Ga direct naar de content

Facility Management voltijd

Vierjarige bachelor in het Nederlands, start in september

Als facility manager ben je op managementniveau verantwoordelijk voor het aanbod van faciliteiten in diverse organisaties.

Je zorgt ervoor dat het aanbod van diensten en producten naadloos aansluit op de wensen en behoeften van de gebruikers. Om organisatieactiviteiten optimaal mogelijk te maken, geef je leiding aan een team facilitaire medewerkers. Je staat in nauw contact met interne en externe klanten en bent bovendien op de hoogte van trends die relevant kunnen zijn voor de organisatie. Daarnaast voer je gesprekken met leveranciers en sluit daarmee de beste contracten af.

Dagelijks heb je te maken met factoren die zorgen voor mogelijkheden, maar ook beperkingen zoals budgetten, wensen van de directie, concurrenten en incidenten. Dit vraagt van jou kennis en vaardigheden om de juiste afwegingen te maken alvorens een besluit te nemen. Als facility manager ben je onder andere verantwoordelijk voor het onderhoud van huisvesting en terreinen, werkplekinrichting, beveiliging, catering, parkeervoorzieningen, receptie en servicedeskfaciliteiten. Deze en vele andere elementen behoren tot het facilitaire speelveld waarin jij een regisserende rol vervult.

Als FM’er weet je als geen ander hoe je optimaal service verleent met de gewenste houding, inzet en middelen. Het is een zeer dynamische en uitdagende functie die je in uiteenlopende sectoren tegenkomt, want facility management is in elke organisatie van belang.

Vraag de brochure aan

Brochure aanvragen

Woon je in het buitenland? Vraag dan de brochure(s) aan via e-mail.

Facility Management voltijd

  Meer brochures toevoegen (max 5)

  Sharmayne over Facility Management

  Studie in Cijfers

  Meer info: studiekeuze123.nl Publicatiedatum 21-05-2015 Meer info
  Deze opleiding
  Landelijk gemiddelde
  student tevredenheid
  Deze opleiding 3.8
  Landelijk gemiddelde 3.9
  aantal eerstejaars
  Deze opleiding 136
  Landelijk gemiddelde 164
  ervaren contacttijd eerstejaars
  Deze opleiding 12-18
  Landelijk gemiddelde 18-24
  doorstroom naar tweede jaar
  Deze opleiding 68%
  Landelijk gemiddelde 71%
  diploma binnen 5 jaar
  Deze opleiding 49%
  Landelijk gemiddelde 58%
  doorstuderen
  Deze opleiding 5%
  Landelijk gemiddelde 5%
  landelijk gemiddelde arbeidsmarkt
  Landelijk gemiddelde 61%

  Toelichting vanuit de opleiding

  Facility Management Rotterdam is een kleinschalige opleiding. Met een variabele groepsgrootte van 25 tot 30 studenten bevorderen wij het contact tussen studenten en docenten en daarmee creëren we ruimte voor kennisoverdracht in interactieve colleges.

  Opbouw

  Hoe is de opleiding opgebouwd?
  Leerlijnen

  Om onze Rotterdamse praktijkgerichte aanpak en jouw talentontwikkeling te vertalen naar het onderwijs hanteert Hogeschool Rotterdam drie leerlijnen: kennisgestuurd, praktijkgestuurd en studentgestuurd onderwijs.

  Aan het begin ontwikkel je vooral je kennis. Dat gebeurt in hoor- en werkcolleges, practica en trainingen. Je krijgt opdrachten om die kennis toe te passen in vraagstukken uit je beroep. Die pak je zelfstandig of samen met andere studenten aan.

  Later ga je meer en meer de praktijk in. Altijd met begeleiding van je persoonlijke coach. Je leert reële beroepsvraagstukken aan te pakken, bijvoorbeeld in projecten, waar mogelijk voor een 'echte' opdrachtgever. Daarnaast stel je voor een deel je eigen opleiding samen door middel van keuzevakken, je stageplaats(en), een minor en je afstudeeropdracht of -onderzoek in het laatste jaar.

  Elke opleiding vult de leerlijnen op haar eigen manier in, zodat het onderwijs goed aansluit op jouw situatie en achtergrond én op de beroepen waarvoor je opgeleid wordt. Door deze combinatie van leerlijnen zijn onze opleidingen niet alleen uniek, maar ook echt Rotterdams.

