteld en in staat om snel te schakelen en kun je goed organiseren, improviseren en communiceren, dan ben jij geschikt voor dit vak. Spreekt dit je aan en herken je jezelf in de begrippen management en serviceverlening, dan is Facility Management een uitdagende opleiding voor jou. Na deze studie kun je aan de slag in allerlei sectoren en branches, in zowel non-profit als profit organisaties. Je kunt hierbij denken aan de zorg (cure en care), onderwijs, dienstverleners en gemeentes. In diverse beroepen kun je je talent verder versterken en je ontplooien in de richting waarin jij dat wilt.

Jettie Beukers is een oud-student die kan beamen dat je bij uiteenlopende organisaties aan de slag kan. Zij is projectmanager die via haar werkgever werkt voor verschillende organisaties. In het filmpje vertelt zij over haar werkzaamheden en wat er nodig is om een goede projectmanager in haar vakgebied te kunnen zijn. 

Beroepen

Na het afronden van de studie kun je in de meest uiteenlopende organisaties aan de slag. 
 

Niet iedereen wordt meteen facility manager in een groot bedrijf. Vaak begin je als manager van een van de afdelingen van de facilitaire organisatie, zoals de catering. Je hebt contact met klanten over geplande evenementen of de catering bij een vergadering. Je overlegt met de facility manager over het aanbod, en bijvoorbeeld het budget.

Je werkt voor een adviesbureau dat wordt ingehuurd om huisvestingsvraagstukken aan te pakken. Je onderzoekt en adviseert. Daarbij is huisvesting slechts een onderdeel. Als consultant ben je in dienst bij een commercieel adviesbureau dat haar klanten helpt bij het oplossen van allerlei facilitaire vraagstukken. Opdrachten kunnen variëren van een klus van een paar dagen tot enkele maanden. Het is een gevarieerde baan. Zo begeleid je bijvoorbeeld een reorganisatie van de facilitaire afdeling, adviseer je over een nieuw concept voor de kantoorinrichting of train je de medewerkers van de receptie in hun klantvriendelijkheid. Soms werk je bij de klant, dan weer op kantoor, thuis of onderweg. Het is vaak hard werken, maar je krijgt veel vrijheid en kunt veel leren.

De facility manager is de spin in het web van een bedrijf. Zonder faciliteiten kan een bedrijf immers niet goed functioneren. Als manager of hoofd van de afdeling heb je veel verantwoordelijkheid. Samen met de medewerkers van jouw team zorg je ervoor dat alle faciliteiten goed geregeld worden. Je stuurt bijvoorbeeld leidinggevenden aan, houdt diverse kosten in de gaten en zorgt voor een kloppend budget. Daarnaast overleg je met de directie over het aanbod van facilitaire producten en diensten.

Je gaat op zoek naar de beste deals voor jouw bedrijf. Je zoekt het web af naar geschikte leveranciers, onderzoekt of zij kunnen leveren wat jouw bedrijf nodig heeft en onderhandelt op het scherpst van de snede over prijs en kwaliteit. Vanuit jouw facilitaire achtergrond weet je natuurlijk alles over de producten die jij inkoopt, dus verkopers zullen jou niet zo snel om de tuin kunnen leiden!

Als projectmanager binnen het facility management kom je regelmatig voor vragen te staan die niet tot de dagelijkse werkzaamheden behoren. Zo zal een bedrijf niet wekelijks verhuizen naar een ander kantoor en zal de facilitaire afdeling niet dagelijks reorganiseren. Dergelijke vraagstukken kun je beter als project aanpakken en dan heb je natuurlijk een manager nodig die dit project in goede banen leidt. De projectmanager zorgt er met zijn projectteam voor dat het doel van het project bereikt wordt binnen de gestelde kaders. Denk hierbij aan de oplevering vóór de deadline en budget- en kwaliteitsbewaking.

Je verzorgt en beheert de contracten van bedrijven die bij jouw organisatie de schoonmaakactiviteiten afnemen. Jij bent de contactpersoon voor de klant en voor je teamleiders. Veel bedrijven doen niet alles meer met eigen personeel. De schoonmaak wordt bijvoorbeeld vaak uitbesteed aan gespecialiseerde schoonmaakbedrijven. Met jouw kennis van facilitaire producten en diensten kun je terecht als manager bij allerlei leveranciers van faciliteiten, bijvoorbeeld als regiomanager bij een schoonmaakbedrijf. Als regiomanager ben jij het aanspreekpunt voor meerdere klanten in jouw regio. Je zorgt dat de afspraken in het contract worden nagekomen en stuurt daarop de teamleiders aan die met hun team schoonmaken in de panden van jouw klanten. Het is aan jou om ervoor te zorgen dat de kosten binnen het budget blijven en de taken en gestelde eisen worden volbracht.

Als teamleider van de servicedesk zorg jij er samen met jouw team voor dat de balie bemand is, de telefoon en e-mail wordt beantwoord en dat alle reserveringen goed en snel verwerkt worden. In overleg met jouw team kijk je hoe zaken sneller of beter geregeld kunnen worden en ben je verantwoordelijk voor het maken van de personeelsplanning. Ook overleg je regelmatig met de facility manager over de gang van zaken bij de servicedesk en heb je contact met andere afdelingshoofden, zoals de cateringmanager, de technische dienst, leveranciers en beveiliging.

Doorstuderen

Na de opleiding Facility Management heb je verschillende mogelijkheden om door te studeren. Zowel voltijd als in deeltijd bij een hogeschool of een universiteit. Je kunt denken aan de Master Facility and Real Estate Management. Je kunt na je studie ook kiezen voor een master Bedrijfskunde, Personeelsmanagement, Sociologie of Organisatiewetenschappen.

Huidige arbeidsmarkt

Bron: landelijke cijfers HBO-Monitor 2021 (publicatie april 2022)

Locatie

Waar ga je studeren?

Niet op zoek naar deze opleiding?

Kijk ook eens naar deze opties
🍪

Welkom!
Wij maken gebruik van functionele en analytische cookies voor de werking van de website en het verbeteren van jouw gebruikerservaring. Wil je meer weten? Lees dan ook ons cookiebeleid.

Instellen