Menu English

Studiekeuze: mijn kind weet het (bijna) zeker

De laatste fase in het studiekeuzeproces

In deze laatste fase probeer je samen met je kind eventueel ontbrekende informatie te achterhalen die nodig is voor het maken van een studiekeuze. Je kind kijkt of de verwachtingen kloppen met de realiteit en neemt een besluit.

Je kind ordent alle informatie en laat het gevoel spreken. Bij een positieve uitkomst wordt de keuze gemaakt. Bij een negatieve uitkomst doorloopt je kind de tweede en/of derde fase nog een keer. Het eindresultaat is een definitieve beslissing. Vragen die zeker beantwoord moeten worden, zijn:

Hoe kom je erachter welke opleiding bij welke instelling het beste bij je past?

Een manier om te vergelijken is bijvoorbeeld het T-beslismodel. Dit kan heel simpel door een + (positief) en – (negatief) lijst te maken van de opties. Onder de + lijst moet de informatie concreet zijn. Bijvoorbeeld als het gaat om een opleiding: specifieke vakken, afstudeerrichting (minor), onderwijsvorm. Bij de – lijst moet je feiten kunnen benoemen. Bijvoorbeeld reisafstand, onderwijsvorm enz. 

Hoe kom ik aan specifieke informatie?

Specifieke informatie bij het kiezen van een studie kun je verkrijgen door:

  • (online) open dagen te bezoeken
  • in gesprek te gaan met studenten, vragen wat hun ervaring is en waar zij tegen aan lopen
  • de laatste vragen te stellen of twijfel te bespreken met decaan, mentor/docent, studievoorlichter, studiekeuzebegeleider

(Online) open dagen

Tijdens online activiteiten kun je samen met je kind inhoudelijk kennismaken met de opleidingen van Hogeschool Rotterdam. Docenten en studenten geven je graag alle informatie over onze opleidingen. Tijdens open dagen op onze locaties kun je ook de sfeer proeven in de verschillende gebouwen van Hogeschool Rotterdam. Om een goed beeld te krijgen kun je natuurlijk ook open dagen van andere hogescholen of universiteiten bezoeken.


Activiteiten voor ouders

Speciaal voor ouders bieden we voorlichtingsbijeenkomsten aan.

Bekijk de actviteiten voor ouders 

Tips

Keuze is gemaakt, beslissing is genomen. Wat nu?

Het is nu van belang om de inschrijving voor de opleiding te regelen. Dat verloopt geheel online via www.studielink.nl. De aanvraag voor studiefinanciering en een ov-studentenkaart kan geregeld worden via www.duo.nl. Mogelijk volgt er na aanmelding een intaketraject of startgesprek met de opleiding.

Bekijk een overzicht van het aanmeldproces

Kun je de studievoortgang van je kind blijven volgen (bijv. digitaal), als hij/zij eenmaal student is?

Nee, dat kan niet. Na de start met een studie een studie in het hoger onderwijs is je kind student. Vanaf dat moment mag vanuit de opleiding/instelling geen informatie gedeeld worden met derden vanwege de privacywetgeving. Uiteraard is het aan je kind zelf om ervoor de informatie over de voortgang met je te delen.

Mocht je kind begeleiding nodig hebben tijdens de studie, dan zijn er binnen instellingen wél voldoende 'hulploketten'.

Bekijk de ondersteuningsmogelijkheden binnen Hogeschool Rotterdam

Interessante websites voor het studiekeuzeproces?

Onder andere de volgende websites kunnen van pas komen in het studiekeuzeproces:

Overige interessante websites

Is je kind nog niet zover?

Check wat je dan kunt doen
🍪

Welkom!
Wij maken gebruik van functionele en analytische cookies voor de werking van de website en het verbeteren van jouw gebruikerservaring. Wil je meer weten? Lees dan ook ons cookiebeleid.

Instellen