Menu English

Dr. Maaike Lycklama à Nijeholt

Lector Finance & Business Innovation

Dr. Maaike Lycklama à Nijeholt is lector Finance & Business Innovation bij Kenniscentrum Business Innovation. Haar onderzoek is gericht op de aandachtgebieden fusies en overnames, soft controls en innovatieve financieringsvormen.

Sinds september 2012 is Maaike verbonden aan Kenniscentrum Business Innovation. Samen met haar team en studenten doet zij onderzoek naar alternatieve financieringsvormen voor ondernemingen, soft controls in organisaties, fusies en overnames en financiële aspecten van Publiek-Private Samenwerking.

Maaike Lycklama à Nijeholt studeerde Financiële Economie aan de Vrije Universiteit te Amsterdam. In 2010 promoveerde zij aan de Universiteit Leiden. In het kader van haar benoeming tot lector, gaf Maaike op 29 januari 2014 haar openbare les. Hierin gaf zij haar visie op de oorzaken van de financiële crisis en spoort zij ondernemers aan om te denken. Welke kansen biedt de crisis?

Overige werkzaamheden

Naast haar werkzaamheden bij het kenniscentrum is Maaike vanaf 2011 verbonden aan Nyenrode Business Universiteit als kerngroepvoorzitter Financiering. Sinds september 2012 is Maaike verbonden aan Instituut voor Privaatrecht van de Universiteit Leiden. Voorafgaand daaraan was zij universitair docent aan het Instituut Fiscale en Economische Vakken van deze zelfde universiteit. Daarnaast is Maaike lid van de Raad van Commissarissen van de Rabobank Leiden, Leiderdorp en Oegstgeest.

Interview

Maaike Lycklama à Nijeholt over haar lectoraat en verbinding met de praktijk.

Financiering verandert
Samenwerken met andere, schijnbaar concurrerende partijen staat in de bankwereld nog in de kinderschoenen. Maar met het toenemende belang van bijvoorbeeld crowdfunding ziet Maaike Lycklama dat financiering enorm verandert. “Waar vroeger de banken de grootste financiers waren, verschijnen nu andere financieringsvormen. Crowdfunding is daar een goed voorbeeld van. Maar ook de kredietunie herleeft. Zelfs nieuwe banken, zoals ‘app-bank’ Bunq, krijgen toegang tot de markt.” 

Interpreteren van informatie
Wat ook op z’n kop gaat, is de manier van controlling en aansturing. Internet in combinatie met ICT-ontwikkelingen zorgen ervoor dat er enorm veel informatie op ons afkomt. Lycklama: “Het genereren van financiële en andere aansturingsdata gaat ICT doen; het merendeel van de financiële administratie wordt geautomatiseerd waardoor rollen en functies van financiële beroepen veranderen. De financiële professional van de toekomst zal al die informatie moeten gaan interpreteren en vertalen. Dat betekent dat functies zoals boekhouders en MKB-accountants zullen transformeren naar financieel adviseur.” 

Interdisciplinaire samenwerking
Financieel specialisten moeten ook nadenken over sociale en ecologische waarden. Dat vereist interdisciplinaire samenwerking met andere partijen. Beslissingen worden in de toekomst niet langer alleen genomen op basis van puur financiële cijfers. CFO’s en directeuren financiën zullen bij het nemen van besluiten ook anderen naast zich zien die op basis van nieuwe waarden een besluit helpen nemen. Integraal denken, handelen en zakendoen heeft in de circulaire economie de toekomst.”

Minors

Betrokken bij de volgende minors

Volg Maaike Lycklama à Nijeholt

Op social media

Project(en)

Van Dr. Maaike Lycklama à Nijeholt

Publicatie(s)

Van Dr. Maaike Lycklama à Nijeholt
🍪

Welkom!
Wij maken gebruik van functionele en analytische cookies voor de werking van de website en het verbeteren van jouw gebruikerservaring. Wil je meer weten? Lees dan ook ons cookiebeleid.

Instellen