Menu English

Docent-onderzoekers ontvangen Promotiebeurs

Voor onderzoek naar betere ondersteuning voor mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden
02 september 2021

Docent-onderzoekers Ekram Maghroudi en Anne Geert van Driel ontvangen de NWO-Promotiebeurs voor leraren. Met deze beurs zullen zij samen een deelstudie doen naar de communicatie tussen verpleegkundigen en mensen met hartfalen die beperkt zijn in hun gezondheidsvaardigheden.

Maghroudi en van Driel hebben beiden onafhankelijk van elkaar een promotiebeurs aangevraagd bij de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Lector AnneLoes van Staa zal de gezamenlijke deelstudie begeleiden vanuit haar lectoraat ‘Transities in Zorg’.

Maghroudi richt zich in haar onderzoek op de begrijpelijkheid van schriftelijke en mondelinge geneesmiddelinformatie voor patiënten met beperkte gezondheidsvaardigheden (mensen die moeite hebben met het vinden, begrijpen en toepassen van informatie over gezondheid). Begrijpelijke mondelinge en schriftelijke informatie is belangrijk voor passend geneesmiddelgebruik. Maar deze geneesmiddelinformatie is niet altijd begrijpelijk voor deze doelgroep. Het doel van haar promotieonderzoek is om de begrijpelijkheid van mondelinge en schriftelijke geneesmiddelinformatie in apotheken en de spreekkamer te onderzoeken en te verbeteren.

Bij Van Driel ligt de focus op het versterken van het zelfmanagement van mensen met hartfalen én beperkte gezondheidsvaardigheden. Ongeveer één op de drie Nederlanders is beperkt in hun gezondheidsvaardigheden, met negatieve gevolgen voor de gezondheid. Met dit onderzoek wordt een interventie ontwikkeld voor zorgverleners om het zelfmanagement van mensen met hartfalen én beperkte gezondheidsvaardigheden te ondersteunen, zodat zij beter met hun aandoening kunnen omgaan in het dagelijks leven. Het onderzoek vindt plaats op poliklinieken en in gezondheidscentra in de Deltaregio en is onderdeel van Vitale Delta.

Wil je meer lezen over de NWO Promotiebeurs voor leraren? Ga dan naar: 51 docenten ontvangen een Promotiebeurs voor leraren | NWO

🍪

Welkom!
Wij maken gebruik van functionele en analytische cookies voor de werking van de website en het verbeteren van jouw gebruikerservaring. Wil je meer weten? Lees dan ook ons cookiebeleid.

Instellen