Maaike werkt nauw samen met verschillende praktijkpartners, zoals bedrijven uit de creatieve industrie, overheden en zorginstellingen. Met deze partners onderzoekt zij of en hoe AI op verantwoorde wijze ontworpen en ingezet kan worden. Daarbij richt ze zich op de vraag hoe ontwerpers rekening kunnen houden met de invloed van AI-technologie op waarden als inclusiviteit, autonomie en duurzaamheid, en kijkt ze ook naar wíe er op wélke manier meedenken en -beslissen over AI, en wat organisaties kunnen doen om diverse achtergronden en perspectieven in dit proces mee te nemen.
Maaike is een van de leading lectoren in het RAAIT-onderzoeksprogramma (Responsible Applied AI), een meerjarig SPRONG-programma van de hogescholen van Rotterdam, Amsterdam en Utrecht. Daarnaast werkt zij samen met verschillende opleidingen om het thema AI en ethiek een plek in het onderwijs te geven.
Maaike heeft kunstmatige intelligentie (MSc) en filosofie (MA) gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Zij is in 2011 gepromoveerd op het onderwerp Explainable AI aan de Universiteit Utrecht.
Smart & Social Fest 2024
Digitale verantwoordelijkheid: samen bouwen aan een leefbare wereldAls kennisinstelling ontwikkelen we samen met onze partners in de stad en de regio praktijkgerichte kennis en innovaties die bijdragen aan het oplossen van de grote transitievraagstukken. Een van die vraagstukken betreft de Slimme en Sociale stad.
Onze wereld digitaliseert in een snel tempo. Daarbij lopen we tegen allerlei sociale en ethische gevolgen en vragen aan. Hoe willen we technologie gebruiken en wat vinden we daarbij acceptabel? Hoe digitaliseren en ontwerpen we op verantwoorde wijze de productieprocessen, dienstverlening en infrastructuur in en rondom de stad? En hoe dragen digitale oplossingen bij aan een leefomgeving waarin alles en iedereen gezien wordt en mee kan doen?
Lector Maaike Harbers doet onderzoek naar de rol van gender in het ontwerpen van verantwoorde AI. Het onderzoek benadrukt het belang van inclusieve ontwerpteams om AI op een verantwoorde manier in te zetten, om zo bij te dragen aan een leefomgeving waarin iedereen zich thuis voelt en iedereen mee kan doen.
Het onderzoek is gedaan met onderzoekers Kirsten van der Stelt en Sander 't Sas, in opdracht van de Provincie Zuid-Holland en in samenwerking met VHTO. Benieuwd naar het onderzoek en de inzichten? Tijdens het Smart & Social Fest op vrijdag 19 april 2024 vertelt ze er meer over.