Menu English

Studiekeuze: mijn kind heeft nog geen idee

Wat kan je kind doen om zich te oriënteren?

Heeft je kind nog geen idee? Geen probleem. Als opvoeder kun je je kind op weg helpen bij de studiekeuze. In deze fase verzamelt je kind samen met jou informatie over zichzelf en over studeren in het algemeen. Ook het maken van een start met het zoeken naar richtingen en/of opleidingen hoort daarbij.

Wat is mijn rol als ouder/opvoeder bij de studiekeuze van mijn kind?

Al zal het door de jongvolwassenen niet direct erkend worden, uit verschillende onderzoeken blijkt dat de invloed van de ouder/opvoeder bij het kiezen van een studie wel degelijk groot is. Ook heb je als opvoeder verschillende rollen tijdens het studiekeuzeproces. Dit heeft meerdere redenen. Eén daarvan is het kritischer kunnen kijken naar een opleiding, je hebt meer (levens)ervaring, maar je kent ook je kind. Let als opvoeder wel op dat je eigen voorkeuren niet de overhand krijgen. En ook op de scheidingslijn tussen sturen en begeleiden. Als ouder/opvoeder kun je een aantal belangrijke taken hebben bij de opleidingskeuze van je kind, zoals:

  • Samen de verzamelde informatie structureren en daarmee het overzicht krijgen en bewaren, dus helpen inventariseren van de opties (bijvoorbeeld een top 5)
  • Samen bespreken hoe je de top 5 gaat onderzoeken. Maak een plan met acties en data. 

Hoe breng ik de talenten, kwaliteiten en interesses van mijn kind in beeld?

Help je kind met het zoeken naar 'aanknopingspunten' in de persoon zelf:

  • Wat zijn de talenten en kwaliteiten van je kind?
  • Waar liggen de interesses van je kind?
  • Wat zijn de drijfveren van je kind?
  • Wat zijn de toekomstwensen van je kind?

Interesses zijn de dingen die iemand meer dan leuk vindt om te doen, om te onderzoeken, om ermee bezig te zijn. Beantwoord samen de volgende vragen om interesses in beeld te krijgen:

  • Wat zijn activiteiten die je graag doet? (waarbij je soms de tijd vergeet)
  • Welke onderwerpen bespreek je graag met anderen? Of over welke onderwerpen zoek je zelf informatie op internet?
  • Wat zijn je favoriete websites?
  • Welke vakken op school vind je interessant?

Talenten en kwaliteiten zijn persoonskenmerken waar iemand goed in is. Wat voor die persoon vanzelfsprekend is, maar voor een ander bijzonder. Beantwoord samen de volgende vragen om de talenten en kwaliteiten van je kind in beeld te krijgen:

  • Waar ben je goed in? Waarover krijg je complimenten?
  • Wat vind je interessant in je hobby, bijbaan of vrijwilligerswerk? Welke kwaliteiten laat je daar zien?
  • In welke vakken op school ben je goed in?

Toekomstwensen kunnen ook een startpositie hebben bij het uitzoeken van een studierichting/sector of beroep. Beantwoord samen de volgende vragen om de toekomstwensen van je kind in beeld te krijgen:

  • Wil je in Nederland blijven of wil je in een ander land werken?
  • Wil je in een bepaalde sector werken?
  • Of is de hoogte van een salaris belangrijk?

 

Tips

  • Betrek eventueel ook andere personen (familie, vrienden) in het proces van het kiezen van een studie
  • Als je kind niet 'op gang komt', bespreek dan samen hoe jullie het studiekeuzeproces gaan aanpakken (samen acties plannen) of wie er nog meer in te schakelen is (decaan/menor of studiekeuzebegeleider)

Welke factoren kunnen de studiekeuze beïnvloeden?

Een keuze kan beïnvloed worden door bepaalde factoren. Wat zijn belangrijke factoren waar je rekening mee moet houden tijdens het maken van deze keuze? Misschien zijn de factoren zo sterk dat ze zelfs bepalend zijn.

Breng het volgende in beeld: 

  1. Welke factoren dienen volgens jou als ouder een belangrijke (of misschien wel bepalende) rol te spelen bij het maken van de studiekeuze van je kind? 
  2. Wat zijn belangrijke factoren volgens je kind bij de studiekeuze?

Voorbeelden van beïnvloedende factoren:

  • Mogelijkheden t.a.v. beroep zoals brede beroepsmogelijkheden, kans op een baan, status/titel, werktijden, carrièremogelijkheden 
  • Inhoud van de studie: niveau/zwaarte, breed of specifiek, vorm (voltijd/duaal) 
  • Waar: reistijd, imago, mooie locatie, faciliteiten, studentenleven, sfeer, mogelijkheid om te studeren in het buitenland 
  • Financieel: studiefinanciering, werk of bijbaan, op kamers 
  • Verwachtingen en adviezen van ouders, familie, vrienden, decaan, klasgenoten, docenten 
  • Voorbeelden/rolmodellen
  • Culturele achtergrond, beroepen waarin ouders en familie werkzaam zijn
  • Mijn kwaliteiten/vaardigheden
  • Mijn persoonlijke kenmerken (type)
  • Mijn schoolresultaten in vakken
  • Mijn persoonlijke waarden, bijvoorbeeld: gewenst salarisniveau, mate van vrijheid, zelfstandigheid, avontuur, status
  • Mijn interesse in bepaalde onderwerpen, sectoren, beroepen, opleidingen
  • Activiteiten die ik graag doe; mijn hobby's
  • Mijn toekomstwens en verwachtingen
  • Mijn drijfveren (opbrengsten die ik haal uit mijn inzet)

 

Tip

  • Probeer rekening te houden met de leeftijdskenmerken van je kind (puberteit). Denk hierbij aan: geen duidelijke toekomstwens- of beeld, sterk wisselende ideeën, onzekere gevoelens, zelfbeeld sterk in ontwikkeling, consequenties keuze niet te overzien.

