Menu Zoeken English

Thuiswerken

Als je niet op de hogeschool hoeft te zijn, werk dan thuis. Alleen collega’s in het onderwijs of in functies waarbij de dienstverlening noodzakelijk op locatie uitgevoerd moet worden (zoals Studenten Service Center en salarisadministratie) werken op school. Kom je - als het niet anders kan - toch naar de hogeschool, overleg dan eerst met je leidinggevende en reserveer vervolgens een werkplek via het reserveringssysteem op deze pagina op het intranet Hint.

Het is vanzelfsprekend dat je je in onze gebouwen aan de coronamaatregelen houdt:

  • Werk thuis als dat kan en maak je locatiebezoek niet langer dan nodig.
  • Houd minimaal anderhalve meter afstand van collega's.
  • Aan onze clean desk policy wordt nu extra waarde gegeven: laat het bureau netjes en schoon achter.
  • Is een fysiek bezoek aan de locatie toch niet nodig, annuleer de reservering dan via de link in de bevestigingsmail.

Als gevolg van de maatregelen is het waarschijnlijk dat je op afstand werkt. Lees meer op de hint-pagina werken op afstand om goed aan de slag te kunnen.

De hogeschool voorziet jou, indien gewenst en als tijdelijke noodvoorziening, van middelen als beeldschermen (incl. dockingstation), toetsenbord en muis, headset, laptopstandaard en USB-hub. Ook als je een andere bureaustoel nodig hebt, kun je daarvoor aankloppen bij de hogeschool. Stuur dan een aanvraag via deze Hint-pagina.

Een laptop of tablet kun je, met instemming van je leidinggevende, aanvragen bij de manager bedrijfsvoering van jouw instituut of dienst.

Zelf spullen aanschaffen en de kosten daarvan declareren is niet mogelijk.

Wil je advies over je thuiswerkplek of hoe je jouw energieniveau kunt optimaliseren? Maak dan een afspraak met een bedrijfsfysiotherapeut van LIJV. In een Teams-sessie van 30 minuten geeft de bedrijfsfysiotherapeut, die ook opgeleid vitaliteitscoach is, je praktische adviezen. Meld je aan en plan je eigen tijd via deze link.

Zijn er verdere maatregelen nodig, omdat je fysieke ongemakken ondervindt vanwege het thuiswerken? Dan is het ook belangrijk om in gesprek te gaan met je leidinggevende. Hij of zij kan je via het arbosecretariaat doorverwijzen voor een meer uitgebreid individueel (online) werkplekonderzoek door onze ergonomisch deskundigen. 

Vergaderen, werken en communiceren doen we op afstand en voornamelijk in Teams.  We worden er steeds handiger in maar heb je hierbij vragen of hulp nodig, stel je vraag dan via TOPdesk.

De hogeschool heeft eerder aangegeven dat geen gebruik gemaakt moet worden van het programma Zoom. De risico’s voor privacy en veiligheid bij het gebruik van dit product zijn veelvuldig in de nationale en internationale media besproken. Zoom heeft evenwel evidente voordelen en ondersteunt specifieke onderwijsvormen en -activiteiten beter dan bijvoorbeeld Microsoft Teams. Specifieke gaat het over (1) live college aan grote groepen waarbij het gelijktijdig zien van meer dan vier studenten belangrijk is en over (2) het uiteen gaan in zogenaamde "break out sessies" waar de docent tussen wisselt.

Er is daarom de afgelopen weken met Zoom gewerkt aan een configuratie die past binnen de kaders voor privacy en veiligheid van onze organisatie. We kunnen daardoor nu Zoom op kleine schaal gebruiken, waarmee we ons eerdere verbod inruilen voor het uitgangspunt ‘Microsoft Teams tenzij’. Gebruik Zoom dus alleen voor onderwijssituaties waar het noodzakelijk is. Gebruik Zoom niet voor normaal overleg, teamvergaderingen en externe contact waar Microsoft Teams voor ingezet kan worden en helemaal niet voor privacy gevoelige gesprekken. In het gebruik van Zoom is de configuratie van Hogeschool Rotterdam verplicht. Ook wordt ten sterkste aangeraden de op Hint beschikbare documentatie voor gebruik goed door te nemen. De ontwikkelingen rondom Zoom en de gevolgen hiervan voor privacy en veiligheid worden de komende periode door onze privacy officers en security officers nauwgezet gevolgd.

Teams is als onderdeel van Office365 aangekocht door de hogeschool, wordt beheerd en beveiligd door de IT-afdeling en is speciaal voor de hogeschool geconfigureerd. Dat geldt niet voor andere aanbieders. Zonder nadere afspraken, inrichting en beheer loopt de hogeschool privacy- en securityrisico’s. Naast videoconferencing geldt dit uiteraard ook voor andere applicaties die niet door de hogeschool gehost worden.

