Menu English

'Hoofd'-zaken en capitale beslissingen

Verbanden tussen klachten (en symptomen) in het hoofd en stoornissen

De minor neemt de titel in zekere zin letterlijk. Klachten en symptomen die in verband gebracht kunnen worden met stoornissen van het hoofd en de nek vormen het inhoudelijke thema van deze minor.

Veel voorkomende klachten zijn pijn in het hoofd (inclusief aangezicht), kaakpijn, duizeligheid, vermoeidheid en verminderde concentratie. Deze klachten worden regelmatig door cliënten aan hulpverleners voorgelegd. Het scala van symptomen in het hoofd is divers en vraagt om een grondige diagnostische ontrafeling en uitleg. Daarnaast geldt nog dat de symptomen soms ‘vaag’ zijn. Soms is de oorzaak een traumatische inwerkende kracht op het hoofd of de nek die in verband kan worden gebracht met de symptomen. Veelal echter ontbreekt een dergelijke duidelijke ontstaanswijze. Voor fysiotherapeuten en logopedisten vraagt dit om een verdieping van kennis om gegronde verbanden tussen deze symptomen en stoornissen van het hoofd te kunnen maken. Tegelijkertijd vraagt het ook om het overwegen van andersoortige expertise dan de eigen expertise. Samenwerkingsverbanden met tandheelkunde, gnatologie en neurologie zijn hier voor de hand liggend.

Betrokken medewerkers

Vanuit Kenniscentrum Zorginnovatie
🍪

Welkom!
Wij maken gebruik van functionele en analytische cookies voor de werking van de website en het verbeteren van jouw gebruikerservaring. Wil je meer weten? Lees dan ook ons cookiebeleid.

Instellen