Menu English

Studiekosten

Aan welke kosten moet je denken?

Collegegeld

Als je in het hoger onderwijs studeert, betaal je ieder jaar collegegeld. Hierbij maken we onderscheid tussen wettelijk collegegeld en instellingscollegegeld.

In 2023-2024 bedraagt het wettelijk collegegeld voor een:

 • voltijd- of duale opleiding € 2.314,- of € 1.157,-*

Onder bepaalde voorwaarden kom je in aanmerking voor het wettelijk collegegeld. Bekijk alle regels en tarieven of bepaal met behulp van de Collegegeldwijzer welk tarief op jouw situatie van toepassing is.

* Kom je in aanmerking voor het wettelijk collegegeld en start je in studiejaar 2023-2024 voor het eerst met een Associate degree of bacheloropleiding, dan wordt het collegegeld in het eerste jaar gehalveerd (in 2023-2024 betaal je dan € 1.157,- in plaats van € 2.314,-). Bij lerarenopleidingen gaat het om de eerste twee jaar. Op de website van de Rijksoverheid vind je alle informatie en de voorwaarden.

Studenten uit niet-EER landen betalen instellingscollegegeld. Ook studenten die al in het bezit zijn van een hbo- of wo-diploma betalen voor de meeste opleidingen instellingscollegegeld.

Bekijk de regels en tarieven of bepaal met behulp van de Collegegeldwijzer welk tarief op jouw situatie van toepassing is.

Overige studiekosten

Voor de aanschaf van boeken, readers en andere leermaterialen moet je bij deze opleiding rekenen op een gemiddeld bedrag van € 450,- per jaar. In de eerste studiejaren valt dit bedrag hoger uit, in de daaropvolgende jaren weer fors lager. Een aantal boeken gebruik je namelijk ook in de jaren die erop volgen. Op de hogeschool zijn er leerplekken met computers waarop je je verslagen en huiswerk kunt maken. Het is echter raadzaam over een eigen laptop te beschikken. 

Buiten deze onderwijsbenodigdheden wordt een extra bijdrage gevraagd voor:

 • Introductiedagen studiejaar 1: € 50,-
 • Tweedaagse sollicitatietraining met overnachting op locatie. De kosten liggen tussen de €65,- en €85-.

Indien een student de bijdrage niet kan voldoen, terwijl er sprake is van een activiteit of voorziening die deel uitmaakt van een verplicht onderdeel van de opleiding, wordt de student een kosteloos gelijkwaardig alternatief geboden.

Naast de reguliere lesactiviteiten worden er bij de opleiding veel nevenactiviteiten georganiseerd, zoals studiereizen, lidmaatschappen, etc. Deze nevenactiviteiten kunnen kosten met zich meebrengen en zijn ondersteunend aan de studie en niet verplicht. Eventuele kosten maken we tijdig aan je bekend.


Kosten levensonderhoud

Naast je studiekosten moet je rekening houden met kosten voor levensonderhoud en verzekeringen. Ga je op kamers, dan is je huur een grote kostenpost. Als je op jezelf woont, kun je ongeveer rekening houden met de volgende maandelijkse kosten in euro’s (bron: Nibud Studentenonderzoek 2021):

 • Huur kamer (gemiddelde prijs in Nederland): € 426,- 
 • Boodschappen: € 173,-
 • Studieboeken en -benodigdheden: € 49,-
 • Vervoer (naast de OV-kaart): € 72,-
 • Ontspanning, uitgaan en sport: € 124,-
 • Kleding en schoenen: € 53,-
 • Zorgverzekering: € 115,-
 • Telefoon: € 19,-

Bovenstaande bedragen zijn gemiddelde uitgaven van studenten in Nederland. 

Wil je meer informatie over de kosten van studeren? Kijk dan op de website van Nibud. Je kunt daar ook meer informatie vinden over de hoogte van je kamerhuur en benodigde (studenten)verzekeringen.

Studiefinanciering

Als je gaat studeren, heb je onder bepaalde voorwaarden recht op studiefinanciering. Studiefinanciering voor hbo en universiteit bestaat uit verschillende onderdelen. Je bepaalt zelf welke onderdelen je aanvraagt: basisbeurs, aanvullende beurs (afhankelijk van inkomen ouders/verzorgers), studentenreisproduct, rentedragende lening en collegegeldkrediet. 

Voor alle actuele informatie over studiefinanciering kun je terecht bij DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs).

Alle informatie over studiefinanciering

 

 

🍪

Welkom!
Wij maken gebruik van functionele en analytische cookies voor de werking van de website en het verbeteren van jouw gebruikerservaring. Wil je meer weten? Lees dan ook ons cookiebeleid.

Instellen