Vragen over het goed gebruik van software, ook m.b.t. didactische vraagstukken kunnen worden gericht aan Topdesk, daar zijn op dit moment vele extra specialisten beschikbaar. Heb je vragen over gebruik van persoonsgegevens vanwege gewijzigde processen, neem dan contact op met privacy@hr.nl. Verder geeft de website van het NCSC enkele aandachtspunten in verband met thuiswerken en actuele cyberdreigingen.

In deze tijd van onderwijs op afstand en thuiswerken vraagt de hogeschool speciale aandacht voor digitale veiligheid. We krijgen signalen dat aan het coronavirus gerelateerde phishing e-mails worden rondgestuurd. Dat is op dit moment bij Hogeschool Rotterdam nog niet het geval, maar het is niet uit te sluiten dat het in de nabije toekomst gebeurt. De hogeschool vraagt je daarom ook in deze periode waakzaam te blijven. Ontvang je een bericht dat je niet vertrouwt, kijk dan op Hint wat je kunt doen.

Daarnaast zijn er veel vragen over videobellen en privacy, zeker nu we minder op locatie kunnen werken. Wat zijn de richtlijnen voor het wel of niet opnemen van groepsgesprekken of lessen? En wie kan zijn of haar scherm delen tijdens een Teams-bijeenkomst? Lees hier de handleiding die opgesteld is voor het toekennen van rechten in Teams.

Op Hint is een pagina ingericht met tips om beter om te kunnen gaan met bijvoorbeeld angst en stress. Ook vind je daar tips hoe je fysiek gezond kunt blijven. Daarnaast vind je op de website HR Vitaal ideeën die je kunnen helpen om gezond te blijven en kun je er vragen stellen aan coaches, zoals fysiotherapeuten, RSI-experts, diëtisten, et cetera.

Verder kun je te allen tijde terecht bij een aantal gezondheidsondersteuners van de hogeschool, die jou kunnen helpen bij gezond en vitaal blijven of worden. Een overzicht van deze ondersteuners vind je op Hint. Maak een afspraak als je behoefte hebt aan een luisterend oor of aan tips die het thuiswerken plezieriger kunnen maken.

Deze turbulente tijd brengt heel wat onzekerheid, vragen en/of gevoelens met zich mee. Ondanks de gesloten vestigingen kunnen medewerkers, indien nodig, terecht bij de bedrijfsmaatschappelijk werker: Liselot de Jonge. Als je het moeilijk vindt om met de huidige situatie om te gaan, een gevoel van onzekerheid ervaart of de verandering lastig vindt om mee om te gaan, neem dan contact met haar op. Telefonisch bereikbaar via: 06-39087626 of via de mail: l.de.jonge@gimd.nl of l.d.a.de.jonge@hr.nl Op alle werkdagen bereikbaar tussen: 09:00-17:00 uur. Daarbuiten kan een mail worden gestuurd en zal er z.s.m. contact worden opgenomen.

Daarnaast kun je haar ook contacten met betrekking tot andere vraagstukken rondom privé en/of werk, zoals verstoring werk-privé balans, dreigende stress, burn-out en verzuim, omgaan met (organisatie)veranderingen en ontwikkelvragen.

Ook nu vind je bij de HR Academie biedt tal van mogelijkheden om te leren en te ontwikkelen. Op deze Hint-pagina vind je een overzicht van alle mogelijkheden.

Wil je je loopbaanperspectief eens verder wil verkennen, dan kun je terecht bij de loopbaanadviseurs van de hogeschool. Met deze individuele loopbaanbegeleiding worden medewerkers, in iedere leeftijdsfase, ondersteund bij het maken van (loopbaan)keuzes, het verhelderen van talenten en aspiraties, het ontwikkelen van plannen en het oplossen van loopbaandilemma’s.

Heb je als docent behoefte aan individuele begeleiding bij het vormgeven van blended onderwijs? Dan kun je via TOPdesk terecht bij de pedagogisch/didactische helpdesk (onderwijs op afstand) of de toetshelpdesk (toetsen op afstand). Hier kun je vragen stellen aan collega’s over onderwijs op afstand. Na het invullen van jouw vraag, komt die bij de juiste collega terecht en wordt er contact met je opgenomen. Zo helpen we elkaar een handje.

Een ander hulpmiddel is het online magazine over onderwijs op afstand. Dit magazine wordt continu aangevuld en geactualiseerd.

Veelgestelde vragen per onderwerp

We gebruiken cookies voor analyse en marketing om de website te verbeteren.

Wijzig cookie-instellingen