Lenen, verlengen en reserveren

Alle informatie voor studenten en medewerkers

Bij alle mediatheken van de hogeschool kun je boeken en ander materiaal lenen, reserveren, verlengen en weer terugbrengen.

Lenen bij de mediatheek

Lenen

Lenen bij de Hogeschool Rotterdam mediatheek

Je kunt op alle mediatheeklocaties lenen met je hogeschoolpas. Het lenen bij de mediatheek is gratis. Je kunt tot vijftien boeken of andere materialen tegelijk lenen via de self-service balie in de mediatheek. De standaard uitleenperiode voor de meeste materialen is drie weken.

Lenen bij de bibliotheek van de Erasmus Universiteit

Je kunt als student of medewerker van Hogeschool Rotterdam voor het gereduceerde tarief van € 15,- per jaar lid worden van EUR bibliotheek Woudestein. Vraag een lenerspas aan bij de EUR bibliotheek, op vertoon van je identiteitsbewijs, adreslegitimatie en je hogeschoolpas.

Verlengen

Hoe kun je je boeken verlengen?

 1. Open de mediatheekcatalogus en klik op de knop mijn gegevens.
 2. Ga naar mijn uitleningen, met verlengmogelijkheid.
 3. Klik op verleng alles, óf vink de materialen aan die je wilt verlengen en klik op verleng selectie.

Verlengen is ook mogelijk bij de self-service balie in de mediatheek. Hier heb je alleen je student- of medewerkerspas voor nodig.

Beperkingen

 • Je kunt boeken die je hebt geleend maximaal tien keer verlengen via internet of de self-service balie van de mediatheek.
 • Verlengen via internet wordt geblokkeerd als een boete langer dan 5 weken openstaat. Je kunt dan nog wel telefonisch verlengen. 
 • Verlengen is niet mogelijk wanneer een boek gereserveerd is.
 • Verlengen is niet mogelijk tussen 2:00 en 5:00 uur 's nachts.

Reserveren

Zelf een boek reserveren

 1. Open de catalogus en zoek het boek dat je wilt reserveren.
 2. Klik in het menu links op de [Reserveren] knop.
 3. Kies de locatie waar je de reservering wilt plaatsen en klik op OK.
 4. Klik in het volgende scherm op [Plaats reservering].

Let op: Je krijgt eerst een bevestigingsmail op je HR-mail account. De reservering is dan nog niet beschikbaar. Pas wanneer je een tweede mail ontvangt staat het boek daadwerkelijk voor je klaar en kun je het komen ophalen.

Belangrijk

 • Een gereserveerd boek blijft 5 werkdagen voor je klaarstaan.
 • Ingeleverde boeken worden automatisch gereserveerd. Boeken die in de kast staan zijn door iedereen te lenen zolang een medewerker deze er nog niet voor je uitgehaald heeft.

Inleveren

Heb je je boeken niet meer nodig, of is de uitleentermijn verstreken, dan kun je ze weer inleveren. Verwijder wel eventuele plakkers en post-its. De volgende lener zal je dankbaar zijn!

 • Je kunt je geleende materiaal bij iedere mediatheeklocatie inleveren. 
 • Op locatie Wijnhaven 61 en Kralingse Zoom lever je je boeken in bij de self service balie (waar je ook je boeken leent). Dit kan alleen tijdens openingstijden.
 • Mediatheek Academieplein en mediatheek Museumpark hebben een apart inleverpunt. Bij mediatheek Museumpark vind je dit in de gang rechts naast de mediatheek. Bij mediatheek Academieplein links naast de hoofdingang. Belangrijk: leg je boeken één voor één op de lopende band!
 • Te laat ingeleverd? Je kunt het boetebedrag met je bankpas betalen bij een PinStation.

Extern boeken en artikelen aanvragen

via InterBibliothecair Leenverkeer (IBL)

Heb je een artikel of boek gevonden dat niet in onze collectie zit? In veel gevallen kun je het via ons aanvragen bij een andere hogeschool of universiteit. Vul hiervoor onderstaand formulier zo volledig mogelijk in.

We gebruiken cookies om de website te verbeteren.