Het lectoraat Didactiek van Hoge Verwachtingen onder leiding van Lia Voerman en Jarise Kaskens ambieert bij te dragen aan hoge onderwijskwaliteit, waarin professionals met vertrouwen worden opgeleid. Dit realiseren wij door middel van de effectief gebleken aanpak Didactisch Coachen als operationalisering van hoge verwachtingen: door het geven van specifieke, leerbevorderende feedback, denkstimulerende vragen te stellen, beperkt aanwijzingen te geven en door lerenden echt te zien. Door deze benadering dragen (aankomend) docenten en leidinggevenden bij aan het creëren van gelijke kansen voor alle lerenden.
Het lectoraat heeft zowel een Expertisekring als een Kenniskring. Doel van de Expertisekring is om het lesgeven vanuit hoge verwachtingen ‘evidence-informed’ te verspreiden in de hogeschool. Het lectoraat biedt daartoe een ruim professionaliseringsaanbod. Een uniek onderdeel van dit aanbod is het opleiden van interne trainers binnen de hogeschool, die vervolgens in hun eigen opleiding de didactiek van hoge verwachtingen implementeren. Het lectoraat doet uiteraard onderzoek naar deze wijze van werken.
Kenniskringleden doen onderzoek naar onderwerpen rondom de didactiek van hoge verwachtingen. Het doel is om kennis op te bouwen, die bijdraagt aan het evidence-informed handelen in de opleiding en beroepspraktijk.
In samenwerking met het Instituut voor Lerarenopleiding van Hogeschool Rotterdam houdt het lectoraat Didactiek van hoge verwachtingen zich bezig met het versterken van de didactische professionaliteit van lerarenopleiders en docenten ten behoeve van het bevorderen van het leren van studenten en leerlingen. Daarin wordt vooral gewerkt vanuit Didactisch Coachen, de operationalisering van werken met hoge verwachtingen.
Uitvoeringsprincipes
van expertisekring Didactiek van hoge verwachtingenLeraren die hoge verwachtingen hebben van hun leerlingen stellen aan die leerlingen veel vragen, ze geven hen de tijd om na te denken, zijn niet tevreden met een te makkelijk of te kort antwoord van de leerlingen en ze helpen hen om een goed antwoord te formuleren, door verdiepende vragen te stellen.
Leraren geven aan leerlingen van wie ze hoge verwachtingen hebben, meer korte instructies die iets toevoegen aan het antwoord van de leerling. Ze geven, zou je kunnen zeggen, kwalititief goede aanwijzingen.
Leraren geven meer feedback aan de leerlingen van wie ze veel verwachten: ze geven vooral meer specifieke feedback en ze geven meer positieve feedback.
Leraren zijn vriendelijker tegen leerlingen van wie ze hoge verwachtingen hebben, zowel verbaal als non-verbaal, waardoor er een warmer leerklimaat onstaat voor die leerlingen.