Menu English

TIP Emissieloos Bouwen

De opgaven rondom duurzaam bouwen, waar zowel de samenleving als bedrijven voor staan, zijn groot en veelomvattend. Maar ze zomaar in stukken hakken en het werk verdelen over meerdere afdelingen of opleidingen is (nog) niet de oplossing. TIP Emissieloos Bouwen zet ambities van de betrokken bedrijven en de Hogeschool centraal door samen te verkennen, te leren, proberen en reflecteren.

Wat is TIP Emissieloos Bouwen?

TIP (Talent Innovation Pool) is een leerwerkgemeenschap waarin stagiaires en afstudeerders van de Hogeschool Rotterdam samenwerken met bedrijven en experts om van en met elkaar te leren en oplossingen te vinden voor duurzamer bouwen.

Deze uitdaging worden niet zozeer aangegaan door het toepassen van (vak)kennis, maar gaat meer over begrip van de situatie en het slim combineren van kennis van meerdere partijen. Ons doel is studenten een rijke ‘context’ te geven rondom het probleem en de oplossing. Meedoen aan TIP Emissieloos Bouwen stimuleert discussies en kruisbestuiving om samen tot een oplossing te komen en die toe te passen.  

De winst van TIP Emissieloos Bouwen voor studenten, bedrijven en experts

De betrokken bedrijven en studenten krijgen in korte tijd een zeer compleet en actueel beeld rond het gekozen vraagstuk. We faciliteren met een praktische inslag, wat alle deelnemers helpt om breed te zoeken naar oplossingen. De student zal bredere opdrachten aankunnen en meer zelfsturend zijn. De betrokken bedrijven zullen belangrijke contacten opdoen en bewuster worden van het ecosysteem waarmee ze het verschil kunnen maken. 

De waarde blijkt al uit de vele bedrijven en instellingen die zich de afgelopen jaren hebben verbonden aan TIP. Waaronder Heembouw, Renewi, Constructif, Bouwend Nederland, Gemeente Schiedam, Ministerie van Defensie, Waal Bouw, Rijksuniversiteit Groningen, Sustainer, Popma ter Steege Architecten, SuperUse, Hiltrud Pötz en Meijs Ingenieurs en Uitvoering.
 

“Wij zetten de uitdaging centraal, in plaats van alleen de kennis”


Alles heeft een samenhang. Als je één aspect wijzigt, heeft dat weer invloed op een ander aspect. Bedrijven en instanties ondervinden dit voortdurend in hun zoektocht naar emissieloos bouwen. Om echt nieuwe wegen in te kunnen slaan, is het nodig om het probleem én de oplossing van alle kanten te bekijken. Het gaat ons daarbij niet om het samenvoegen van kennis, maar vanuit meerdere disciplines en perspectieven naar samenhang kijken. Dat noemen we transdisciplinair werken. Want voor het verkennen van de juiste oplossing is het belangrijk om vanuit elkaars gezichtspunt te leren kijken. En te experimenteren.

Samen bouwen aan een breder kennisnetwerk

TIP Emissieloss Bouwen heeft als doel om:

  • een effectieve leerwerkgemeenschap te creëren voor de deelnemers;
  • een breder kennisnetwerk (ecosysteem) van aangesloten bedrijven, scholen, kennispartners en experts op gang te brengen;
  • voeding te geven aan effectieve onderwijsinnovatie, passend bij de hedendaagse opgaven.

Meer informatie

Neem voor meer informatie contact op met Cora Jongenotter.

“Niet alleen kennis samenvoegen, maar vanuit meerdere perspectieven naar de samenhang kijken”