Welke richtingen en bijbehorende opleidingen zijn er?

Richtingen en opleidingen

Om een eerste idee van het aanbod van hbo-opleidingen te krijgen, kun je kijken welke richtingen er zijn en welke opleidingen daarbij horen.

Kun je praktisch denken, ben je ondernemend, heb je gevoel voor cijfers en kun je goed met mensen omgaan? Wil je een boeiend beroep, waarin elke dag ánders is? Dan zit je goed als je kiest voor één van onze economische opleidingen. Het aanbod van economische opleidingen van Hogeschool Rotterdam is erg breed. Commercieel, financieel, internationaal, het kan allemaal. Uitgangspunt in alle opleidingen is de praktijk.

Bekijk alle opleidingen in de richting Economie

Je hebt belangstelling voor mensen, je wilt graag iets voor ze betekenen. Dan zoek je een opleiding waarin je leert om op een professionele manier met mensen te werken. Hogeschool Rotterdam heeft verschillende Gedrag en Maatschappijopleidingen die je voorbereiden op uiteenlopende beroepen. Op uitvoerend,maar ook op leidinggevend niveau. Denk bijvoorbeeld aan gezinscoach in het wijkteam, woonbegeleider met (verstandelijk) gehandicapten, groepsleider in de (jeugd)detentie of jongerenwerker.

Bekijk alle opleidingen in de richting Gedrag en Maatschappij

Je kunt in de gezondheidszorg aan de slag binnen of buiten de muren van een instelling. Als verpleegkundige bijvoorbeeld, als fysiotherapeut of als medisch hulpverlener. Hogeschool Rotterdam biedt verschillende gezondheidszorgopleidingen aan die je voorbereiden op uiteenlopende beroepen.

Bekijk alle opleidingen in de richting Gezondheidszorg

Je vindt op de Willem de Kooning Academie zowel opleidingen op het gebied van beeldende kunst, media en vormgeving als opleidingen die met de kunsten verwant zijn. Je kunt hier studeren voor alle beroepen in de kunsten, van beeldend kunstenaar tot ruimtelijk ontwerper, van modeontwerper tot virtueel reality-ontwerper. Bij de Rotterdam Academy kun je de tweejarige opleiding Arts & Crafts volgen.

Voor alle opleidingen van de Willem de Kooning Academie en voor de opleiding Arts & Crafts geldt een selectieprocedure. Kijk voor meer informatie over deze procedure op www.wdka.nl

Bekijk alle opleidingen in de richting Kunst

Moet je als bedrijf gebruik maken van Facebook of andere online social networks? Welke programmeertaal heb je nodig voor je bedrijf en hoe kun je gebruik maken van de mogelijkheden van het digitale tijdperk? Binnen de media & ICT volgen de ontwikkelingen elkaar razendsnel op. Tijd dus voor echte professionals die weten waar het over gaat. Binnen deze opleidingen maak je kennis met de hedendaagse digitale technieken en leer je deze op de juiste wijze toe te passen.

Bekijk alle opleidingen in de richting Media en ICT

Vind je het leuk om met kinderen of met jongeren om te gaan? Heb je er lol in om ze dingen te vertellen of te leren? Dan is het wat voor jou om leraar te worden. Een leraar moet wel tegen een stootje kunnen en je moet boeiend genoeg zijn om de aandacht vast te houden. Je bent bovendien verantwoordelijk voor een belangrijke fase in hun leven.

Bekijk alle opleidingen in de richting Onderwijs (lerarenopleidingen)

Je wilt weten hoe dingen in elkaar zitten. Je bent goed in exacte vakken en je bent creatief in het vinden van oplossingen voor ingewikkelde problemen. Je bent niet bang voor een muis (heel veel ingenieurswerk wordt namelijk achter de computer verricht). Wellicht is een opleiding in de techniek dan iets voor jou.

Bekijk alle opleidingen in de richting Techniek

 
Tips

Welke studies passen bij de vooropleiding van mijn kind?

Havo en vwo

Op havo of vwo heeft je kind in de derde klas voor een profiel gekozen. In ons opleidingenoverzicht kun je heel gemakkelijk zien welke opleidingen van Hogeschool Rotterdam bij dat profiel passen. Vink het profiel aan en je krijgt direct een overzicht te zien. 

Wil je een totaaloverzicht hebben van alle studies in Nederland die aansluiten op het profiel van je kind? Gebruik dan de tool 'Van profiel naar studie' van Studiekeuze123.

Ga naar de tool 'Van profiel naar studie'

Mbo

In het mbo moet je kind een diploma op niveau 4 halen om een hbo-opleiding te kunnen doen. We stellen geen eisen aan het vakkenpakket of het domein waarin het mbo-diploma is behaald.

Interessante websites voor het studiekeuzeproces?

Onder andere de volgende websites kunnen van pas komen in het studiekeuzeproces:

Overige interessante websites

Is je kind al een stap verder?

Check wat je dan kunt doen