Menu English

Echografie

Echoscopie Basis

De belangstelling voor echoscopie is de laatste jaren sterk toegenomen in diverse (para) medische disciplines, ook in de eerstelijns verloskundige zorg. Eerstelijns verloskundigen verrichten in toenemende mate zelfstandig echoscopisch onderzoek.

De Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV) kent een register Echoscopie Verloskunde waarin specifieke eisen worden geformuleerd voor de uitvoer van de basisecho. Eén van de eisen is het certificaat van de post-hbo cursus Echoscopie.

Deze minor sluit aan bij de theorie en praktijk van de post-hbo cursus Verloskundige Echoscopie van Fontys Hogeschool Eindhoven. Na het volgen van deze minor ontvangen studenten een certificaat “Echoscopie Basis, liggingsbepaling”, wat je recht geeft om in te stromen in een verkort traject van deze cursus.

In deze minor werken studenten naast praktijkonderwijs aan een onderzoeksvraag van een externe opdrachtgever.

Tijdens deze minor leren studenten tijdens de echovaardigheidslessen de basisprincipes van het maken van een tweede trimester echo. Hierbij komen aspecten aan bod als: het bepalen van de ligging van de foetus en placenta en het bepalen van de hoeveelheid vruchtwater. Deze praktijklessen vinden plaats binnen de hogeschool in de vorm van de ‘studenten echo-poli’, waar zwangere vrouwen gratis kunnen deelnemen aan een echo-onderzoek.

Betrokken medewerkers

Vanuit Kenniscentrum Zorginnovatie
🍪

Welkom!
Wij maken gebruik van functionele en analytische cookies voor de werking van de website en het verbeteren van jouw gebruikerservaring. Wil je meer weten? Lees dan ook ons cookiebeleid.

Instellen