Menu English

Dr. Sander Hilberink benoemd tot lector ‘Ondersteuningsbehoeften: Levenslang & Levensbreed’

PERSBERICHT Het College van Bestuur van Hogeschool Rotterdam heeft dr. Sander Hilberink benoemd tot lector ‘Ondersteuningsbehoeften: Levenslang & Levensbreed’ bij Kenniscentrum Zorginnovatie. In deze hoedanigheid gaat Hilberink zich richten op het ouder worden met levenslange beperkingen en de veranderende ondersteuningsbehoeften.

Groep veertigplussers groeit
Het nieuwe lectoraat sluit nauw aan bij Disability Studies, hèt vakgebied dat leven met een handicap of chronische aandoening bestudeert vanuit mensen zelf, hoe er naar hen gekeken wordt en de consequenties van deze opvattingen. De focus ligt echter op het ouder worden met een van jongs af aan ontstane aandoening. Belangrijke thema’s zijn het hebben (en houden) van een waardevolle plek in de samenleving en omgaan met een toename van lichamelijke problemen.

Hilberink: “De groep veertigplussers neemt toe en daarmee ook de gezondheidsklachten en participatieproblemen. Vaak hebben deze veertigplussers vragen over de veranderende impact van hun aandoening en hun toekomstperspectief. Voor zorg en ondersteuning zijn meerdere loketten die slecht op elkaar aansluiten. Deze groep krijgt ook relatief weinig aandacht in onderzoek waardoor de zorg onvoldoende past bij de veranderende ondersteuningsbehoeften met betrekking tot zorg en meedoen in de samenleving. In het onderwijs komt deze groep nauwelijks aan bod. Ik wil middels praktijkgericht onderzoek het onderwijs en de praktijk verrijken door het idee achter persoonsgerichte zorg toe te spitsen op deze veertigplussers.”

Wat betekent burgerschap voor veertigplussers met fysieke beperking?
Binnenkort start Hilberink met een project waarbij veertigplussers met Cerebrale Parese (CP) worden geïnterviewd. Voorafgaand aan het interview nemen deelnemers foto’s van situaties, plekken of objecten die voor hen de betekenis van burgerschap weergeven. Deze foto’s zijn uitgangspunt voor de interviews. Het doel van dit project is om inzicht te krijgen wat burgerschap voor veertigplussers met CP betekent en wat zij nodig hebben om burgerschap invulling te geven. Op basis van de verzamelde informatie worden posters ontwikkeld voor wacht- en spreekkamers in revalidatiecentra om het thema burgerschap onder de aandacht te brengen. Binnen het project ‘Voor een Goed Leven’ ontwikkelt Hilberink samen met verschillende patiëntorganisaties een e-learningmodule en een mediacampagne over veertigplussers met een fysieke beperking. De ontwikkelde kennis en postercampagne kunnen zij hierin integreren.

Sander Hilberink
Sinds 2009 werkt Hilberink als senior onderzoeker bij Kenniscentrum Zorginnovatie en hij was tot medio 2019 werkzaam als senior onderzoeker bij Erasmus MC. Hilberink is in 2013 gepromoveerd aan de Radboud Universiteit met een onderzoek naar stoppen met roken door patiënten met chronisch obstructief longlijden. Hilberink levert met zijn lectoraat een bijdrage aan de ambitie van Hogeschool Rotterdam om onderwijs, onderzoek en het verbeteren en vernieuwen van de beroepspraktijk met betrekking tot adequate ondersteuning en participatie van volwassenen met levenslange beperkingen te verbeteren.