Menu Zoeken English

Buitenland

Er is steeds meer ruimte voor versoepelingen in Nederland en in het buitenland. Daarom biedt de hogeschool studenten en medewerkers vanaf september meer mogelijkheden om naar het buitenland te gaan. Daar zijn echter wel voorwaarden aan verbonden. Bovendien kan de hogeschool weer een verbod leggen op reizen naar het buitenland als de mondiale coronasituatie daar aanleiding toe geeft.

Als noodzakelijke reizen in het kader van de studie zien we alleen reizen in het kader van studeren in het buitenland, stage of afstuderen of (uitgaande en inkomende) exchange. (Korte) reizen binnen en buiten Europa met andere doeleinden dan in de vorige zin genoemd blijven op dit moment niet toegestaan.

Denk goed na over de noodzaak van een buitenlandperiode, het is je eigen beslissing en verantwoordelijkheid. Als student teken je voor vertrek een verklaring waarin je aangeeft je bewust te zijn van de risico’s op het gebied van veiligheid, gezondheid, financiën en studievoortgang. De hogeschool en de opleiding kunnen je helpen met een goede voorbereiding op dit besluit.

Reizen voor studiedoeleinden worden dikwijls als noodzakelijk gezien en kunnen vaak dus ook naar ‘oranje’ landen worden uitgevoerd. Informeer jezelf heel goed bij de ambassade van het betreffende land welke voorwaarden er gelden voor inreizen in het kader van studie.

Als je vanaf september stage wilt lopen of wilt afstuderen in het buitenland moet je uiterlijk 8 juli bij je opleiding kunnen aantonen dat je naar het betreffende land kunt afreizen en over een eventueel verplicht visum kunt beschikken. Er is voor deze datum gekozen zodat je genoeg tijd hebt om je voor te bereiden en eventueel voor een plan B te kiezen. Op de datum van vertrek dien je zelf te controleren of de condities in het land van bestemming niet zijn veranderd en je nog steeds kunt afreizen. Is op 8 juli de conclusie dat je niet naar het betreffende land kunt reizen of dat je geen stagebedrijf hebt gevonden, dan kan – in overleg met de opleiding – je verzoek na de zomervakantie opnieuw worden beoordeeld. Hou er rekening mee dat dit studievertraging kan opleveren, hiervoor ben je zelf verantwoordelijk. De opleiding zorgt ervoor dat je je hierop goed kunt voorbereiden.

In het geval van uitgaande exchange moet je uiterlijk 15 juni bij je opleiding kunnen aantonen dat je naar het betreffende land kunt afreizen en over een eventueel verplicht visum kunt beschikken. Op de datum van vertrek dien je zelf te controleren of de condities in het land van bestemming niet zijn veranderd en je nog steeds kunt afreizen. De datum 15 juni geldt omdat de universiteit ter plekke op tijd moet weten wie er aan de onderwijsprogramma’s meedoen. Daarnaast heeft de opleiding van Hogeschool Rotterdam tijd nodig om een alternatief onderwijsprogramma op te stellen, voor het geval je niet kunt afreizen naar het betreffende land.

Voor inkomende studenten van binnen en buiten Europa gelden geen restricties. Uiteraard moeten ze zichzelf wel op de hoogte brengen van eventuele restricties van het land van herkomst. Inkomende studenten zijn zelf verantwoordelijk voor eventuele kosten of studievertraging door (zelf)testen, een lockdown, quarantaine, ziekte, et cetera.

Houd je gezondheid in de gaten. Heb je verkoudheidsklachten, blijf dan thuis en maak een afspraak bij de GGD om je te laten testen. Kijk ook onder 'gezondheidsklachten' in deze Q&A.

Wij kunnen als Hogeschool Rotterdam niet bepalen waar onze studenten en medewerkers op vakantie gaan. Houd er wel rekening mee dat het coronavirus in sommige delen van de wereld nu juist een piek beleeft en dat het virus in enkele landen opnieuw opvlamt. De overheid maakte eerder al bekend dat zij geen Nederlanders meer zal terughalen indien ze in de problemen komen door het coronavirus. Het gaat nu om eigen verantwoordelijkheid. Dus ook als hogeschool kunnen we slechts advies geven: gebruik je gezond verstand.

In het geval van een (dreigende) calamiteit in het buitenland belt de student/medewerker te allen tijde het nummer: 0031 - 10 794 99 99. Op dit nummer is 365 dagen per jaar, 24 uur per dag en 7 dagen in de week een medewerker bereikbaar die eerstelijns ondersteuning biedt. Het nummer mag dus niet gebruikt worden voor andere vragen zoals bijv. stage-opdracht, deadlines en andere niet-urgente zaken. Studenten en medewerkers kunnen dit noodnummer direct bellen of aanvragen via de lokale telefooncentrale door een collect call of reverse charge call aan te vragen. Studenten die zich in het buitenland bevinden en vragen hebben over minder spoedeisende zaken, zoals beurzen, kunnen contact opnemen met CoIA Exchange: coia-exchange@hr.nl.

Veelgestelde vragen per onderwerp

We gebruiken cookies voor analyse en marketing om de website te verbeteren.

Wijzig cookie-instellingen