  Het eerste jaar

  In het eerste jaar krijg je een goede indruk van het beroep van facility manager door onder meer beroepsoriëntatie, gastsprekers, bedrijfsbezoeken en het werken aan cases, naast de reguliere lessen. Je maakt kennis met de vele aspecten van het beroep: huisvesting, facilities, communicatieve en managementvaardigheden, financieel management en projectmanagement. Er wordt ondersteuningsonderwijs aangeboden als je voor bepaalde vakken wat extra oefening kunt gebruiken. Elk kwartaal staat een thema centraal, zoals ’de gebruiker‘, services, huisvesting en tenslotte de organisatie. Bij ieder thema werk je samen in opdracht van bedrijven en maak je kennis met deskundigen uit het werkveld. Kennis en vaardigheden die je op dat moment nodig hebt, krijg je aangeboden in vakken die parallel lopen aan het project. Denk hierbij aan inhoudelijke vakken zoals Projectmatig werken, Communicatievaardigheden, Bedrijfseconomie, Facilitair recht en Business English.

  Na het eerste jaar

  In het tweede jaar werk je aan complexere projectopgaves, onder andere op het gebied van in- en verkoop en facilitaire concepten. Daarnaast krijg je vakken als Marketing, Zakelijk communiceren, Proces- en kwaliteitsmanagement, Financieel management en Facilitair leiderschap. Studieloopbaancoaching helpt je in je persoonlijke ontwikkeling. Naast de verplichte vakken, kies je zelf keuzevakken en je stage-omgeving. In het tweede jaar duurt de stage tien weken, in het derde jaar twintig weken en de afstudeerperiode beslaat ook twintig weken. Dat kan ook in het buitenland. In het vierde jaar kies je een minor naar keuze om je verder te specialiseren. Er zijn ook mogelijkheden om een deel van het programma aan een buitenlandse hogeschool te volgen.

  Keuze en begeleiding

  Tijdens je opleiding kun je kiezen uit zo'n driehonderd keuzevakken. Dit biedt je de kans om over de grenzen van je eigen opleiding heen te kijken en om invulling te geven aan je specifieke leerbehoeften. Soms blijkt tijdens of al vóór de opleiding dat je moeite hebt met een bepaald vak. Dan is het nuttig je kennis hiervan bij te spijkeren. Hogeschool Rotterdam biedt hiervoor zowel vóór als tijdens de opleiding mogelijkheden.

  Afhankelijk van je opleiding kun je zelf een stageplek uitzoeken. Via een minor in de hoofdfase van je studie kies je een bepaald profiel waarmee je jezelf kunt onderscheiden. Ook de afstudeeropdracht die je kiest, geeft een persoonlijke inkleuring aan je opleiding.

  Iedere student is uniek en heeft zijn eigen ideeën over wat hij in zijn studie wil bereiken. In onze begeleiding maken we je bewust van je capaciteiten, kansen en uitdagingen. Zo helpen we je om jezelf te overtreffen en het beste uit jezelf te halen. Als student krijg je een coach (docent) die je begeleidt en de studievoortgang in de gaten houdt. Ook kun je een peercoach krijgen: een ouderejaarsstudent die een jongerejaars begeleidt.

  Stage lopen

  In het tweede jaar loop je een praktijkstage van 10 weken. Je werkt mee op diverse afdelingen en loopt mee met de facility manager. Daarnaast voer je opdrachten uit.

  In het derde jaar duurt je managementstage twintig weken. In het vierde jaar voer je in twintig weken een afstudeeronderzoek uit voor het bedrijf waar je dan stage loopt.

  Bekijk in onderstaand filmpje hoe Mark Uittenbogaard zijn derdejaars stage bij Garcia Jeans ervaart.

  Minors

  In de laatste fase van je opleiding verdiep je je door middel van een minor in je vakgebied of verbreed je je kennis in een door jou gewenste richting. De onderstaande minors geven een beeld van het type minor dat je kunt verwachten.

  Minor Real Estate & Housing

  Tegenwoordig wordt huisvesting steeds meer gezien als een (strategisch) bedrijfsmiddel om de bedrijfsdoelstellingen te realiseren. Het gaat dan om kosteneffecten, maar ook om bijdragen aan de primaire bedrijfsprocessen. Aandacht wordt besteed aan strategische aspecten, de levenscyclus van een gebouw, het bouwproces en trends binnen vastgoed en huisvesting. De minor bereidt je voor op functies als huisvestingsadviseur, manager gebouwbeheer, relocation manager, parkmanager, projectmanager, beleidsmedewerker facility management en vastgoedbeheerder.

  Minor Management & Consultancy

  Deze minor bereidt je voor op leidinggevende en adviserende functies. Er wordt aandacht besteed aan management- en adviesvaardigheden, intercultureel-, project- en verandermanagement, managementtrends, organisatiediagnose en onderzoeksmethoden, adviseren en consulteren, projectplanning, processturing en procesbeheersing.

  Minor International Marketing & Sales

  Klantgericht opereren is tegenwoordig voor elk bedrijf een noodzaak. Finance en accounting, verkooptraining, recht, specifieke communicatieve vaardigheden en vreemde talen vormen belangrijke componenten van deze minor.

