Menu English

Regionale consortia zwangerschap en geboorte en NRCG

Dit project bouwt voort op de eerdere ZonMw projecten gericht op de ontwikkeling, bestendiging en borging van de regionale consortia en het Netwerk Regionale Consortia Geboortezorg

We streven naar voortzetting en naar bestendiging en borging van het Netwerk Regionale Consortia Geboortezorg (NRCG). Het NRCG vormt een landelijk dekkend netwerk van 7 regionale consortia en werkt onafhankelijk, multidisciplinair en op een gelijkwaardige manier samen aan de gezamenlijke opdracht t.a.v. kennis en kwaliteit. Het NRCG verbindt onderzoek met praktijk en slaat een brug tussen alle partners en belanghebbenden in de geboortezorg op zowel lokaal, regionaal als landelijk niveau, met continue aandacht voor ouderparticipatie. Hoofdactiviteiten bestaan uit – en zijn gericht op –samenwerking, kwaliteitsverbetering, communicatie, netwerkvorming en - beheer en het ontwikkelen, delen en toepassen van kennis.

Over het project

Projectbeschrijving

De doelstellingen en daaraan gekoppelde activiteiten zijn vastgelegd in een jaarplan, inclusief verantwoordelijkheden en portefeuillehouders. Evaluatie hiervan is structureel onderdeel van de activiteiten van het NRCG. 

Het NRCG beoogt met de hoofdactiviteiten: 

  • de ontwikkeling en implementatie van kennis te stimuleren; 
  • daarmee bij te dragen aan optimale perinatale en maternale gezondheid en aan het terugdringen van verschillen hierin; 
  • het NRCG als multidisciplinaire kennisinfrastructuur voort te zetten en toe te werken naar bestendiging en borging. 

Vanuit het bestuur en de coördinatoren, die zowel op regionaal als op landelijk niveau nauw met elkaar afstemmen, is er grote bereidheid om de bestaande samenwerking binnen het NRCG voort te zetten en is er een afgevaardigde die zich (in uren en in motivatie) committeert aan de rol en verantwoordelijkheid om het NRCG als gezamenlijk netwerk te continueren. Er is daarmee een actieve inzet voor het NRCG vanuit alle consortia waardoor alle regio’s actief betrokken zijn en worden gehouden en waarmee het belang van het NRCG landelijk wordt uitgedragen.  

(Beoogde) resultaten

Samenwerkingsafspraken
De samenwerkingsafspraken tussen NRCG en stakeholders (Federatie van VSV’s, CPZ, VIPP-Programma Babyconnect en de Innovatie Beheerscyclus Gegevensuitwisseling Integrale Geboortezorg, Perined, RIVM, Programma Kansrijke Start) zijn nagekomen, gecontinueerd en waar van toepassing geïntensiveerd. Aansluitend bij ontwikkelingen in de geboortezorg zijn samenwerkingsafspraken met nieuwe partners gemaakt. 

Relatiebeheer
Relatiebeheer is gecontinueerd op de wijze waarop dat nu is vormgegeven. Bovendien fungeert iedere bestuurder en coördinator als relatiebeheerder van het NRCG. 

Netwerkvorming
Bestaande netwerken zijn onderhouden en geborgd en nieuwe netwerken zijn aangeboord. 

Kennisontwikkeling
Kennisontwikkeling vindt plaats binnen de regionale consortia, met een of meerdere consortia samen en/of vanuit NRCG en i.s.m. met (aanstaande) ouders en partners binnen de consortia en landelijk. Hiertoe is nieuw onderzoek geïnitieerd dat wordt uitgevoerd. Het NRCG heeft specifiek aandacht voor kennisontwikkeling rondom de thema’s die naar voren komen uit de veldraadpleging van het NRCG en de Federatie van VSV’s en rondom de thema’s Ouderparticipatie, Kansrijke Start, Waardegedreven zorg en Capaciteit. 

Kennisdeling en -toepassing
Kennis wordt primair gedeeld via de webinars, de heidagen NRCG, de NRCG nieuwsbrief en de gremia van de regionale consortia zelf en secundair binnen de uitvoering van onderzoeksprojecten. Toepassing van kennis vindt direct (binnen projecten en als projectopbrengst –bijvoorbeeld bij de ontwikkeling van een concreet product) en indirect (doordat kennis wordt vergaard) plaats. 

Kwaliteitsverbetering 
De activiteiten dragen bij aan verbetering van de kwaliteit van zorg.

Verbinding met het onderwijs

In verschillende consortia is er een duidelijke verbinding met onderwijs. Zo worden studenten en docenten betrokken bij onderzoek en worden onderzoeksuitkomsten ingebed in de curricula van verschillende opleidingen. Ook worden studenten en docenten uitgenodigd voor webinars. De wijze waarop en de mate waarin dit gebeurt, wisselt per consortium en hangt af van hoe dit regionaal georganiseerd is. Ook op landelijk niveau kijken we hoe we de verbinding tussen onderwijs, onderzoek, beleid en praktijk kunnen vormgeven vanuit het NRCG en zetten we stappen. Zo worden onderwijspartners bijvoorbeeld uitgenodigd voor de landelijke webinars/kennisdagen van het NRCG. In ons meerjarenplan is beschreven op welke wijze ontwikkelde kennis en tools in de verschillende regio’s kan worden ingebed in de curricula van verschillende gezondheidszorgopleidingen. Enerzijds hebben we daarbij dus aandacht voor het verder ontwikkelen van een verbinding met onderwijs op regionaal niveau, ondersteund met kennis en ervaringen binnen het NRCG, en anderzijds gaan we de verbinding op landelijk niveau verder verstevigen. 

Samenwerking

Projectleider en penvoerder is Hogeschool Rotterdam (HR). Bij dit project worden met verschillende instanties samengewerkt om de doelen te behalen, onder andere:

  • Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) 
  • Universiteit Maastricht 
  • Radboud Universitair Medisch Centrum 
  • Wilhelmina Kinderziekenhuis/UMC Utrecht 
  • AMC Medical Research B.V. 
  • Koru Kraamzorg B.V. 
  • Het Kraamkloppertje B.V. 
  • Cicogna Kraamzorg B.V. 
  • Stichting Máxima Medisch Centrum 
  • V.O.F. Gezonde Focus 

Projectfeiten

Looptijd

2023 - 2025 

Financiering

ZonMw
Dossiernummer 05430012220005

Lectoraat

lectoraat Verloskunde en Geboortezorg

Medewerkers

betrokken bij dit project