Menu Zoeken English

Openbare les lector Erica Witkamp

Openbare les Erica Witkamp | 13 november 2020

We krijgen er waarschijnlijk allemaal mee te maken. Of we worden een naaste van een patiënt of we doen zelf een beroep op onze naasten. Elkaar helpen en steunen is onderdeel van onze samenleving. Het wordt van ons verwacht en mensen vinden het vanzelfsprekend om anderen te helpen. Van wie mogen we hulp verwachten nu we te maken hebben met partners en kinderen die werken, familie op afstand en verbroken relaties; maar ook met nieuwe, samengestelde gezinnen en gecreëerde sociale netwerken? Fysiek en online.

Zorgen voor een ander vraagt vaak veel van naasten. Het knelt met de eigen activiteiten en zij ervaren verdriet of pijn vanwege de aandoening van de patiënt. Maar omdat het draait om de patiënt cijferen naasten zichzelf meestal weg. Met als gevolg dat veel naasten een risico lopen op overbelasting. Bovendien krijgen naasten ook te maken met zorgverleners.

Echter, in de gezondheidszorg bungelen ze er vaak maar een beetje bij. Er wordt wél verwacht dat naasten van alles doen, maar ze worden nauwelijks echt betrokken bij zorg, behandelingen en beslissingen. Het ontbreekt vaak aan erkenning en steun voor naasten.

Tijdens mijn openbare les ga ik in gesprek met ervaringsdeskundigen en onderzoekers. Ik laat zien dat verbetering nodig en mogelijk is en ik laat zien hoe ik met het lectoraat hieraan zal bijdragen. Met praktijkgericht onderzoek gaan we de samenwerking in de driehoek patiënt, naaste en zorgverlener verbeteren en de negatieve gevolgen van ziekte en sterven op naasten beperken. Met het onderwijs gaan we studenten opleiden om de patiënt te leren zien in relatie tot zijn omgeving.

Vanwege de maatregelen rondom Covid-19 zal de openbare les online plaatsvinden. Met als voordeel dat er plaats is voor iedereen! Via de rode button rechtsboven deze pagina kunt u aansluiten. Zet u het wel zelf even in uw agenda?

Na de openbare les komt de video van het lectoraat online. Tevens is dan ook de publicatie van de openbare les in boekvorm en als pdf beschikbaar. U ontvangt hierover na de openbare les een bericht. 

 

Programma

15:15 - 15:30 uur Online 'inloop'
15:30 - 16:15 uur Openbare les Erica Witkamp
16:15 - 16:30 uur Afsluiting Zakia Guernina (College van Bestuur)

 

Details

Datum Vrijdag 13 november 2020
Tijd 15:30 - 16:30 uur
Online De openbare les is via een livestream te volgen op de volgende eventpagina:
hr.nl/OpenbareLesEricaWitkamp

We gebruiken cookies voor analyse en marketing om de website te verbeteren.

Wijzig cookie-instellingen