Menu English

Twee onderzoeken ontvangen subsidie Regieorgaan SIA RAAK-mkb

Samenwerking in het mkb versterken

09 november 2021

Praktijkgericht onderzoek om innovatie in het mkb naar een hoger niveau te tillen én tegelijkertijd het onderwijs van hogescholen actualiseren. Dat is waar de RAAK-mkb subsidie van Regieorgaan SIA voor staat. Kenniscentrum Business Innovation krijgt voor twee onderzoeken deze subsidie toegekend. Heugelijk nieuws! 

De onderzoeken ‘Early STATUS – Early Strategic alerts for Turnaround of Small Businesses ’ van lector Arie de Wild en ‘Internationaal relatiemanagement van het dienstverlenend mkb in een tijd
van exponentiële digitalisering’, van lector Leo Klienbannink kunnen met het toekennen van deze subsidie van start. Wat houden deze projecten in? 

Project 1: Onderzoeksproject Early STATUS wil bedrijven uit crisis houden 

Crises en faillissementen zijn van alle tijden, maar met de coronacrisis zijn we ons hier nog meer bewust van geworden. Een deel van de bedrijven in Nederland kwam in zwaar weer of redde het niet. Veel ondernemers die ooit een faillissement hebben meegemaakt geven nadien aan dat zij veel eerder hadden moeten ingrijpen. Achteraf is dat natuurlijk veel gemakkelijker te zien, maar wat als er een methode was waarmee je vroegtijdig alarmbellen signaleert?  

 Het onderzoeksproject Early STATUS richt zich met het ontwikkelen van zo’n methode. In samenwerking met accountantskantoren en mkb-adviseurs wordt een methode ontwikkeld en getest die mkb-bedrijven stimuleert vroegtijdig hun strategische koers te wijzigen om zwaar weer te voorkomen. Een actueel onderwerp, zeker in deze coronatijd. De signalen dat het binnen een bedrijf de verkeerde kant op gaat worden vaak onvoldoende opgepakt. Hoe kan dat?  

  • Mkb-adviseurs ervaren dat zij te laat worden ingeschakeld.   
  • Mkb-ondernemers zijn daarnaast ook moeilijk te overtuigen van het opvolgen van hun advies.   
  • Mkb-accountants pakken in hun regelmatig contact met mkb-ondernemers signalen op, maar vinden het lastig die te delen met de ondernemer. Ze zijn in de veronderstelling dat een te kritische houding een commercieel risico met zich meebrengt.  
  • Medewerkers worden over het algemeen niet expliciet betrokken bij het voorkomen van een faillissement. Toch geven zij aan dat zij graag een bijdrage aan het herstel hadden geleverd.  

Ondernemers kunnen of willen hun eigen problemen niet onder ogen zien, accountants zien of communiceren deze problemen niet en adviseurs en medewerkers blijven buiten beeld. Samen optrekken in een preventief systeem vindt niet plaats. Early STATUS verbind deze vier partijen met elkaar in het samen op zoek gaan naar vroege signalen van verval en het gezamenlijk optrekken om erger te voorkomen. In ‘Early STATUS’ ontwikkelt en test het onderzoeksconsortium een vroegsignaleringsinstrument voor strategische crises en een adviesmethode om strategische koerswijziging (turnaround) mogelijk te maken.  

Project 2: Internationaal relatiemanagement van het dienstverlenend mkb in een tijd van exponentiële digitalisering 

 De Nederlandse dienstenexport neemt al jaren toe. Het is een belangrijke pijler voor de Nederlandse economie. COVID19 heeft ervoor gezorgd dat er een nog grotere druk op digitalisering van processen ligt, met name in relatie tot internationalisering van dienstverlening. Voor het dienstverlenend mkb zijn er nog geen tools of modellen beschikbaar om internationaal relatiemanagement vorm te geven.  

 Het project DIGGING2SERVE heeft dit als belangrijke doelstelling. Het project gaat een toolbox creëren die het dienstverlenend mkb handvatten en inzicht geeft bij het internationaliseren van diensten. Daartoe heeft het Kenniscentrum zich verbonden met lectoraten international business van Hanzehogeschool Groningen en Avans Hogeschool Breda, alsmede support van Hogeschool Arnhem en Nijmegen en Wittenborg Hogeschool.  

Het feit dat Metropoolregio Rotterdam-Den Haag, MKB Rotterdam-Rijnmond en IT Campus Rotterdam participeren en een gedreven groep mkb-bedrijven uit de regio, geeft het project een uitdagend en interessant perspectief voor het dienstverlenend mkb in de metropoolregio.