Menu English

Academisch Floreren

De ontwikkeling van studenten optimaliseren met evidence-based hoger onderwijs

Academisch floreren staat voor de combinatie van succes in de studie en andere belangrijke levensdomeinen van studenten. Welke interventies verlagen de uitval en zorgen tegelijkertijd voor meer studentenwelzijn? Welke combinatie van studie en werk is optimaal? Welk onderzoek is nodig om dit soort combinaties ter verkennen? In dit promotietraject onderzocht Izaak Dekker deze vragen met behulp van experimentele, interdisciplinaire en longitudinale studies.

Over het project

Projectbeschrijving

De studies in dit promotietraject richten zich op de vraag wat bijdraagt aan academisch floreren. Het promotietraject leverde vier artikelen op waarvan drie gebaseerd zijn op onderliggende projecten. Het eerste artikel beschrijft hoe onderwijswetenschappers bij kunnen dragen academisch floreren door samen met professionals experimenten uit te voeren die gericht zijn op combinaties van verschillende relevante doelstellingen. Het tweede artikel (gebaseerd op het goalsetting project) rapporteert de uitkomsten van een grootschalig veldexperiment naar de effecten van een opdracht waarin studenten hun gewenste toekomst en doelen beschrijven. Studenten die deze opdracht maakten aan het begin van de studie, vielen significant minder vaak uit en behaalden meer studiepunten dan studenten die een controleopdracht maakten. Het derde artikel (gebaseerd op het chatbot project) brengt bevindingen uit de onderwijspsychologie, klinische psychologie, en kunstmatige intelligentie bijeen om aanbevelingen te doen voor typen vervolginterventies die gepersonaliseerde coaching bieden op basis van de doelen en belemmeringen. Het laatste artikel (gebaseerd op het Werken naast je studie project) rapporteert een longitudinale studie naar de effecten van verschillende soorten werk op de studievoortgang van leraren in opleiding. De bevindingen van deze studie geven aan dat de optimale hoeveelheid werk aan het begin van de studie 8 uur is. Veel studenten verruilen in het derde jaar hun bijbaan buiten het onderwijs voor een baan in het onderwijs. Dit werk hangt, verrassend genoeg, gemiddeld samen met het halen van significant meer studievoortgang.

Projecten bij het promotietraject

Onder het promotietraject vallen verschillende projecten. Hieronder de links naar de projectpagina's. 

(Beoogde) resultaten

  • Academic Thriving: Optimising Student Development with Evidence-Based Higher Education
    Dissertation Izaak Dekker, juni 2022

  • 1.134 studenten deden mee aan een experiment waaruit bleek dat goalsetting leidde tot significant meer behaalde studiepunten en minder uitval.
  • Momenteel passen 16 opleidingen van drie verschillende instituten (HRBS, IGO, IVL) Hogeschool Rotterdam de goalsettinginterventie toe in hun curriculum.
  • 917 studenten van Rotterdam School of Management en 150 studenten van Hogeschool Rotterdam deden mee aan een experiment waarmee de effecten van een chatbot coach op studieprestaties en het welzijn van studenten werd getest.
  • Onderstaand filmpje: verbeter je studieresultaten met Reflective Goalsetting 

Samenwerkingen

Voor dit project is samengewerkt met een groot aantal samenwerkingspartners, binnen en buiten Hogeschool Rotterdam. 

Projectfeiten

Looptijd

2018 - 2021

Financiering

Comenius Senior, promotievoucher en opleidingen 

Thema

Optimalisering leerprocessen

"Is het je wel eens opgevallen dat je beter presteert als je vooraf specifieke en ambitieuze doelen stelt?"

Izaak Dekker

Publicaties

Medewerkers

betrokken bij dit project

Medewerkers betrokken bij dit project

🍪

Welkom!
Wij maken gebruik van functionele en analytische cookies voor de werking van de website en het verbeteren van jouw gebruikerservaring. Wil je meer weten? Lees dan ook ons cookiebeleid.

Instellen