  Student bij andere hogeschool?

  Ben je student bij een andere hogeschool en wil je een minor bij Hogeschool Rotterdam volgen? Bekijk je mogelijkheden op Kiesopmaat.nl. De minors van Hogeschool Rotterdam duren een half jaar (september - februari) en leveren 30 EC (studiepunten) op.

  Afstuderen

  Ter afsluiting werk je aan een afstudeeropdracht. Theorie en vaardigheden die je tijdens de opleiding hebt opgebouwd, komen samen in een onderzoeksrapport waar de opdrachtgever mee aan de slag kan.

  Internationale mogelijkheden

  Als je een internationale carrière ambieert, dan bereidt de opleiding je hier ook op voor! In overleg met de opleiding kun je een deel van de opleiding in het buitenland doorbrengen, bijvoorbeeld tijdens je stageperiode.

  Vakken

  Een indicatie van de vakken die je kunt verwachten

  Honoursprogramma

  Binnen de opleiding Facility Management is het mogelijk om deel te nemen aan het Honoursprogramma "Future FM". Dit programma is speciaal ontwikkeld voor studenten die iets extra's uit de studie willen halen. Het Honoursprogramma doe je naast je bachelorprogramma dus het is alleen weggelegd voor echte doorzetters. Het versterkt je ontwikkeling in het vakgebied Facility Management door middel van projecten op het gebied van innovatie en toegepast onderzoek. Rond jij als 'excellent student' dit programma succesvol af dan krijg je op je diploma de eervolle vermelding 'Honours Degree'.

  Bekijk meer informatie over het Honoursprogramma

  Onderwijsvorm

  Hoe is het onderwijs ingericht?
  • Praktijk
  • Theorie
  • Keuzeruimte
  • Begeleiding
  5 dagen school per week
  15 uren zelfstudie per week
  • Praktijk
  • Theorie
  • Keuzeruimte
  • Begeleiding
  • Praktijk
  • Theorie
  • Keuzeruimte
  • Begeleiding
  • Praktijk
  • Theorie
  • Keuzeruimte
  • Begeleiding
  Legenda
  Praktijk
  Keuzeruimte
  Theorie
  Begeleiding

  Na je studie

  Wat kun je doen na je opleiding?
  Na je afstuderen

  Gefeliciteerd! Je hebt je Bachelor of Business Administration (BBA) gehaald. Deze titel mag je achter je naam voeren. 

  Ook ontvang je bij je diploma een diplomasupplement met een DS-label. Met dit Engelstalige document kun je de waarde van je diploma eenvoudiger aantonen in het buitenland bij de toelating tot een vervolgstudie of bij het vinden van een baan.

  Heb je het Honoursprogramma gevolgd? Dan krijg je ook een honours degree, waarmee je je doorzettingsvermogen en extra kennis kunt aantonen.

  Beroepen

  Na het afronden van de studie kun je in de meest uiteenlopende organisaties aan de slag. Jettie Beukers is een oud-student die dat kan beamen. Zij is projectmanager die via haar werkgever werkt voor verschillende organisaties. In het filmpje vertelt zij over haar werkzaamheden en wat er nodig is om een goede projectmanager in haar vakgebied te kunnen zijn. 

  Bekijk mogelijke beroepen

  Doorstuderen

  Na de opleiding Facility Management heb je verschillende mogelijkheden om door te studeren. Zowel voltijd als in deeltijd bij een hogeschool of een universiteit. Je kunt denken aan de Master Facility and Real Estate Management. Je kunt na je studie ook kiezen voor een master Bedrijfskunde, Personeelsmanagement, Sociologie of Organisatiewetenschappen.

  Huidige arbeidsmarkt

  Bron: landelijke cijfers HBO-Monitor 2014

  Locaties

  Waar ga je studeren?

  Academieplein

  G.J. de Jonghweg 4 - 6 3015 GG Rotterdam

  Niet op zoek naar deze opleiding?

  Kijk ook eens naar deze opties
  • Commerciële Economie voltijd

   Wil jij een nieuw product succesvol op de markt zetten of zorgen dat meer mensen een product kopen? Met de opleiding Commerciële Economie leer je dit allemaal.

  • Leisure Management voltijd

   Creatief geïnspireerd, economisch gedreven en praktijkgericht. Een toekomst waarin iedere dag een belevenis is, vol communicatie en creativiteit? Leisure Management biedt mogelijkheden voor het leven.

  • Vastgoed en Makelaardij voltijd

   Door het volgen van de opleiding Vastgoed en Makelaardij word je opgeleid als vastgoeddeskundige. Deze vastgoedopleiding biedt veel carrièreperspectief.

  We gebruiken cookies om de website te verbeteren.