Menu English

Samen groeien 010

Samenwerking rondom de eerste 1000 dagen van een kind

Ieder kind verdient de best mogelijke start van zijn of haar leven en een optimale kans op een goede toekomst. De periode voorafgaand aan de zwangerschap en de eerste 1000 dagen van de ontwikkeling van een kind zijn heel belangrijk en bepalen de mogelijkheden voor groei en gezondheid, ook op lange termijn.

Projectfeiten

Looptijd

april 2021 - april 2025

Financiering

ZonMw

Lectoraat

Lectoraat Verloskunde & Geboortezorg

Over het project

Introductie

De ontwikkeling in de periode van 1000 dagen heeft invloed op het ontstaan van overgewicht, groei- en psychische  problemen, suikerziekte of hart- en vaatziekten, zowel in de kindertijd als in de volwassen levensfase. Goede zorg tijdens de eerste 1000 dagen is dus essentieel. Zowel medische, als sociale en psychische factoren hebben invloed op de ontwikkeling in de periode  voor de zwangerschap en in de eerste 1000 dagen  na de conceptie.

Tijdens deze ‘1000-dagen reis’ die  (aanstaande) ouders met hun kind maken, zijn veel  verschillende professionals en organisaties betrokken. Voor (aanstaande) ouders in kwetsbare omstandigheden zijn dit vaak zorg- en hulpverleners uit zowel het sociaal als medisch domein. Het is belangrijk dat de zorg afgestemd wordt op de wensen en behoeftes van de (aanstaande) ouders. Ook is het belangrijk dat de zorg- en hulpverleners onderling goed samenwerken voor continuïteit van zorg- en hulpverlening.

(Beoogde) resultaten

Doelstellingen van het onderzoek zijn: 

 1. Gedeeld inzicht in de begrippen ‘kwetsbare omstandigheden’ en ‘eerste 1000 dagen’;
 2. Realisatie van een (verbeterde) samenwerking tussen (aanstaande) ouders en professionals;
 3. Ontwikkeling van zorgtrajecten door (aanstaande) ouders en professionals;
 4. Ontwikkeling plan van aanpak voor duurzaam leer- en verbeternetwerk. 

Samenwerkingen

In het onderzoek ‘Samen groeien 010’ wordt in de praktijk samen met (aanstaande) ouders en zorg- en hulpverleners onderzocht wat nodig is voor een goede afstemming van de zorg rondom de eerste 1000 dagen. Ook wordt samen met (aanstaande) ouders en professionals materiaal ontwikkeld, dat deze samenwerking ondersteunt.

Het onderzoek wordt uitgevoerd door een samenwerkingsverband waarin (aanstaande) ouders met onderzoekers en zorg- en hulpverleners in het medisch, psychisch en sociaal domein en beleidsmedewerkers van de gemeente Rotterdam samenwerken.

Partners

                    

  

Projectnieuws

Actueel

“Ik zou zo graag willen zien dat vrouwen in mijn situatie, maar natuurlijk ook andere vrouwen, meer handvatten kunnen krijgen om een weg te vinden in wat en hoe ze het kunnen aanpakken’’.

Een ouder in kwetsbare omstandigheden

Publicaties

Onderzoekers

betrokken bij het project
 • Drs. Sushma Munshi, onderzoeker Samen Groeien 010
 • Dr. Hilmar Bijma, gynaecoloog afdeling Verloskunde & Gynaecologie Erasmus MC (hoofdonderzoeker)
 • Drs. Hiske Ernst-Smelt, projectleider Samen Groeien 010
 • Dr. A.J.W.M. Weggelaar-Jansen, ass. professor ESHPM, Erasmus Universiteit Rotterdam
 • Dr. M.P. Lambregtse – v.d. Berg, psychiater Erasmus MC
 • L.M.G. Blanchette Msc., beleidsadviseur gemeente Rotterdam
 • A. v.d. Berg-Bakker, beleidsadviseur CJG Rijnmond
 • Dr. M.W. Hodes, Klinisch psycholoog/orthopedagoog generalist ASVZ
 • M. van 't Hof, projectleider Nu Niet Zwanger
🍪

Welkom!
Wij maken gebruik van functionele en analytische cookies voor de werking van de website en het verbeteren van jouw gebruikerservaring. Wil je meer weten? Lees dan ook ons cookiebeleid.

Instellen